Κορωνοϊός – Αμόλα καλούμπα…Πώς θα μετακινηθούμε την Καθαρά Δευτέρα

Στo αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο που επιβάλει η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας θα πραγματοποιηθεί το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα καθώς και τα παραδοσιακά Κούλουμα.

Παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε το άνοιγμα των πάρκων, η μετακίνηση κατά την αργία θα υπόκειται στους αυστηρούς περιορισμούς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, της αποστολής SMS και της απαγόρευσης κυκλοφορίας πέραν του δήμου μας ή εντός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από το σπίτι μας για σωματική άσκηση.

Με άλλα λόγια, θα πετάξουμε αετό… μέχρι εκεί που μπορούμε να περπατήσουμε, καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνησή μας με αυτοκίνητο.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στην Καθαρά Δευτέρα, τόνισε πως βασικό είναι να μην υπάρξει συνωστισμός, ενώ για το πέταγμα χαρταετού υποστήριξε πως πρέπει να υπάρχει προσοχή ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

Οι 6 εξαιρέσεις στη μετακίνηση την Καθαρά Δευτέρα

Σε κάθε περίπτωση και την Καθαρά Δευτέρα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν επιτρέψει το άνοιγμα των μετακινήσεων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν 6 εξαιρετικοί λόγοι, για τους οποίους μπορεί κάποιος να ταξιδέψει εκτός νομού.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Αγωνία για τη διασπορά

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συρροές την Καθαρά Δευτέρα, που θα πυροδοτήσουν νέο κύκλο κρουσμάτων και νοσηλειών.

Η ανησυχία κορυφώνεται μετά την προδιαγεγραμμένη από τους περισσότερους επιστήμονες αύξηση των δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας: οι διασωληνωμένοι την Πέμπτη ανήλθαν στους 506, οι νέοι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έφτασαν τους 490 και τα θύματα αυξήθηκαν από 43 σε 51 τις τελευταίες 24 ώρες.

Κι ενώ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του συστήματος υγείας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη με την επιστράτευση δύο ιδιωτικών κλινικών, τη μεταφορά εφημεριών για την αποσυμφόρηση νοσοκομείων αναφοράς και το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, η πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία συνεχίζεται.

Μέσα στις πρώτες 11 ημέρες του Μαρτίου έχουν γίνει 4.585 εισαγωγές ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της επικράτειας, με το 57% των ασθενών να είναι κάτοικοι της Αττικής.

Το ίδιο διάστημα οι διασωληνωμένοι από 394 που ήταν στην 1η ημέρα του μήνα εκτινάχθηκαν στους 506, σημειώνοντας αύξηση κατά 29%. Η σύγκριση με τη δραματική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας τον περασμένο Νοέμβριο μοιάζει αναπόφευκτη. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 οι διασωληνώσεις είχαν φτάσει τις 519, αριθμός που εκτινάχθηκε στις 622 σε 13 μόνο μέρες.

Πρόκειται για εξέλιξη αποκαλυπτική της γρήγορης συμπίεσης αλλά και αργής αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας καθώς χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες για να μειωθεί ο συγκεκριμένος σκληρός δείκτης στους 244 -στις 2 Φεβρουαρίου-, και να μπει ξανά δυστυχώς σε ανοδική τροχιά.

Αστάθμητος παράγοντας οι μεταλλάξεις

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού συνεχίζουν να προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς, όσο και την κυβέρνηση.

Σε 2.098 ανέρχονται πλέον τα συνολικά κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 2.047 αφορούν τη «βρετανική» μετάλλαξη και 51 την «νοτιοαφρικανική» μετάλλαξη.

Κατά τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκαν 371 νέα κρούσματα μεταλλάξεων στη χώρα που αφορούν στην περίοδο 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2021, μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 400 επιλεγμένων δειγμάτων.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απέδωσε την αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα στις μεταλλάξεις, στον καιρό αλλά και στα φαινόμενα συγχρωτισμού.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών», σημείωσε η κυρία Πελώνη και υπογράμμισε ότι εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ οδήγησε στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

«Έκρηξη» του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτυπώνεται για τη Θεσσαλονίκη, σε επίπεδα αντίστοιχα με τις αρχές Νοεμβρίου -όταν ξεκινούσε η εκρηκτική αύξηση του ιικού φορτίου για να οδηγήσει στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού- όπως προκύπτει από την επεξεργασία των λυμάτων.

Σημαντικά αυξητική είναι τόσο η εβδομαδιαία, όσο και ημερήσια τάση, στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα η εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα.

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 08/03 και της Τρίτης 09/03 είναι:

– αυξημένη κατά 63% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 5/3 και της Κυριακής 7/3,

– αυξημένη κατά 206% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 1/3 και Τρίτης 2/3.

ΠΗΓΗ: cnn.gr