Τελικά παχαίνουν ή όχι τα μακαρόνια;

Τα μακαρόνια έχουν καταλήξει να θεωρούνται η πιο παρεξηγημένη τροφή από όσες αγαπάμε να φιλοξενούμε στο τραπέζι μας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα θεωρούν μία από τις πλέον παχυντικές τροφές, συστήνοντας να τα βγάζουμε εντελώς από το διατροφολόγιό μας κατά τις περιόδους που βρισκόμαστε σε πρόγραμμα διατροφής. Κατά πόσο, όμως, θα συμφωνούσε ένας ειδικός με την τακτική αυτή;

Η διατροφολόγος Vanessa Bedjaï-Haddad σε συνέντευξή της στο Madame Figaro, εξέφρασε την πεποίθησή της πως είναι μέγα λάθος να αποκλείουμε τα μακαρόνια από τη διατροφή μας.

«Τα μακαρόνια είναι γεμάτα από μικρο-στοιχεία. Αποτελούνται κατά 70% από σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή από αργά σάκχαρα, τα οποία μας επιτρέπουν να μην πεινάμε ανάμεσα στα γεύματα», λέει και συνεχίζει:

«Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, με την προϋπόθεση να μην γίνονται υπερβολές, όπως δεν υπάρχουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μακαρόνια ολικής άλεσης διότι είναι ακόμη πιο θρεπτικά από τα άλλα και γεμίζουν το στομάχι».

Και τα δύο είδη, πάντως, μας χαρίζουν τις ίδιες θερμίδες: 350 ανά 150 γραμμάρια. Ωστόσο, το μυστικό κρύβεται στην ταχύτητα απορρόφησης, καθώς τα μακαρόνια ολικής απορροφούν πιο αργά τη ζάχαρη, μη ευνοώντας με τον τρόπο αυτό την αποθήκευση του λίπους.

Ένα ακόμα μυστικό που ίσως δεν γνώριζες είναι το γεγονός πώς σημαντικό ρόλο παίζει και το πόσο βρασμένα τα προτιμούμε!

Η διατροφολόγος συνιστά να τα τρώμε al dente, διότι με τον τρόπο αυτό η ταχύτητα απορρόφησης των σακχάρων στο αίμα είναι πιο αργή με συνέπεια να αποθηκεύουμε λιγότερο λίπος.

Μην έχεις τύψεις λοιπόν! Κλείσε τώρα τραπέζι στο αγαπημένο σου ιταλικό εστιατόριο. Φρόντισε μόνο να παραγγείλεις μακαρόνια ολικής άλεσης και δώσε την οδηγία «al dente»!