Έγιναν στάχτη 40.000 στρέμματα πυκνού δάσους

Σε κατάσταση γενικού συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής σε όλη τη χώρα, ενώ προς την περιοχή των Γερανείων, μεταξύ Κορινθίας και νότιας Αττικής, έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο της φωτιάς στον Σχίνο, που έχει δυστυχώς κατακάψει μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα πυκνού δάσους.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με δεύτερη έκτακτη ενημέρωση μέσα σε ένα 24ωρο, ανέφερε πως η Πυροσβεστική λειτουργεί επί του εδάφους με το ειδικό μηχανοκίνητο επιχειρησιακό της κέντρο «Όλυμπος», συντονίζοντας 89 πυροσβεστικά οχήματα με 278 πυροσβέστες, 10 ειδικές ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροπλάνα όλων των τύπων, δύο ελικόπτερα Σινούκ και ένα Super Puma της Πυροσβεστικής, καθώς και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. επιφορτισμένο να συντονίζει από αέρος τις επιχειρήσεις.

Στο σημείο όμως επιχειρούν οργανωμένα εθελοντές πυροσβέστες, ενώ επί τόπου βρίσκεται ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν καταστραφεί αγροικίες και εξοχικές κατοικίες που ήταν απομακρυσμένες από τους οικισμούς, οι οποίοι προστατεύτηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έδωσαν μάχη, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα σπίτια.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες.

Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι πολύ καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, γι΄ αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Παρ΄ όλα αυτά για δεύτερο 24ωρο η μεγάλη αυτή επιχειρησιακή δύναμη προσπαθεί να περιορίσει τα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς έχοντας αντιμετωπίσει τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα το ενδεχόμενο επέκτασής της νοτίως προς τα Μέγαρα.

Όμως για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το Αλεποχώρι και όλοι οι γειτονικοί οικισμοί σε όλο το μήκος του πύρινου μετώπου από τον Σχίνο μέχρι και το Δερβένι.

Εγκληματική αμέλεια

Από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική αντιλήφθηκε πως η φωτιά ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ομάδας ατόμων οι οποίοι έκαψαν υπολείμματα και ξερόκλαδα σε ελαιώνα στον Σχίνο. Η πυρκαγιά, λόγω των ανέμων και της ανομβρίας, επεκτάθηκε αμέσως.

Επισημαίνεται -διότι αποτελεί χρήσιμο στοιχείο ανάλυσης- πως το πυκνό πευκόφυτο δάσος της περιοχής είναι κατατετμημένο σε ιδιωτικές περιουσίες και δεν είχε ποτέ καθαριστεί όπως πρέπει.