Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Από Πρόεδρος στην τιβί, Πρόεδρος και στην ζωή

Όταν το 2015 ένας νεαρός ηθοποιός, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδυόταν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας σε μια τηλεοπτική σειρά, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν Πρόεδρος στ’ αλήθεια.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο άνθρωπος που αυτή την στιγμή ηγείται μιας χώρας η οποία δέχεται εισβολή από την Ρωσία έχει πλούσιο παρελθόν και δεν είναι αυτό που λέμε, καθαρόαιμος πολιτικός.

Μια ιστορία σαν παραμύθι.


Η ζωή λοιπόν μιμήθηκε την τέχνη και τον Απρίλιο του 2019 ο κωμικός ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη Πρόεδρος της Ουκρανίας, μιας χώρας 44 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε ονομαζόταν «Υπηρέτης του Λαού», έτσι ονόμασε και το κόμμα με το οποίο εξελέγη. Στην σειρά έπαιζε έναν ταπεινό δάσκαλο ιστορίας ο οποίος έγινε Πρόεδρος της χώρας κατά τύχη, όταν ένα βίντεο μέσω του οποίου εξαπέλυε μύδρους κατά της διαφθοράς έγινε viral.

Μια ιστορία σαν παραμύθι η οποία άγγιξε – πολύ απ’ ότι φαίνεται – τους Ουκρανούς έτσι ώστε να φτάσουν στο σημείο να ταυτίσουν τον ηθοποιό με τον άνθρωπο και να τον ψηφίσουν.

Ο 44χρονος Πρόεδρος της χώρας των 44 εκατομμυρίων κατοίκων, γεννήθηκε στην πόλη Κρίβγι Ρι από εβραίους γονείς. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο με πτυχίο Νομικής αλλά ήξερε από νωρίς ότι η κλίση του ήταν στην υποκριτική.

Όταν ήταν πολύ νέος ο Ζελένσκι, συμμετείχε σε μια ομάδα κωμικών οι οποίοι έκαναν θραύση στην Ρωσική τηλεόραση. Το 2003 έφταιξε μια εταιρεία παραγωγής την Kvartal 95. Βασικός χρηματοδότης της εταιρείας, ο Ιχόρ Κολομόϊσκι ο οποίος τον στήριξε και στην προεκλογική του εκστρατεία για την Προεδρία.

Μπήκε στο πετσί του ρόλου.


Έως τα μέσα του 2010, είχε ήδη πολλές ταινίες στο ενεργητικό του κυρίως κωμωδίες. Το 2014 όμως συνειδητοποίησε ότι ήταν γεννημένος και για κάτι άλλο. Να ηγηθεί της χώρας του. Ήταν όταν εκδιώχθηκε από την Προεδρία στα γεγονότα εκείνης της χρονιάς ο φιλορώσος Βίκτορ Γιαννουκόβιτς και οι Ρώσοι κατέλαβαν την Κριμαία.

Το 2015, η σειρά «Υπηρέτης του Λαού», έκανε πρεμιέρα στην ουκρανική τηλεόραση και ο Ζελένσκι μπήκε για τα καλά στο «πετσί του ρόλου» υποδυόμενος τον Βασίλι Γκολομπορόντκο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ο ηθοποιός – πολιτικός εκλεγόταν στ’ αλήθεια με ποσοστό 73,2% νικώντας κατά κράτος τον Πέτρο Ποροσένκο και ορκίστηκε Πρόεδρο στις 20 Μαΐου του 2019.

Κοντά στον λαό.


Ο Ζελένσκι έπαιξε και παίζει πολύ καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας. Πάντα ήθελε να δείχνει ότι είναι κοντά στον λαό, ένας από εκείνους όσο και αν δεν ήταν. Οι φωτογραφίσεις του ήταν πιο πολύ στημένες και στο κλίμα του lifestyle. Σε χαρούμενες στιγμές με την οικογένειά του, να γυμνάζεται, να οδηγεί.

Η Πρώτη Κυρία Ολένα «Ομπάμα».


Καθόλου συνηθισμένη δεν είναι και η ιστορία αγάπης του Προέδρου της Ουκρανίας με την Ολένα Ζελένσκα. Ήταν συμμαθητές από μικρά παιδιά αλλά δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους την εποχή που η Ολένα σπούδαζε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Κρίβγι Ρι.

«Έβγαιναν» επί 8 χρόνια πριν παντρευτούν το 2003. Μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη και έναν γιο. Και η Ολένα ακολουθεί τον τρόπο ζωής του συζύγου της.

Έγινε εξώφυλλο στην Ουκρανική έκδοση της Vogue και έκανε καμπάνια όπως κάθε Πρώτη Κυρία που σέβεται τον εαυτό της για την σωστή διατροφή των παιδιών στα σχολεία αλλά και για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών.

Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, γιατί άλλο το τηλεοπτικό πλατό και άλλο η αληθινή ζωή, τον οδήγησε σε πολλά λάθη μέσα σε τρία χρόνια. Επί της Προεδρίας του η Συμφωνία του Μινσκ άρχισε να ατονεί μέχρι που την έκανε κουρελόχαρτο η Ρωσία τα τελευταία 24ωρα.

Η εκεχειρία ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία υπογράφηκε το 2020 αλλά και πάλι ποτέ δεν τηρήθηκε.

Και εξόργισε ακόμα περισσότερο την Ρωσία όταν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι θεωρείται ότι έκανε και άλλο ένα μεγάλο λάθος. Τα έβαλε με άκομψο τρόπο με τους Ουκρανούς ολιγάρχες. Ήταν άλλωστε και μια από τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά. Αυτό που του καταλογίζουν πολλοί είναι ότι ένας ολιγάρχης τον έκανε Πρόεδρο και εκείνος αποφάσισε να τα βάλει μαζί τους.

Το θέμα είναι, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα της Ουκρανίας, ότι τελικά ο πολέμιος της διαφθοράς Βολοντίμιρ Ζελένσκι τα έβαλε με τους ολιγάρχες μόνο για τα μάτια του κόσμου και για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ που ήθελαν να μπουν στο μάτι της Ρωσίας.

Οι γκάφες του κωμικού – Προέδρου.


Ο Ζελένσκι βίωσε και πολλές αμήχανες στιγμές. Τον Ιούλιο του 2019 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας μια χάρη σε ένα τηλεφώνημα που είχαν: Ο Τραμπ του ζήτησε να κάνει έρευνες για διαφθορά εναντίον του Τζο Μπάιντεν και σε αντάλλαγμα θα τον προσκαλούσε στον Λευκό Οίκο και θα του παρείχε στρατιωτική βοήθεια.

Όμως, επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό, ο διάλογος αυτός βγήκε στην δημοσιότητα και ο Τραμπ κατηγορήθηκε για αθέμιτες πρακτικές κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για να αμαυρώσει το κύρος του αντιπάλου του.

Και οι δυο βέβαια το αρνήθηκαν.

Τον Οκτώβριο του 2021 το όνομα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιγουράριζε στα Pandora Papers, όπου εμφανιζόταν ως ο ιδιοκτήτης δικτύου offshore.

Και αυτό το αρνήθηκε…

ΠΗΓΗ: newsit.gr