Διπλωματικό ναυάγιο σε ζωντανή μετάδοση

Αρνητική τροπή έλαβαν οι συναντήσεις που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, πρώτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προς το τέλος των κοινών δηλώσεων των δύο υπουργών Εξωτερικών, και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Νίκου Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε επιθετικά θέτοντας ωμά τις τουρκικές θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα όπως τα θέματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και τις μειονότητες.

Η ελληνική πλευρά αιφνιδιάστηκε προφανώς με αποτέλεσμα η διαδικασία των κοινών δηλώσεων να καταδείξει το στρατηγικό αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μάλιστα σε δημόσια θέα. Διερωτάται κανείς τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε μια τέτοια συνάντηση.

Ήταν γνωστό εξ αρχής πως η τουρκική πλευρά θα έθετε τη δική της ατζέντα που ως γνωστόν δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ήταν γνωστό εξ αρχής πως η τουρκική πλευρά θα έθετε και το ζήτημα μειονότητας στη δυτική Θράκη, και την αποστρατικοποίηση των νησιών και το ζήτημα του εναέριου χώρου και το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς θα έθετε ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Τελικά όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ζωντανή μετάδοση καταδεικνύοντας το αδιέξοδο. Το αρνητικό κλίμα που εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων των δυο υπουργών δεν πρόκειται να βελτιωθεί ούτε με το επίσημο γεύμα «Ιφτάρ» λόγω Ραμαζανίου ούτε από τα χαμόγελα που συνόδευσαν τη μικρή ιστορία της γνωριμίας του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντιθέτως, η εικόνα η οποία παγιώθηκε με τις συναντήσεις αυτές στην Άγκυρα επαναφέρει στη μνήμη την ατυχέστατη επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την τελευταία επίσημη επίσκεψη, όπου και τότε η τουρκική πλευρά είχε θέσει ωμά και δημόσια τις διεκδικήσεις της.

Μένει να εξηγηθεί αρμοδίως γιατί πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη στην Άγκυρα, αλλά και γιατί φάνηκε εκ των υστέρων πως η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη να διαχειριστεί τις γνωστές άλλωστε και πάγια διατυπωμένες επιθετικές θέσεις της Τουρκίας.

Τι ακριβώς συνέβη

Σε καβγά ενώπιον του Τύπου εξελίχθηκαν οι κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση στην Άγκυρα.

Λαμβάνοντας αρχικά τον λόγο ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή Συνόδου με θέμα την ανατολική Μεσόγειο.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ. Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Όσον αφορά τη διευθέτηση των διαφορών «νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Διπλωματικό ναυάγιο διαπιστώνει και ο τουρκικός Τύπος

Η εφημερίδα Hürriyet, αντιδρώντας άμεσα στην αντιπαράθεση Τσαβούσογλου- Δένδια σε ζωντανή μετάδοση, σχολιάζει με τίτλο: «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου».

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü, τιτλοφορεί «πολύ μεγάλη κρίση με την Ελλάδα», ενώ η Cumhuriyet τιτλοφορεί «αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση».

ΠΗΓΗ: zougla.gr