Άρχισε η μάχη της πατέντας για τα εμβόλια

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το αίτημα για την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων του κορωνοϊού μετά τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η επέλαση της πανδημίας σε όλη την υφήλιο, η οποία συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι αναπόφευκτες επιπτώσεις από ενάμιση χρόνο σχεδόν πλήρους οικονομικής ακινησίας, αλλά και οι εικόνες που βλέπουμε όλοι τις τελευταίες εβδομάδες από τη μαρτυρική Ινδία φαίνεται ότι οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί το πιο ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Αυτό δεν είναι άλλο από την κατάργηση της πατέντας των εμβολίων, με την οποία θα είναι δυνατή η άμεση παραγωγή δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα διοχετευθούν στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο, αλλά και σε αυτές που -και για οικονομικούς λόγους- προς το παρόν δεν έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα που είναι διαθέσιμα.

Μόνο λίγες ώρες πέρασαν από τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν και η Ευρώπη συντάχθηκε μαζί του. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.

Για τον λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, χαρακτήρισε «μνημειώδη» την παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε ότι ήταν υπόδειγμα ηγεσίας ως προς την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής πρόκλησης.

Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι όλοι επιζητούν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Όταν ο Τζο Μπάιντεν διατύπωσε τη συγκεκριμένη πρόταση, είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του τις πολύ ισχυρές φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας του που προς το παρόν δεν έχουν δικό τους εμβόλιο και ανυπομονούν για την απελευθέρωση της πατέντας ώστε να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή.

Προς το παρόν πάντως οι φαρμακευτικές εταιρείες εκφράζουν τη δυσφορία τους για την πρόταση που διατυπώθηκε.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου και Συνδέσμων επισήμανε ότι η κατάργηση της πατέντας για τα εμβόλια του κορωνοϊού είναι η «λάθος απάντηση» σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα. «Δεν θα αυξήσει την παραγωγή ούτε θα δώσει τις πρακτικές λύσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αποδιοργάνωση.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι τα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα, η σπανιότητα των πρώτων υλών και η προθυμία των πλούσιων κρατών να μοιραστούν τα εμβόλια με τις πιο φτωχές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Πολιτική κόντρα στην Ελλάδα

Η κατάργηση της πατέντας έχει αναζωπυρώσει τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής ήταν ιδιαίτερα σαρκαστικός. «Πάλι καλά, κύριε Τσίπρα, που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η AstraZeneca και η Pfizer με έναν νόμο και ένα άρθρο.

Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα» είπε τότε.

Σήμερα το πρωί, και μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός διατύπωσε από τις 20 Απριλίου το σχετικό αίτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση:

«Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε  ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας πως “πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο”. 

Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

»Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

»Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Kοινή δράση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων προτείνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα. Γεννηματά αναφέρει ότι «η παρέμβαση του προέδρου Μπάιντεν ανοίγει μία προοπτική να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων. Όλοι όσοι το έχουμε πει και το πιστεύουμε έχουμε χρέος να συμβάλουμε σε αυτό».

Ακόμα τονίζει ότι θα πρέπει «στη χώρα μας να συνεννοηθούμε για την κοινή δράση που απαιτείται, ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια, γιατί αυτός ο στόχος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση», ενώ δεσμεύεται να θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

ΠΗΓΗ: zougla.gr