ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: 6 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Χρησιμοποιείς τα κατάλληλα αντηλιακά με τον σωστό τρόπο; Δες τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις για να απολαμβάνεις τον ήλιο με ασφάλεια.

Κάθε χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας ανανεωμένα αντηλιακά προϊόντα, με εξελιγμένες, φωτοσταθερές συνθέσεις και ανάλαφρες υφές, που κάνουν την ηλιοπροστασία πιο αποτελεσματική και ασφαλή. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει να τα χρησιμοποιούμε σωστά και να μην κάνουμε ορισμένα λάθη που μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δράση τους.

Αν ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες, που μπορούν πολύ εύκολα να μας γίνουν συνήθεια, εξασφαλίζουμε ότι θα απολαύσουμε το χάδι του ήλιου χωρίς δυσάρεστες συνέπειες για την επιδερμίδα μας.

Λάθος #1: Χρησιμοποιούμε λιγότερο αντηλιακό από όσο πρέπει

Σύμφωνα με έρευνες, η ποσότητα αντηλιακού που βάζει η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι λιγότερη από τη μισή σε σχέση με την ποσότητα που χρησιμοποιείται στις εργαστηριακές δοκιμές. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι λαμβάνει τη μισή προστασία!

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο οι δερματολόγοι επιμένουν στη χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, δηλαδή SPF 30 και πάνω. 

Γενικά, η συνιστώμενη δόση του αντηλιακού προϊόντος ισούται με πέντε κουταλάκια του γλυκού για το σώμα και ένα κουταλάκι του γλυκού για πρόσωπο, λαιμό, αυτιά και αυχένα.  

λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό

Λάθος #2: Δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό μέσα στην ημέρα

Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν ανανεώνουμε το αντηλιακό τακτικά μέσα στην ημέρα, κάτι που πρέπει να γίνεται ακόμα και όταν κυκλοφορούμε στην πόλη. Ειδικά όταν είμαστε στην παραλία, η επανάληψη επιβάλλεται: Remaining Time-0:00FullscreenMute

  • ανά μία με δύο ώρες,
  • μετά την εφίδρωση ή το κολύμπι,
  • μετά το σκούπισμα με πετσέτα. 

Χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα ότι ακόμα και το πιο αποτελεσματικό προϊόν δεν εξυπηρετεί τον σκοπό του αν δεν εφαρμόζεται σωστά και στη σωστή ποσότητα! 

Λάθος #3: Δεν βάζουμε αντηλιακό τη σωστή ώρα

Να σηκώσει το χέρι του όποιος εφαρμόζει αντηλιακή κρέμα σε πρόσωπο και γυμνό σώμα είκοσι με τριάντα λεπτά πριν από την έκθεση του στην παραλία! Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα δούμε πολλά χέρια σηκωμένα… 

Συνήθως, θυμόμαστε το αντηλιακό μόλις φτάσουμε στην παραλία, απλώσουμε την πετσέτα στην άμμο και μείνουμε με το μαγιό. Ακόμα και τότε, με το που κάνουμε την επάλειψη συνήθως τρέχουμε να απολαύσουμε την πρώτη βουτιά, αντί να περιμένουμε να απορροφηθεί το προϊόν και να δράσουν τα φίλτρα του! 

Οπότε, βάλε αντηλιακό προτού ξεκινήσεις για τη θάλασσα, ένα 20λεπτο-μισάωρο πριν μπεις στο νερό. Μπορεί να σου ακούγεται «καταναγκαστικό», αλλά θα ξεκινούσες για μια μάχη χωρίς να πάρεις την ασπίδα σου;

λάθη με τα αντηλιακά

Λάθος #4: Αντί για αντηλιακό προσώπου, βάζουμε μόνο ενυδατική κρέμα με SPF 

Όταν η ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα ημέρας που χρησιμοποιούμε έχει δείκτη προστασίας, μας προστατεύει ως έναν βαθμό από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Είναι, όμως, άλλο να ζούμε στην Αγγλία και άλλο στην Ελλάδα. Είναι άλλο να κινούμαστε μια μέρα στην πόλη, και άλλο να πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα.

Στο εξωτερικό, πολλοί δερματολόγοι βρίσκουν αρκετή την εφαρμογή κρέμας ημέρας με υψηλό SPF, με βασική προϋπόθεση να προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος από τις ακτίνες UVA και UVB. «Θεωρητικά, στις χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια και τις συννεφιασμένες μέρες, οι κρέμες περιποίησης που δεν ξεπερνάνε το 20 ή 30 στον δείκτη προστασίας SPF είναι επαρκείς και μας κρατάνε προστατευμένες», λέει η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου. Επιπλέον, τονίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία προστασίας UVA προς UVB, η οποία πρέπει να είναι 1 προς 3, σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας στην Ελλάδα, η προστασία από τη UVA είναι πολύ χαμηλή και δεν καλύπτεται από αυτά τα προϊόντα». 

Λάθος #5: Δεν δίνουμε προσοχή στα σημεία

Από βιασύνη, απερισκεψία ή άγνοια, ξεχνάμε πολύ συχνά να απλώνουμε αντηλιακό γαλάκτωμα στα λιγότερο εκτεθειμένα σημεία. Αυτά είναι:

  • ο αυχένας,
  • τα πτερύγια των αυτιών,
  • η γραμμή του μαγιό,
  • το ανδρικό κρανίο,
  • η ραχιαία επιφάνεια των πελμάτων,
  • τα δάχτυλα των ποδιών,
  • το επάνω μέρος της παλάμης,
  • η ευαίσθητη περιοχή του λαιμού. 

Ειδικά ο λαιμός είναι προέκταση του προσώπου και κάθε κρέμα για το πρόσωπο, ενυδατική ή αντηλιακή, δεν πρέπει να σταματάει στο περίγραμμά του. 

Λάθος #6: Φοράμε περσινό αντηλιακό

Με το πέρασμα του χρόνου, η δράση των αντηλιακών μειώνεται λόγω οξείδωσης των συστατικών τους, πράγμα για το οποίο γράψαμε πρόσφατα.

Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη λέει χαρακτηριστικά: «Οι εταιρείες καλλυντικών εγγυώνται την αποτελεσματικότητα του προϊόντος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο αναγράφεται στη συσκευασία σε μήνες μέσα σε έναν κύκλο.

Έπειτα από αυτό το διάστημα, η προστασία που προσφέρουν ενδέχεται να είναι μειωμένη, λόγω αλλοίωσης και οξείδωσης των συστατικών. Η εφαρμογή είναι ασφαλής, αλλά όχι τόσο αποτελεσματική όσο δηλώνει η ετικέτα». 

Πράγματι, στο λεξιλόγιο της ηλιοπροστασίας έχει προστεθεί ο όρος formulaging, που αφορά στη γήρανση του προϊόντος.

Μόλις ανοίξουμε μια αντηλιακή κρέμα, η δράση της διασπάται. Έπειτα από έναν χρόνο, το SPF του προϊόντος υποβαθμίζεται από 5% έως 20%, κάτι που ισχύει ακόμα και για τις αεροστεγείς συσκευασίες. Αλλοίωση του προϊόντος μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική έκθεσή του στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εκρηκτικός συνδυασμός του υποβαθμισμένου δείκτη προστασίας και της αλλοιωμένης φόρμουλας ενδέχεται να οδηγήσει σε διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε ανθρώπους με ευαισθησίες στο δέρμα.

ΠΗΓΗ: ow.gr