Κορονοϊός: Τα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι ανεδαφικό το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού

Μόνο σίγουρη για τις ημερομηνίες δραστηριοτήτων που εξήγγειλε δεν θα έπρεπε να είναι η Κυβέρνηση, όταν η επιδημία δεν έχει δείξει ακόμη στοιχεία σταθεροποίησης.

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι δείκτες της επιδημίας κορονοϊού, όμως την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει με αμφισβητούμενη σιγουριά, ανοίγματα δραστηριοτήτων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αλλά και του ΕΚΑΒ, τα καθημερινά κρούσματα συνεχίζουν να είναι κοντά στα 2800 και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία στις 500.

Την ίδια ώρα ο εμβολιασμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και τα self test, αν και εντοπίζουν κάποιες εκατοντάδες κρούσματα, ακόμη λειτουργούν σαν “συγχωροχάρτι” κυκλοφορίας.

Είναι γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχοντας εισφέρει στη δραματική πίεση της κοινωνίας λόγω των περιορισμών, θα έπρεπε να δώσει ανάσες ως αντίβαρο στην απαγόρευση να μετακινηθεί διαπεριφερειακά ο πληθυσμός της χώρας το Πάσχα.

Εδώ όμως προκύπτει μία σημαντική αντίφαση: χωρίς να καταμετρήσει τις συναθροίσεις λόγω των εορτών, ανοίγει στις 3/5 του εστίαση. Θα ήταν ίσως πιο λογικό να έχει ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους νωρίτερα.

Μιλώντας με στοιχεία, η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι της τάξης των 32.000, με κάπου λιγότερα από τα μισά στην Αττική.

Η θετικότητα των τεστ είναι κοντά στο 5% και ο δείκτης αναπαραγωγής ελαφρά βελτιωμένος αλλά κοντά στο 1. Σχετικά με τη θετικότητα ο ΕΟΔΥ χθες κατέγραφε ότι: Την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,98% σε σύνολο 115.934 RT-PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.


Με αυτά τα στοιχεία σε μία χώρα που κινείται σταθερά κοντά στα όρια του το σύστημα υγείας, δεν είναι λογικό να εκφράζεις τη σιγουριά ότι θα ανοίξει η εστίαση και τα σχολεία.

Ειδικά για το σύστημα υγεία να αναφέρουμε ότι χθες ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι “Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας στις 20/4, είναι 556 (ημερήσια μεταβολή +36,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 501 ασθενείς”. Θετικό είναι το γεγονός ότι υπήρξαν και ανάλογα εξιτήρια.

Επίσης ανέφερε ότι “την εβδομάδα 12 – 18 Απριλίου οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.563, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 3.054.

Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,17″. Δηλαδή ακόμη το σύστημα υγείας εξακολουθεί να επιβαρύνεται. Να αναφέρουμε δε ότι οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 830.

Κρίσιμος παράγοντας η πορεία των εμβολιασμών


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, η Κυβέρνηση επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Απαιτείται να δημιουργηθεί το πολύτιμο ανάχωμα προκειμένου να χτιστεί ένα τοίχος ανοσίας ώστε να αποτελέσει εγγύηση για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15/5. Όμως κι αυτό φαντάζει δύσκολο.

Ο κ. Κικίκλιας ανέφερε ότι το δίμηνο Μάϊου-Ιούνιου μπορούν να γίνουν 6,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα και μπορεί να πραγματοποιηθεί, όμως αυτό δεν είναι και εγγύηση για την τουριστική περίοδο. Απλά να αναλογιστεί κανείς 150.000 άτομα να εμβολιάζονται ημερησίως σε μια περίοδο ενεργούς τουριστικής περιόδου.

Self test


Σχετικά με τα στοιχεία για τα self test στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται το εξής: Έως την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος.

Από τα 9.753 άτομα που προσήλθαν για επανέλεγχο έως και τις 21 Aπριλίου 2021, έχουν καταγραφεί 1.753 θετικά αποτελέσματα.

Τα προηγούμενα επίσημα στοιχεία που είχαν αναφερθεί και αφορούσαν μέχρι την Παρασκευή 16/5. Ειδικότερα “10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες”. Εννοείται πως μετά την Παρασκευή διατέθηκαν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες τεστ, όμως ακόμη αναζητείται το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Γιώργος Σακκάς