Βουλιάζουν οι πλατείες από κόσμο

Γέμισαν άλλο ένα Σαββατόβραδο οι πλατείες και τα πάρκα από τους νέους που με σύμμαχο τον καλό καιρό συναντιούνται σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους για να ξεσκάσουν από τον εγκλεισμό, συνέπεια των προστατευτικών μέτρων, έναντι της πανδημίας.

Η καραντίνα των τελευταίων μηνών έχει εξασθενίσει ψυχολογικά τον κόσμο που αδυνατεί να μείνει μέσα στο σπίτι και επιδιώκει να βρεθεί σε ανοιχτό χώρο για να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του.

Εν τω μεταξύ, οι εικόνες αυτές που αυξάνονται πια, δεδομένου ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, βάζει σε σκέψεις τους ειδικούς που απαγορεύουν προς το παρόν τη λειτουργία της εστίασης, ότι ίσως πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα και να θέσουν περισσότερα μέτρα προστασίας, για να ανοίξουν και πάλι.

Ίσως ήρθε η ώρα, να δοθεί το «πράσινο» φως και να επαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στις πλατείες, λένε κάποιοι επιστήμονες, που κατανοούν την αντίδραση του κόσμου ωστόσο δεν συμφωνούν με τον συγχρωτισμό.

Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι, η σταδιακή λειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων με την τήρηση των μέτρων, θα δώσει μια ανάσα στους επιχειρηματίες ενώ παράλληλα ο κόσμος, καθήμενος, αφενός θα μπορεί να διασκεδάσει, αφετέρου θα κρατάει αποστάσεις από τους συμπολίτες του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα πρότυπο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η Ταϊβάν.

Σε σχέση με την Ελλάδα, έχει διπλάσιο σε πληθυσμό, πολίτες, (ξεπερνούν τα 24 εκατ.) και από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, καταγράφει μόλις 11 θανάτους.

Ο χειρισμός της πανδημίας από αυτό το νησί αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας της δημοκρατίας της.

«Ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας από την Ταϊβάν είναι ένα μοντέλο για τον κόσμο», δήλωσε η απερχόμενη πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Kelly Craft, στις 19 Ιανουαρίου.

Με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατομμυρίων, η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της Κίνας (μια de facto ανεξάρτητη δημοκρατία, διεκδικούμενη όμως, από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας – η οποία δεν την είχε ποτέ στην επικράτεια της), κατάφερε να περιορίσει τους αριθμούς των κρουσμάτων σε 1.072 και των θανάτων σε μόλις έντεκα.

Η πειθαρχία των πολιτών σε συνδυασμό με τα μέτρα που έλαβαν οι ειδικοί εξ΄αρχής, βοήθησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εικόνες συνωστισμού σε κεντρικά σημεία της Αθήνας

Χθες Σάββατο, οι πλατείες σε περιοχές όπως στο Κολωνάκι και το Ψυρρή αλλά και την Κυψέλη ήταν κατάμεστες, αφού ο κόσμος πέρασε έξω το βράδυ. Μία κατάσταση η οποία δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, με αρκετά μέλη της να συμφωνούν ως προς το άνοιγμα δραστηριοτήτων με μέτρα και έλεγχο.

Στην πλατεία Κολωνακίου και στου Ψυρρή, εκατοντάδες νεαροί είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πλαστικά ποτήρια στο χέρι, ενώ στην πλατεία Βαρνάβα η αστυνομική παρουσία είναι τόσο έντονη που πολύ δύσκολα μπορούσε κάποιος να πλησιάσει.

Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν χθες, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εικόνα της Παρασκευής στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, όπου έγινε πάρτι με την παρουσία εκατοντάδων ατόμων. Ωστόσο, η εικόνα αυτή το Σάββατο ήταν αποκαρδιωτική.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, τα απορρίμματα (μπουκάλια, πλαστικά ποτήρια, πακέτα τσιγάρων, χαρτιά και διάφορες συσκευασίες) γέμισαν 50 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, ενώ ακολούθησε η σάρωση και απολύμανση της πλατείας, των γύρω δρόμων και των πεζοδρομίων.

Σημειώνεται επίσης, πως ο Δήμος υλοποιεί ειδικό σχέδιο καθαρισμού των χώρων και των πλατειών, όπως πχ. της πλατείας Αγίου Γεωργίου και της πλατείας Βαρνάβα, όπου ιδίως τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται συνωστισμός. Επιπλέον, συνεχίζει τις μεγάλες στοχευμένες επιχειρήσεις στις γειτονιές της πόλης.

«Η φροντίδα μας για την καθαριότητα ήταν και παραμένει πρώτιστη. Παλεύουμε να διατηρούμε το δημόσιο χώρο καθαρό και φροντισμένο ιδίως τώρα που τον έχουν ανάγκη οι περισσότεροι από μας.

Εμείς ως Δήμος Αθηναίων, απευθύνουμε έκκληση στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης να συμβάλλουν σε αυτό ως δείγμα αλληλεγγύης και σεβασμού στους συμπολίτες αλλά και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αβραμίδης.

ΠΗΓΗ: zougla.gr