Οι 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε το 2022

Μελετήσαμε τα προγράμματα των γραφείων διανομής και επιλέξαμε τα 10 must see που θα δώσουν τον τόνο σε μια χρονιά γεμάτη πολυαναμενόμενους τίτλους για όλα τα σινεφίλ γούστα, από χολιγουντιανά δράματα και υπερηρωικά μπλοκμπάστερ μέχρι σινεφίλ εκπλήξεις και ανατριχιαστικές ταινίες τρόμου.

Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και το “Μονοπάτι των Χαμένων Ψυχών”

nightmare_alley_erxodai

Η ταινία αποτελεί διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Γουίλιαμ Λίντσεϊ Γκρέσαμ, το οποίο κάποιοι σινεφίλ θα θυμούνται πως έχει μεταφερθεί ξανά στο σινεμά το 1947 από τον Έντμουντ Γκόλντινγκ με τον Τάιρον Πάουερ ρόλο που κρατά τώρα ο Κούπερ.

Από το “Μπέλφαστ” με ασπρόμαυρη αγάπη

belfast_movie

Με μια συνταγή για σίγουρη οσκαρική επιτυχία βρίσκεται ξανά πίσω από την κάμερα ο Κένεθ Μπράνα (“Σταχτοπούτα”), ο οποίος παραδίδει ένα ραφινάτο,  ασπρόμαυρο και γεμάτο καρδιά δράμα με τίτλο “Μπέλφαστ” (27/1).

Η αναφορά του τίτλου στην πρωτεύουσα της Βορείου Ιρλανδίας δεν είναι τυχαία, καθώς το φιλμ εκτυλίσσεται στην πόλη το 1969, δηλαδή την περίοδο που οι ταραχές μεταξύ των πιστών στο Στέμμα και των υπέρμαχων της ένωσης με την Ιρλανδία βρίσκονταν στο απόγειό τους.

Με φόντο το τεταμένο κλίμα μεγαλώνει ο μικρός Μπάντι (Τζουντ Χιλ) σε μια λαϊκή οικογένεια, καθώς ο μπαμπάς του (Τζέιμι Ντόρναν) προσπαθεί να τον προστατέψει.

Ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου

the_worst_person_in_the_world

Ορίστε ένας ευφάνταστος τρόπος να τιτλοφορήσει κανείς την ταινία του. Ο πολύπειρος Γιόακιμ Τρίερ (“Όσλο, 31 Αυγούστου”) προσελκύει εκ νέου τη σινεφίλ προσοχή με το ρομαντικό arthouse δράμα “The Worst Person in the World” (27/1), το οποίο έρχεται στις μαρκίζες με φεστιβαλική φόρα.

Η βραβευμένη στις Κάνες Ρενάτε Ρέινσβε πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Τζούλι, μιας γυναίκας η οποία στο πέρας των τεσσάρων ετών που απεικονίζονται στο φιλμ αναμετράται στενά με τον εαυτό της. Αρχικά εξαιτίας των περίπλοκων ερωτικών σχέσεών της και στη συνέχεια καθώς επιχειρεί να βάλεις σε τάξη την καριέρα της.

Οι υπαρξιακοί προβληματισμοί που γεννιούνται μέσα από αυτές τις εμπειρίες, οδηγούν τη Τζούλι σε ένα απροσδόκητο μονοπάτι αυτογνωσίας.

Το σινεφίλ αριστούργημα της χρονιάς(;)

drive_my_car_closeup

Όσοι το παρακολούθησαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο ακόμα δεν το έχουν ξεπεράσει, ενώ αφού βραβεύτηκε στην Κρουαζέτ για το σενάριό του, δεν είναι απίθανο να βρεθεί υποψήφιο για Όσκαρ.

Ο λόγος για το “Drive my Car” (3/2) του ανερχόμενου σκηνοθέτη Ριουσούκε Χαμαγκούτσι (“Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας”), ο οποίος υπογράφει ένα βραδύκαυστο αλλά υποβλητικό φιλμ που εμπνέεται από μια σύντομη ιστορία του συμπατριώτη του Χαρούκι Μουρακάμι.

Σε αυτήν, ένας ηθοποιός απολαμβάνει έναν ευτυχισμένο γάμο με τη θεατρική σεναριογράφο σύζυγό του, ώσπου εκείνη ανεξήγητα μια μέρα εξαφανίζεται.

Πρωτοκλασάτο “Έγκλημα στο Νείλο”

death_on_the_nile_gal_gadot_armie_hammer

Το εμπορικό σουξέ του “Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές” (2017) θέλει να επαναλάβει ο Κένεθ Μπράνα, στο δεύτερο φετινό σκηνοθετικό εγχείρημά του, μεταφέροντας ακόμα ένα κλασικό θρίλερ μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι.

Στο “Έγκλημα στο Νείλο” (10/2), κατά τη διάρκεια μιας πολυτελούς κρουαζιέρας στο δημοφιλή ποταμό της Αιγύπτου, μία γοητευτική και εύπορη επιβάτισσα που βρισκόταν στο μήνα του μέλιτός της δολοφονείται άγρια.

Εκεί, όμως, βρίσκεται ο διεθνούς φήμης ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ο οποίος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει μια υπόθεση με δεκάδες υπόπτους. Όπως και στο “Οριάν Εξπρές”, ο Μπράνα επαναλαμβάνει το ρόλο του Πουαρό, ενώ το λουσάτο καστ συμπληρώνουν οι Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Ρόουζ Λέσλι και Σόφι Οκονέντο.

Ένας ερμηνευτικός άσσος για το Γουίλ Σμιθ

king_richard

Την πόρτα των οσκαρικών υποψηφιοτήτων χτυπάει ο Γουίλ Σμιθ, αφού ο ηθοποιός έχει προκαλέσει έντονο σούσουρο γύρω από την ερμηνεία του στην ταινία “Η Μέθοδος των Γουίλιαμς” (17/2). Στη βιογραφική ταινία του Ρεϊνάλντο Μάρκους Γκριν, ο Σμιθ ενσαρκώνει τον πατέρα των Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς, των δύο εκ των καλύτερων τενιστριών όλων των εποχών.

Αφετηρία και πυρήνας της αφήγησης αποτελεί ο τρόπος ανατροφής, προπόνησης και επίπονης ανέλιξης των δύο κοριτσιών στην κορυφή του τένις. Κάτι που μάλλον δε θα είχε επιτευχθεί δίχως το πλάνο (έκτασης 78 σελίδων!) που είχε ετοιμάσει ο μπαμπάς Γουίλιαμς για τις κόρες του. Η “Μέθοδος Γουίλιαμς” διεκδικησε πρόσφατα τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, με το Σμιθ να αποσπά εκείνη για τον α’ ανδρικό ρόλο.

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον είναι ο “Batman”

the_batman_robert_patinson

Τη σκυτάλη από τον Μπεν Άφλεκ παίρνει ο Ρόμπερτ Πάτινσον και φορά τη στολή του Σκοτεινού Ιππότη στο “Batman” (3/3). Με βάση τα τρέιλερ, όλα δείχνουν πως ο σκηνοθέτης Ματ Ριβς (“Cloverfield”, “Άσε το Κακό να Μπει”) έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που δανείζεται στοιχεία από πρότερες απεικονίσεις του υπερήρωα, με τον Πάτινσον να μοιάζει μεν επιβλητικός αλλά να προσθέτει φρέσκιες αποχρώσεις στην απόδοση του Batman.

Επιπλέον ενδιαφέρον στην περιπέτεια φέρνει η Ζόι Κράβιτζ η οποία ακονίζει τα νύχια της ως Catwoman, την ώρα που δύο μοχθηροί και γνώριμοι κακοί κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Ο λόγος για το Riddler (Πολ Ντάνο) και τον Penguin (Κόλιν Φάρελ), την ώρα που ο Άντι Σέρκις βάζει το κουστούμι του μπάτλερ για να υποδυθεί τον Άλφρεντ!

Ένα τρελό, τρελό σούπερ multiverse

Λίγο πριν τριανταρίσουν οι ταινίες του σύμπαντος της Marvel, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς καλείται να… βγάλει άκρη με τις παράλληλες διαστάσεις αυτού του κόσμου. Στο “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” (5/5) η πλοκή συνεχίζεται μετά το φινάλε της “Τελευταίας Πράξης”, όταν ο παντοδύναμος ήρωας ναι μεν αποκατάστησε την τάξη στον κόσμο, το ξόρκι του όμως αποσταθεροποίησε την ισορροπία του σύμπαντος.

Για να διορθωθεί το λάθος ο Doctor Strange έχει στο πλευρό του τη Wanda (Ελίζαμπεθ Όλσεν) και τον αγαπημένο Σαμ Ράιμι (αρχική “Spider-Man” τριλογία) στην καρέκλα του σκηνοθέτη.

Κινητά σε λειτουργία πτήσης, το “Top Gun” απογειώνεται

Ο Τομ Κρουζ έτοιμος να σκίσει ξανά τους αιθέρες, επιστρέφοντας στο ρόλο του μαχητή πιλότου Μάβερικ για τις ανάγκες του -το μαντέψατε- “Top Gun: Maverick” (26/5). Ο ακούραστος στρατιώτης έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια υπηρεσίας στο σώμα, πλέον πιέζει τους νεοσύλλεκτους ώστε να φτάσουν στο τέρμα των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, εκείνος κάτι ό,τι μπορεί για να μην πάρει την προαγωγή που αξίζει, αλλά θα τον καθηλώσει στο έδαφος.

Μαζί με τον πάντα έτοιμο να υπηρετήσει την πατρίδα του Κρουζ πρωταγωνιστούν η Τζένιφερ Κόνελι ως ρομαντική παρτενέρ, ο Βαλ Κίλμερ ως Άισ­μαν και ο Μάιλς Τέλερ (“Χωρίς Μέτρο”) στον ρόλο του γιου του Γκουζ (Άντονι Έντουαρντς). Στη σκηνοθετική καρέκλα του “Top Gun: Maverick” κάθεται ο δοκιμασμένος Τζόζεφ Κοζίνσκι (“Ριψοκίνδυνοι Άνδρες”).

Τρόμος, Βίκινγκς, “Northman”

the_northman_new

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία των “Witch” (2015) και “Φάρος” (2019), ο ανερχόμενος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς επιστρέφει με μια πολλά υποσχόμενη επική ταινία τρόμου.

Η υπόθεση του “Northman” (28/4) τοποθετείται στην εποχή των Βίκινγκ, όταν ένας νεαρός πρίγκιπας αφού γίνεται μάρτυρας της βίαιης δολοφονίας του πατέρα του, ορκίζεται εκδίκηση με απώτερο σκοπό να επανακτήσει το βασίλειο που του ανήκει. Την ενήλικη και απόλυτα επιβλητική βερσιόν του ήρωα ενσαρκώνει ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ που δείχνει αγνώριστος στο τρέιλερ.

Τον πατέρα του και βασιλιά υποδύεται ο Ίθαν Χοκ, ενώ τη διανομή των ηθοποιών συμπληρώνουν οι Νικόλ Κίντμαν, Άνια Τέιλορ-Τζόι, Γουίλεμ Νταφόε και Μπιόρκ.

Ο Έγκερς συνυπογράφει το σενάριο του “Northman” μαζί με τον περίφημο Ισλανδό ποιητή και συγγραφέα Σιόν, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποσπάσει οσκαρική υποψηφιότητα για το “Χορεύοντας στο Σκοτάδι” που συνυπέγραψε με το Λαρς Φον Τρίερ, ενώ πρόφατα συνεργάστηκε με το συμπατριώτη του σκηνοθέτη Bαλντιμάρ Γιοχάνσον στον ατμοσφαιρικό “Αμνό”.