Η σύλληψη Μαρινόπουλου, οι offshore και τα λεφτά στο εξωτερικό

Συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος, γιός του Λεωνίδα Μαρινόπουλου και επικεφαλής της «Μαρινόπουλος ΑΕ».

Ο επιχειρηματίας αναμένεται να μεταχθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Υπηρεσίας. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε διότι δεν προσήλθε ως όφειλε κατόπιν δικαστικής αποφάσεως για να προσκομίσει τον πλήρη κατάλογο περιουσιακών του στοιχείων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό αποκρύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική δυνατότητα του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Την δικαστική απόφαση κέρδισε ένας από τους βασικούς προμηθευτές της εταιρείας του Δημήτρη Μαρινόπουλου. Συγκεκριμένα η εξέλιξη αυτή προήλθε έπειτα από δικαστική διαμάχη της οικογένειας Μαρινόπουλου με τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ιδιοκτήτη αλυσίδας σουπερμάρκετ στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο προκειμένου να δώσει εντός 20 ημερών κατάλογο των περιουσιακών του στοιχείων όπως ζητούσε με προσφυγή του ο αντίδικός του κ. Καρυπίδης με την 742/17 απόφαση του ειρηνοδικείου.

Όπως αναφερει το άρθρο 864 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στην περίπτωση που μία εκ των δύο πλευρών δεν προσέλθει στο Ειρηνοδικείο για να δώσει όρκο για τα περιουσιακά της στοιχεία, τότε ο Ειρηνοδίκης υποχρεούται να εκδώσει ένταλμα κράτησης.

Από έρευνα που είχε διενεργηθεί αρμοδίως αποκαλύφθηκε πώς ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μαρινόπουλος εμφανίζει περιουσιακά στοιχεία ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι όλοι συνδεδεμένοι με υπεράκτιες εταιρείες διάσπαρτες ανά την υφήλιο.

Στους λογαριασμούς αυτούς φαίνεται ως κάτοχος ο Δημήτρης Μαρινόπουλος σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν τον περιουσιακό όγκο που διαθέτει. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι το συνολικό ύψος της περιουσίας του επιχειρηματία αγγίζει μυθώδη ποσά.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός δήλωσε τα εξής.

«Η εταιρεία Καρυπίδη ζήτησε την έννομη προστασία και κάλεσε την εταιρεία και την οικογένεια Μαρινόπουλου να δώσουν πλήρη κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων στο δικαστήριο. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση μας και διέταξε την εταιρεία και τα φυσικά πρόσωπα που τη διοικούσαν να δώσουν τον πλήρη κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Εκείνοι έκαναν αίτηση αναστολής και έφεση και η αίτηση αναστολής εκτελέσεων απορρίφθηκε. Η απόφαση αυτή πλέον εκτελείται. Και για όποιον δεν δίνει κατάλογο περιουσιακών στοιχείων το δικαστήριο διατάσσει προσωπική κράτηση και αυτή εκτελείται όπως και τα υπόλοιπα εντάλματα.

Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και ότι προβλέπει ο Νόμος, για να αποκατασταθεί η αδικία που προξενήθηκε από την εταιρεία Μαρινόπουλος στην εταιρεία Καρυπίδη, και φυσικά ως πληρεξούσιοι δικηγόροι θα αμυνθούμε εναντίον του «πολέμου λάσπης» εναντίον του επιχειρηματία Καρυπίδη και της εταιρείας Καρυπίδη, ο οποίος πόλεμος δυστυχώς έχει ξεκινήσει και από την αντίδικο πλευρά, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Λυπάμαι πολύ που έχουν υπάρξει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας σε βάρος της εταιρείας Καρυπίδη με ονομαστικές αναφορές και ύβρεις, για τις οποίες ένα θεσμικό όργανο της Πολιτείας θα έπρεπε να λειτουργεί ως εγγυητής των θεσμών και όχι ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων συμφερόντων.

Θα επανέλθουμε και με σκληρότερες ενέργειες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί η οικογένεια Καρυπίδη την αδικία που αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια από την πλευρά Μαρινόπουλου και άλλων διαδίκων».

zougla.gr