Οι ταινίες της εβδομάδας 16/09 – 22/09 (trailers)

Μόλις τέσσερις νέες ταινίες βγαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες αυτήν τη μεταβατική εβδομάδα.

Οι κλειστές αίθουσες λειτουργούν με νέα μέτρα, οι θερινοί κινηματογράφοι βαίνουν προς το τέλος τους και είναι μια καλή ευκαιρία για να δει κανείς όλες τις πρεμιέρες της εβδομάδας.

Βασιλιάς Όττο (King Otto), Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς

Το καλοκαίρι του 2004, η Ελλάδα μάγεψε την Ευρώπη με την πιο αναπάντεχη νίκη της στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Οι θεατές παρακολούθησαν με δυσπιστία και δέος τα αουτσάιντερ του θεσμού, μία ομάδα η οποία χωρίς να έχει καμία νίκη σε σημαντική διοργάνωση, κατατρόπωσε τους γίγαντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο αρχιτέκτονας πίσω από αυτό τον απροσδόκητο θρίαμβο ήταν ο θρυλικός Γερμανός προπονητής, ο «Βασιλιάς» Όττο Ρεχάγκελ. Έχοντας σημειώσει τεράστιες επιτυχίες για την χώρα του, πήρε την παράτολμη απόφαση να εγκαταλείψει την αυτοκρατορία του, για να αναλάβει την αδύναμη Ελληνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Αυτή είναι ιστορία για το πως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες κουλτούρες ενώθηκαν, μίλησαν την ίδια γλώσσα και έγραψαν μαζί ένα νέο κεφάλαιο στην Ελληνική μυθολογία.

Μαθήματα Περσικών (Persian Lessons), Βαντίμ Πέρελμαν


Σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πόλεμου, ο Ζιλ, ένας Εβραίος από το Βέλγιο υποκρίνεται ότι είναι Ιρανός και έτσι βρίσκεται υπό την προστασία ενός ιδιόρρυθμου αξιωματικού των Ναζί που έχει για όνειρο της ζωής του να μάθει περσικά και να ανοίξει εστιατόριο στην Τεχεράνη.

Αντίο, Ηλίθιοι (Adieu les Cons), Αλμπέρ Ντιποντέλ


Μια σαραντάχρονη κομμώτρια αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του γιου της, που είχε αναγκαστεί να δώσει για υιοθεσία όταν είχε μείνει έγκυος στην εφηβεία της. Βοηθούς στην έρευνά της θα βρει δυο αναπάντεχους ανθρώπους: δύο δημόσιους υπάλληλους, που υπηρετούν στην υπηρεσία όπου αρχικά προσφεύγει για να βρει βοήθεια στην αναζήτησή της.

Ο ένας είναι ένας υψηλά ιστάμενος δημόσιος υπάλληλος στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ο οποίος, καθώς έχει μείνει πίσω στις προαγωγές του τμήματός του λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του, γίνεται αυτοκαταστροφικός και επικίνδυνος για τους συναδέλφους του.

Ο άλλος, είναι ένας τυφλός άντρας, ο οποίος εργάζεται στα αρχεία της υπηρεσίας, καλύπτοντας στη συγκεκριμένη θέση την ποσόστωση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία.

12 υποψηφιότητες για τα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ και 7 βραβεία, ανάμεσά στα οποία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας.

Cry Macho, Κλιντ Ίστγουντ


Ένας πάλαι ποτέ θρυλικός σταρ του ροντέο, γερασμένος πια, εκτρέφει άλογα. Το παλιό αφεντικό του τού ζητάει μία τελευταία χάρη: να διασχίσει τα σύνορα με το Μεξικό και να μεταφέρει παράνομα τον μικρό του γιο στο Τέξας και την μητέρα του.

Αυτό το ταξίδι θα είναι γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές, στιγμές αντρικής/πατρικής φιλίας και, όπως προδιαθέτει κι ο τίτλος, πολλά δάκρυα.

Η επιστροφή του Κλιντ Ίστγουντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δυο χρόνια μετά το «Βαποράκι».