Έρχονται πολικές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας τη Δευτέρα προκάλεσε ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων στο Αιγαίο ξεπέρασαν τα 100 km/h.

Ωστόσο, τα χειρότερα… έρχονται, καθώς δεν αποκλείεται το προσεχές Σαββατοκύριακο να δούμε χιόνια ακόμη και στην Αττική. Ένα ψυχρό μέτωπο φαίνεται να προσεγγίζει τη χώρα μας, με τους μετεωρολόγους ωστόσο να κρατούν επιφυλάξεις. Αν, όμως, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τότε μιλάμε για μια πολύ έντονη μεταβολή του καιρού να βρίσκεται προ των πυλών, φέρνοντάς μας πολικές θερμοκρασίες.

Καλλιάνος: Έρχεται ψύχος-«τέρας»


Με τίτλο «πιθανή κατάβαση ψύχους ‘τέρατος’ στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο» ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, προβλέπει – με επιφυλάξεις – πολικό ψύχος τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Facebook, μοιάζει να έχει «κλειδώσει» η μεταφορά στη χώρα μας πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Καλλιάνος, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διότι ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα λόγω του ότι έχουμε ακόμη 5 ημέρες μπροστά μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Α’ Φάση κακοκαιρίας

Φαίνεται να έχει κλειδώσει η ισχυρή μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου που θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, όμως διαφαίνεται να χιονίζει κατά περιόδους από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα μέχρι και τα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

Β’ Φάση κακοκαιρίας (με πιθανότητα μικρής αλλαγής των δεδομένων)

Από το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα και στη συνέχεια υπάρχει πιθανότητα το πολύ έντονο κρύο να επηρεάσει και τα υπόλοιπα νοτιότερα τμήματα της χώρας, από την Αττική για παράδειγμα έως και την Κρήτη. Εκεί, όπου και αν χιονίσει θα επηρεάσει προφανώς -επίσης- πολύ χαμηλά υψόμετρα (και αναφέρομαι κυρίως στην Αττική, στην υπόλοιπη Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο).

Προσοχή – Ίσως αλλάξει κάπως η πορεία του ψύχους τις επόμενες ημέρες
Δεν μπορούμε όμως σε καμία περίπτωση να εντοπίσουμε από τώρα πόσο χαμηλά γεωμετρικά (στην Ελλάδα) θα κατέβουν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στη χώρα μας, σε ποιες περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις και από ποια υψόμετρα και πάνω θα εκδηλώνονται αυτές οι χιονοπτώσεις.

Όπως και να έχει, δεν έχει ακόμη κλειδώσει τίποτα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη – Πέμπτη ώστε να είμαστε πλέον σχεδόν σίγουροι για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού.

ΥΓ: Μην ακούτε από τώρα για περιοχές χιονοπτώσεων και πόσο μάλλον για υψόμετρα χιονόπτωσης. Όλα ακόμη είναι ρευστά, όπως σας τα είχα αναλύσει και σε προηγούμενο post μου. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, σε επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, να παρατηρήσουμε μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό και όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αύριο ίσως να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα…

Μαρουσάκης: Πολικό ψύχος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο
Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σημειωθούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και μέσα στις πόλεις, όπως τονίζει ο μετεωρολόγος του OPEN TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Η ζέστη και η καλοκαιρία θα δώσουν την θέση τους σε βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από βαρομετρικό χαμηλό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας…

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό πέρασε τη Δευτέρα, από τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες. Το δεύτερο σύστημα κακοκαιρίας θα μας απασχολήσει την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, δίνοντας αντίστοιχο τύπο καιρού με τους νοτιάδες να κυριαρχούν στα πελάγη μας.

Την Τετάρτη ο καιρός θα βελτιωθεί, ωστόσο η καλοκαιρία δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή νέο βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας και από τα δυτικά δίνοντας και πάλι βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά ενδεχομένως σε πιο γενικευμένο επίπεδο.