Η Κατερίνα Κυρμιζή στο Mood Radio

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου του 1975. Είναι η πρώτη κόρη μιας οικογένειας τραγουδιστών. Από πολύ νεαρή ηλικία έφτιαχνε τραγούδια και τα τραγουδούσε.

Έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ, τo Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα (1996) και Το παιδί με την κεραία (2002) στη Virgin. Έχει συμμετάσχει στα album Στη μοναξιά του φάρου(1995), Faros(1997)και Αλφάδι (2000), του Νίκου Γρηγοριάδη.

Επέστρεψε δισκογραφικά το 2009 με ένα άλμπουμ συνεργασίας με τον Νίκο Γρηγοριάδη το Είναι εδώ! Αναλυτικά: Η πρώτη της δουλειά ως τραγουδίστρια είναι με τη Μαρίζα Κώχ το 1995, στη μουσική, παιδική παράσταση “Η γοργόνα ταξιδεύει το μικρό Αλέξανδρο”. Συμμετέχει υποδυόμενη την Νηρηίδα, για τέσσερα χρόνια, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Την Άνοιξη του 1995, μόλις 20 χρόνων, υπογράφει συμβόλαιο με τη Virgin και κάνει το ντεμπούτο της στην δισκογραφία, τραγουδώντας τα φωνητικά στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Νίκου Γρηγοριάδη με τίτλο “Στη μοναξιά του φάρου”, που κυκλοφορεί τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς.

Οι κριτικοί ξεχώριζουν το ζεστό ηχόχρωμα της φωνής της. Τον Οκτώβρη του 1996 κυκλοφορεί από τη Virgin, ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο: “Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα”, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερνει να φτάσει στο Νο 10 των καλύτερων δισκογραφικών έργων της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Ποπ και Ροκ. Η Ίδια λέει: « Στο Κοντσέρτο, αποτυπώνεται μια πάλη!

Το παραμύθι ανταγωνίζεται την αλήθεια, το παιδί τη γυναίκα, η αθωότητα την ενοχή, ο έρωτας τη μοναξιά. Μη μου ζητάτε να χαρακτηρίσω τη μουσική μου… δεν ξέρω, ούτε με νοιάζουν οι χαρακτηρισμοί! Πάντως είναι όλα όσα μου λείπουν από την εγχώρια μουσική παραγωγή και θα ‘θελα να ακούσω.» Τους στίχους και την μουσική υπογράφει η ίδια στα οκτώ από τα δέκα τραγούδια του album.Τα video clips “Η Παραμυθένια” και ”Στην πίσω τσέπη του Blue Jean“, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος, δίνουν στίγμα στην μόλις αναδυόμενη κουλτούρα της “εναλλακτικής pop” στην Ελλάδα.

Ο Σπήλιος Λαμπρόπουλος στο Ποπ και Ροκ γράφει : «Πολύ θα ήθελα να πω ότι το ντεμπούτο της Κατερίνας Κυρμιζή είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους ελληνικής pop για αυτή τη δεκαετία, φοβάμαι όμως την αρνητική έννοια την οποία έχει πάρει, ο όρος τα τελευταία χρόνια μάλλον θα ζημίωνε την προσπάθεια μιας νεότατης κοπέλας να δημιουργήσει ένα σύνολο τραγουδιών που να την εκφράζουν, χωρίς να την προδίνουν…» O Πάνος Πιλάτος : «…πρώτον πρέπει ν’ ακούς πάντα τον διευθυντή σου όταν σου λέει για κάποιο album ότι «φυσάει» και δεύτερον, να μην αφήσεις σε καμιά περίπτωση και για κανένα λόγω τη δισκοθήκη σου χωρίς το «Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα» της Κατερίνας Κυρμιζή.

Η φωνή της Κατερίνας μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας για τους ναυαγούς της πλήξης και της ρουτίνας. » Το Γενάρη του 1997 ξαναμπαίνει στο studio για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του οργανικού δίσκου “Faros” του Νίκου Γρηγοριάδη, και την “Έρημο” / “Wasteland”, το μοναδικό τραγούδι του album, που κυκλοφορεί από την Virgin International την Άνοιξη της ίδιας χρονιάς, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Hong-Kong, Ταϊλάνδη και το 1998 σε 45 χώρες συνολικά. ο 1998 το περιοδικό Music Life, ανακηρύσσει την Κατερίνα σαν την καλύτερη ποπ τραγουδίστρια της χρονιάς.

Τον Φλεβάρη του 2000 κυκλοφορεί από τη Virgin ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Νίκου Γρηγοριάδη, με τίτλο “Αλφάδι”, στον οποίο η Κατερίνα τραγουδάει, παίζει ηλεκτρική και κλασσική κιθάρα, κρουστά και συμμετέχει στην εκτέλεση παραγωγής. Το ομώνυμο τραγούδι του album Αλφάδι, και το single / video-clip “Νυχτερινό”, ντουέτα και τα δύο της Κατερίνας και του Νίκου, καταφέρνουν για πολλούς μήνες να βρίσκονται μέσα στην πεντάδα των πιο πολυπαιγμένων τραγουδιών του ραδιοφώνου.

Ο Γιώργος Μυζάλης γράφει στο Ποπ και Ροκ: «… Νομίζω ότι πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στη φωνή της Κατερίνας Κυρμιζή που σε αυτό το δίσκο δίνει μια εκπληκτική δροσιά και φρεσκάδα. Η Κατερίνα είναι σίγουρα μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες τραγουδίστριες-τραγουδοποιούς, που δικαίως έχει καταφέρει να ταράξει τα νερά της δισκογραφίας και που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον…» Ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, κυκλοφορεί τον Δεκέμβρη του 2001 πάλι από την Virgin, με τίτλο “Το παιδί με την κεραία”.

« Είναι μια τρομακτική συγκυρία το ότι κυκλοφορεί ένα τέτοιο άλμπουμ σε μια Ελλάδα που έχει βυθιστεί στον καναπέ της και βλέπει ανελλιπώς fame story. Το παιδί με την κεραία, είναι ένα ηχητικό παραμύθι από το μέλλον που λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή αφυπνίζει με ακραία ηχοχρώματα και απροσδόκητες ενορχηστρώσεις», λέει η ίδια και συνεχίζει: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω ετερόκλητους ήχους και να τους εντάξω σε ένα μουσικό ψηφιδωτό». Και πάλι υπογράφει εννέα από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου. Είναι το πρώτο album στο οποίο επιμελείται μαζί με το Νίκο Γρηγοριάδη, στο δικό τους studio την ενορχήστρωση, τον προγραμματισμό και την ηχογράφηση.

Ο Αντώνης Ν. Φράγκος γράφει στο Ποπ και Ροκ: «… Με την πρώτη ακρόαση καταλαβαίνεις πως έχεις κάτι διαφορετικό από τον εσμό των μοντέρνων τραγουδοποιών. Στη δεύτερη, ήδη, δουλειά της η Κατερίνα Κυρμιζή , δείχνει να χαράσσει ακόμα πιο σταθερά το δρόμο της που απέχει αρκετά από τους υπόλοιπους της γενιάς της- παραδομένους στην ευτέλεια του ηλεκτρονικού beat και της καψούρας…» Ο Γιώργος Φλωράκης στον Θεατή γράφει: «…και να που τώρα αυτή, η νέα δουλειά της είναι για μένα μια έκπληξη!

Σύγχρονη ποπ, με μελωδίες από τα sixties ή από την αναβίωσή της δεκαετίας αυτής στα ‘90,- απλή και απέριττη ερμηνεία (επιτέλους έχουμε πήξει στην υπερβολή) … δηλώνω απόλυτα ευχαριστημένος που άκουσα αυτό το δίσκο…» Την άνοιξη του 2002 συνεργάζεται με τον Νίκο Πατρελάκη και τον Κώστα Παρίση για τα remix των τραγουδιών “Θέλω να φύγω” και ”Το κοράλλι” αντίστοιχα. Δίνει παραστάσεις και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, στο πάρτι για τα 20 χρόνια δραστηριότητας της Virgin στην Ελλάδα, έπειτα από την ζωντανή της εμφάνιση στη σκηνή του Gagarin, θα ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της. Το χειμώνα ‘08-’09, η Κατερίνα παρέα με το Νίκο Γρηγοριάδη μετά από 6 χρόνια απουσίας από τα μουσικά δρώμενα, κάνουν 22 αναπάντεχα επιτυχημένες unplugged εμφανίσεις.

Μη σταματώντας να δημιουργεί όλο αυτό το διάστημα στο παρασκήνιο δουλεύει παρέα με τον Νίκο νέο υλικό και σιγά-σιγά, αρχίζει να αναδύεται η νέα, για πρώτη φορά κοινή δισκογραφική τους δουλειά. Το comeback album «Είναι εδώ!», παίρνει τον τίτλο του από το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και επιλέγεται γιατί -κατά κάποιο τρόπο- σηματοδοτεί την επιστροφή της Κατερίνας και του Νίκου Γρηγοριάδη στα μουσικά πράγματα. Ο Νίκος υπογράφει τους στίχους και τη μουσική στα 11 από αυτά, ενώ συμπληρώνει δημιουργικά η Κατερίνα με ένα μόνο δικό της τραγούδι το «Αν δε μ’ αγαπάς», το οποίο αμέσως γίνεται ραδιοφωνική επιτυχία. Συνεργάτες, σύντροφοι και γονείς πλέον μιας κόρης η Κατερίνα και ο Νίκος, ο Νίκος και η Κατερίνα, εξομολογούνται χαμογελώντας: «Εμείς, περισσότερο εραστές της μουσικής παρά επαγγελματίες μουσικοί, πήγαμε για άλλη μια φορά ένα ταξίδι δίχως χάρτη στη θάλασσα μέσα μας, μαζεύοντας νότες, στιχάκια κι ενορχηστρωτικές ιδέες, σαν βότσαλα κι ενθύμια από αγαπημένες παραλίες».

Ο Γιώργος Μυζάλης γράφει στη δισκοκριτική του: «Αν υπάρχει μια λέξη που να χαρακτηρίζει το καλλιτεχνικό δίδυμο της Κατερίνας Κυρμιζή και του Νίκου Γρηγοριάδη, αυτή είναι η διακριτικότητα. Ή μάλλον η ευγένεια. Και μάλιστα, κατά ένα περίεργο τρόπο, με τις δυο αυτές λέξεις μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει και τα τραγούδια τους… Ο δίσκος αυτός, στο σύνολό χαρακτηρίζεται από μια υψηλή στάθμη αισθητικής. Όλα τα τραγούδια που περιέχονται σε αυτόν είναι καλά φτιαγμένα, ακούγονται ευχάριστα και κρύβουν μέσα τους μια μικρή έκπληξη το καθένα… Σε επίπεδο ερμηνείας η Κατερίνα Κυρμιζή είναι στην καλύτερη – ως τώρα – φάση της.

Προσωπικά την θεωρώ καταπληκτική τραγουδίστρια. Αν μάλιστα δεν είχε επιλέξει μια εναλλακτική πορεία στο χώρο της μουσικής, πιστεύω, θα μπορούσε να είναι, με διαφορά, η σπουδαιότερη των τελευταίων χρόνων.» Ο Σταμάτης Λεόντιος στο Avopolis: «Τα 12 τραγούδια του άλμπουμ διαθέτουν αναμφισβήτητα άρωμα φρεσκάδας. Ισορροπούν μεταξύ μιας αίσθησης ανεμελιάς και μιας σοβαρής αντιμετώπισης απέναντι σε ότι αποκαλείται ελαφρό τραγούδι. Οι μελωδίες του Γρηγοριάδη φλερτάρουν με διάφορα είδη μουσικής, τόσο όμως όσο χρειάζεται για να εξασφαλίσουν την ομοιογένεια του υλικού. Οι επιλογές της ενορχήστρωσης, πέραν του ότι αποπνέουν ήχο σύγχρονο, σημερινό, ενισχύουν την αίσθηση μιας ποπ πολυτέλειας.

Η δε Κατερίνα Κυρμιζή ερμηνεύει με λιτότητα τα τραγούδια … δεν υπερβάλλει, ούτε πιέζει συναισθηματισμούς… …σε χαροποιεί σε δουλειές όπως το Είναι Εδώ! ότι μπορούν να γραφτούν τραγούδια σημερινά, που να αναδεικνύουν, την αγάπη των καλλιτεχνών για το έργο τους, οι οποίοι, απαλλαγμένοι από τις σειρήνες της εμπορικότητας και της ματαιοδοξίας και με όπλο τους τη χαρά της συνθετικής διαδικασίας, καταφέρνουν να φτιάχνουν όμορφα τραγούδια που θα αγγίξουν πιστεύω πολύ κόσμο…»

Το χειμώνα 09-10 συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε μουσικές σκηνές Αθήνας και επαρχίας, με συνοδοιπόρους στην σκηνή τον Γιάννη Γρηγορίου στο μπάσο και τη Ρόλη Γιαμοπούλου στα κρουστά και τα φωνήτικά σε ένα λιτό, με βάση τις ακουστικές κιθάρες σχήμα. Το ρεπερτόριο αντλείτε από τους προσωπικούς δίσκους του ζευγαριού και συμπληρώνεται με διασκευές τραγουδιών που προσεγγίζουν με μοναδική ευαισθησία κι αποδίδουν με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο.

Η δε Κατερίνα, αναδεικνύεται σε μια ερμηνεύτρια που αποφεύγει να χρησιμοποιήσει φτηνά κόλπα για να σαγηνέψει το κοινό, αλλά το καθηλώνει έχοντας σαν κινητήριο δύναμη την απλή και βαθιά αλήθεια της ψυχής της.

Δείχνει ικανή να μπορεί με διαχειριστεί τις πιο δύσκολες και περίπλοκες παραστάσεις. Γλυκιά και επικοινωνιακή ξεδιπλώνει με ανέμελη προσήλωση τον λυρισμό και την ευαισθησία των τραγουδιών της. Η Κατερίνα βρίσκεται στο στούντιο και ηχογραφεί την επόμενη δισκογραφική της δουλειά.

Επιμέλεια και παρουσίαση
Αλέξανδρος Τσιώλας
www.moodradio.gr

Ακούστε