Με κομμένη την ανάσα το ΕΣΥ στην Αττική

Ανυποχώρητος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική. Ήδη τρία από αυτά λειτουργούν με πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ Covid.

Πρόκειται για το «Σωτηρία», τον «Ευαγγελισμό» και το «Σισμανόγλειο». Με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες λειτουργούν το «Αττικόν» και το «Γεννηματάς».

Ο Φεβρουάριος ήταν ένας από τους δυσκολότερους μήνες, όπως αποκαλύπτουν οι αριθμοί των μολυσμένων από κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα οι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν ραγδαία μεταδοτικότητα. Ήδη οι διασωληνωμένοι με επιπλοκές της λοίμωξης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αγγίζουν τους 406, γεγονός που προκαλεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι εξιτήρια δίνονται και τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να αδειάσουν κρεβάτια για τους επόμενους νοσηλευόμενους.

Για να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο ΕΣΥ, το Υπουργείο Υγείας μετατρέπει περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ Covid, κάνει χρήση τις κλινικές που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας, ενώ θα θέσει σε λειτουργία περισσότερες μονάδες Covid σε νοσοκομεία εκτός Αττικής, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται ασθενείς στην Αθήνα αλλά να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής του τόπου διαμονής τους.

Στην Αττική υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα, στην Αττική καταγράφηκαν 553 νέα κρούσματα, τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες.

Στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ήταν (159), σημαντική μείωση υπήρξε στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85 που ήταν προχθές), αλλά τα μεγάλα διψήφια νούμερα σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92) προβληματίζουν τις αρχές.

Από τους 2.153 ασθενείς σε απλές κλινικές Covid-19 που βρίσκονται στο ΕΣΥ, οι 1.190 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.914. Μόλις 73 ήταν τα εξιτήρια πριν από δύο ημέρες, ενώ την ίδια ώρα 273 νέοι ασθενείς εισήλθαν στα νοσοκομεία.

Επίσης το 60% των διασωληνωμένων είναι στις ΜΕΘ της Αττικής, εκ των οποίων οι 251 (από τους 406) ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Το σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων μετά τις 16 Μαρτίου

Σε περίπτωση που υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων στις επόμενες δύο εβδομάδες και μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ για κορωνοϊό, τότε θα λειτουργήσουν τα καταστήματα.

Πιθανή ημερομηνία είναι η 16η Μαρτίου, όταν και θα ξεκινήσει δηλαδή η σταδιακή άρση των μέτρων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μετά την Καθαρά Δευτέρα, γι’ αυτό άλλωστε και δόθηκε παράταση των εκπτώσεων έως τέλος Μαρτίου.

Ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί. Δηλαδή η μετακίνηση είτε θα γίνεται αφού υπάρξει προηγουμένως τηλεφωνικό ραντεβού στο κατάστημα, είτε θα λειτουργεί μόνο με sms, ωστόσο θα αποφεύγεται ο συνωστισμός εντός και εκτός καταστημάτων.

Είναι δεδομένο ότι η χρήση μάσκας, ίσως και διπλής, είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μετακίνηση. Επίσης με όποιον τρόπο κι αν γίνει η επανεκκίνηση της αγοράς, για τους καταναλωτές θα είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος SMS στον νέο πενταψήφιο αριθμό, το 13032.


Το SMS στο 13032 θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και σχεδιάζεται να μη δέχεται δεύτερο μήνυμα μετακίνησης εντός του ίδιου 24ώρου. Ο συγκεκριμένος αριθμός μάλιστα είναι έτοιμος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από το γεγονός ότι ήδη και πριν την οριστική απόφαση και ανακοίνωση της κυβέρνησης για χρήση του, μπορεί να δέχεται γραπτά μηνύματα, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα σχολείων στις 22 Μαρτίου

Δεν είναι βέβαιο ακόμη πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι προτεραιότητα έχει η οικονομία. Δηλαδή πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο και στη συνέχεια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Εάν όλα πάνε καλά και το άνοιγμα των καταστημάτων γίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα, τότε δεν αποκλείεται η λειτουργία των σχολείων να γίνει μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 22 Μαρτίου.

Το σενάριο αφορά τη διά ζώσης λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Πιθανότατα και οι υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες να ανοίξουν σταδιακά. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την έξαρση της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων.

Οι ειδικοί πάντως «ποντάρουν» στους εμβολιασμούς και τη θετική στάση που κρατά το σύνολο των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο, ενώ αναμένεται σύντομα να δοθεί ευρωπαϊκή έγκριση και στο εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Υγείας. Δηλαδή πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ: zougla.gr