ΒΙΓΚΑΝ και ΓΟΗΤΕΙΑ

Παίρνοντας αφορμή από ένα πρωτοκλασσάτο τηλεπαιχνίδι μαζικής υποκουλτούρας και μερικά βιντεάκια δήθεν ινφλουένσερ (θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει), έχω παρατηρήσει ότι όλο και περισσότερο συζητείτε το θέμα του λεγόμενου βιγκανισμού, την ηθικής μόδας και της οικολογικής συνείδησης.

Εντάξει, ξέρω οι περισσότεροι από σας θα μου βάλετε τις φωνές τύπου «Ξέρεις τι κακό κάνεις στο περιβάλλον όταν τρως γάλα, που προέρχεται από αγελάδα, που έφαγε χόρτα, ήπιε νερό, και χαλάσαμε τέλος πάντων περισσότερη ενέργεια που καταστρέφει τον πλανήτη και εσύ φταις, μην ξαναφάς ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ».

Για να προλάβω λοιπόν τις παραπάνω αντιδράσεις το ξεκαθαρίζω: Δεν θα μιλήσω για την ιδέα, αλλά για τον τρόπο μετάδοσής της και κυριώς θα το δω το θεματάκι λίιιιγο πιο σφαιρικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για βιγκαν

Κατ’ εμέ, όταν ένας άνθρωπος έχει μία ιδέα, μία πεποίθηση, μία αντίληψη και μία πίστη γύρω από κάτι, θα ήταν καλύτερο να το κρατάει για τον εαυτό του. Και τι πάει να πει αυτό; Σιχαίνομαι τις δεδαλώδεις ομιλίες, τα ηχηρά λόγια γύρω από πράξεις τις οποίες κάνω καθημερινά με το ύφος «αυτό που λέω εγώ είναι το σωστό και αυτό που λες εσύ είναι λάθος».

1. Δεν μπορείς να ακυρώνεις την πεποίθησή μου πριν την ακούσεις. Που πήγαν οι τρόποι σου κυρία αγωνίστρια; Ζούμε στο 2020 (νομίζω). Διάλογος, ευγένεια, σκέψη. Το τρίπτυχο που θα σου δώσει να καταλάβεις ότι δεν ζεις στο μεσαίωνα και ότι αυτό που παρουσιάζεις εσύ ως ηθικό μπορεί να μην είναι για κάποιον άλλον.

2. Δεν είναι κάπως το να βρίσκεις κάποιον και να του λες ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και ότι πρέπει να εντάξει συνήθειες στην καθημερινότητα του που (λέω εγώ τώρα) δε θέλει ή (πάλι λέω εγώ τώρα) η ρουτίνα του δεν του επιτρέπει; Πώς ένας άνθρωπος που δουλεύει όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να ζήσει την οικογένειά του, χωρίς να έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο και χωρίς το απαραίτητο budget μπορεί να επιβάλει στα παιδιά του να τρέφονται βίγκαν; (οκ, ας μην το καίω, βεντζετέριαν).

3. Και για να μπω και στο πρόβλημα λίγο (γιατί όλο το περιτριγυρίζω). Οι περισσότεροι από αυτούς τους αγωνιστές (θα πέσει πάλι το ταβάνι να με πλακώσει) νομίζουν ότι με το να πλασάρουν την ιδέα τους σε εμάς τους αμαρτωλούς που αγοράζουμε κανένα παντελόνι από τα zara, χτυπάνε τα θεμέλια της καπιταλιστικής κοινωνίας σώζοντας το παιδάκι που δουλεύει στη Κίνα σε ένα εργοστάσιο ρούχων. Αλλά να θυμίσω κάτι;

Η καπιταλιστική κοινωνία, το τηλεπαιχνίδι που σε πληρώνει και η νεολαία με τα smartphones που αγόρασαν από την αμαρτωλή χώρα που δουλεύει το παιδάκι είναι αυτοί που σου επιτρέπουν να λες ό,τι λες. Δεν είναι ούτε το μυαλό σου, ούτε η παρουσία σου, ούτε το τάχα θάρρος σου να μας την πεις για τις επιλογές μας.

4. Α! Και να μην το ξεχάσω. Όλοι ξέρουμε ότι ο βιγκανισμός πουλάει!. Είναι η νέα μόδα όλων των celebrities. Μη μας παρουσιάζεστε λοιπόν οι περισσότεροι από σας ως πρωτοπόροι γιατί η αίγα δεν μασάει αυγοτάραχο!!!

Επειδή όμως μπορεί να παρεξηγηθώ (πάλι) και να φανώ κακιά και αρνητική. Ούτε εμένα μου αρέσει που παιδιά στον κόσμο αναγκάζονται να δουλεύουν για να αγοράζω εγώ μετά ρούχα σε προσιτές τιμές. Ούτε ότι οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας εξαντλούνται. Ούτε ότι η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Όλα αυτά όμως δεν θα λυθούν ούτε από το youtube, ούτε από ένα παιχνίδι μόδας!

Επιμέλεια:   Χρυσάνθη Παπαδοπούλου

ΠΗΓΗ: https://chrysantusmind.blogspot.com/