Η Nike αποχωρεί από την ελληνική αγορά

Από τα 22 καταστήματα της εταιρείας, τα 15 τα διαχειριζόταν η Folli Follie, με συμβάσεις που ούτως ή άλλως λήγουν.

Για τα υπόλοιπα 7 καταστήματα, όπως αυτό της Ερμού, η Nike έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις με αντιπροσώπους σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, για να τα αναλάβουν.

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών Nike με δεκάδες ελληνικά καταστήματα που πουλούσαν τα προϊόντα της εταιρείας.

Από τα 22 καταστήματα της εταιρείας, τα 15 τα διαχειριζόταν η Folli Follie, με συμβάσεις που ούτως ή άλλως λήγουν. Για τα υπόλοιπα 7 καταστήματα, όπως αυτό της Ερμού, η Nike έχει ήδη αρχίσει συζητήσεις με αντιπροσώπους σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, για να τα αναλάβουν.

Την ίδια ώρα, o πολυεθνικός κολοσσός με επιστολή του ενημερώνει 100 ακόμη επιχειρήσεις αθλητικών ειδών πως σταματά τη συνεργασία μαζί τους.

Μέχρι τον Οκτώβρη οι τελευταίες παραγγελίες.


Σύμφωνα με την επιστολή της που παρουσίασε το MEGA, η Νike προειδοποιεί τις επιχειρήσεις πως θα σταματήσει η επιχειρηματική τους σχέση στις 31 Μαΐου του 2022 και ενημερώνει πως οι τελευταίες παραγγελίες μπορούν να γίνουν μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2021.

Οι έμποροι πελάτες της Nike μιλούν πλέον για οικονομική ασφυξία, αφού βλέπουν το πιο εμπορικό προϊόν, της πασίγνωστης φίρμας, να κατεβαίνει από τα ράφια τους.

«Η Nike έχει το 50% της ημερήσιας πώλησης. Αυτό όμως δεν είναι τυχαίο. Τοποθετούσαμε το προϊόν πάνω πάνω στα ράφια μας. Ήταν ο μεγαλύτερος όγκος της παραγγελίας μας. Αυτό σημαίνει ζημιά».

Οι επιχειρηματίες πελάτες της Νike έχουν αποφασίσει να στραφούν νομικά εναντίον της, καθώς θεωρούν πως είναι μια κίνηση που απειλεί την βιωσιμότητα τους.

Ο κ. Ζήσης Παπαδήμος, έμπορος αθλητικών ειδών, πρόεδρος τοπικού εμπορικού επιμελητηρίου Φωκίδας μίλησε στο MEGA για την απόφαση της εταιρείας και το πόσο επηρεάζει την ελληνική αγορά.

«Η Νike δεν φεύγει από την Ελλάδα. Μένει και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μονοπωλιακό καθεστώς. Κόβει 100 εμπόρους αθλητικών ειδών για να δώσει εκεί που πιστεύει αυτή ότι πρέπει να δώσει το προϊόν της. Κόβει 100 εμπόρους, 400 μαγαζιά, 1.500 εργαζομένους…» ανέφερε.

«Η Νike θέλει να συνεργαστεί με 2-3 πολυεθνικές και κάποια μεγάλα εμπορικά brands. Θέλει να δημιουργήσει ένα μονοπωλιακό καθεστώς.

Έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο εξωτερικό. Την άλλη εβδομάδα θα κατατεθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και η αγωγή.

Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία να δημιουργήσει στην Ελλάδα μονοπώλια» πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: newpost.gr