Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ ΣΤΟ MOODRADIO

Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955. Κατάγεται από τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη και έχουν μία κόρη, την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Πολύ σημαντικό στοιχείο για τη ζωή και την καριέρα που ακολούθησε το ότι οι γονείς του ήταν και οι δύο κωφοί. Ο θείος του Γιάννης Ζουγανέλης ήταν ένας διεθνούς φήμης τουμπίστας.

Οι σπουδές του πάνω στη μουσική ξεκίνησαν σε μικρή ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών και συγκεκριμένα στη βυζαντινή μουσική. Σπούδασε κιθάρα και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο και έπειτα αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Μαθήτευσε υπό τη διδασκαλία σπουδαίων καθηγητών, όμως καθοριστικής σημασίας ήταν η επιρροή του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη, δίπλα στον οποίο έμαθε ενορχήστρωση και ρυθμολογία.

Το 1975 κερδίζει υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού για το έργο του »Δέκα Βυζαντινά Δοκίμια» και συνεχίζει τις σπουδές στη σύνθεση, την ενορχήστρωση και την όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, αποφοιτώντας με άριστα. Επίσης έχει δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από τις πρώτες στιγμές της διαδρομής του συνεργάστηκε με τους καταξιωμένους τραγουδοποιούς Θανάση Γκαιφύλλια και Νικόλα Άσιμο σε ζωντανές εμφανίσεις. Για λογαριασμό της ΕΡΤ έγραψε τη μουσική για θεατρικές παραστάσεις σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Στα 15 του χρόνια έχει ήδη να επιδείξει δισκογραφική παρουσία, με το »Σώσον Κύριε τον Λαόν σου». Έχουν κυκλοφορήσει 60 έργα του μέχρι σήμερα. Ανήκει στην κλειστή ομάδα Ελλήνων συνθετών ορχηστρικής μουσικής που έχουν δει έργα τους να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Το 1980 το έργο »Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» και το »Ατρείδες» του 1978 είναι τα πρώτα παραδείγματα και ακολουθούν άλλα πέντε άλμπουμ την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2004. Το 2002 κερδίζει το βραβείο D.Sharp για τις 500.000 πωλήσεις παγκοσμίως του συνόλου του έργου του.

Μεγάλη η δημιουργικότητά του και για την ελληνική τηλεόραση. “Εγραψε τη μουσική για τις σειρές »Μεγάλος Ξεσηκωμός», »Συμβολαιογράφος», »Αργώ», »Για την τιμή και το χρήμα», »Λαυρεωτικά», »Αστροφεγγιά», »Η κυρία μας», »Στην κόψη του ξυραφιού» και για προγράμματα που παρουσίαζε ο ίδιος. Συνέθεσε και για το μπαλέτο σε συνεργασία με τους κορυφαίους του χώρου, χορογράφους, μουσικούς και χορευτές.

Τεράστια η μουσική συμβολή του και στο ελληνικό θέατρο. Συνεργάστηκε με τους θιάσους Δ. Ποταμίτη, Καρέζη – Καζάκου, Μ.Κατράκη, Κ.Βουτσά, Θ.Βέγγου, Ε. Σπαθάρη, Πειραματικό Θέατρο του Τριβιζά, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, θέατρο »Μοντέρνοι Καιροί», »Θίασος 81», το »Θέατρο της Ημέρας», το »Θεατρικό Σανίδι», την Εθνική Λυρική Σκηνή, και τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. “Εχει γράψει τη μουσική για πάνω από 100 θεατρικά έργα, του σύγχρονου ή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Ανάμεσά τους δημιουργίες των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μενάνδρου, Τερέντιου, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Λόρκα, Ουίλιαμς, Μπρεχτ, Μποστ, Ξανθούλη, Φασουλή, Ευθυμιάδη, Σκούρτη. Επίσης έγραψε τη μουσική επένδυση σε αρκετές κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ δημιουργίες του ακούστηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ το 1966.

Πολύ σημαντικό κεφάλαιο και για τον ίδιο το Γιάννη Ζουγανέλη είναι η διδασκαλία της μουσικής. Δίδαξε τονίζοντας την ανάγκη για απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων και την φιλοσοφία της μουσικής και των ήχων, στις ανώτερες δραματικές σχολές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, στο θέατρο »Μοντέρνοι Καιροί» και στο εργαστήρι »Ίασμος». Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Ξεχωριστή στιγμή η βράβευσή του από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και τη διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία και το δοκίμιο »Οι προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

Το 2008 παρέλαβε το βραβείο από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο, που ονομάζεται »Παναθήναια» για τις σεζόν 2006 -2008 και την ερμηνεία του στο έργο του Σταμάτη Φασουλή »Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές». Το 2011 νέα διάκριση, του καλύτερου ηθοποιού, στην παράσταση »Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαίδη». Έχει ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια για τη δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής στην Ακαδημία του Μονάχου, στην οποία είναι και επίτιμος καθηγητής.

Έχει δημοσιεύσει πέντε διδακτορικές μελέτες και διατριβές. Από το 2000 έχει ιδρύσει τη δισκογραφική εταιρία »Αυλός», εκδίδοντας περισσότερα από 40 cd νέων δημιουργών. Τραγούδια γραμμένα από το Γιάννη Ζουγανέλη έχουν ερμηνεύσει οι: Πόπη Αστεριάδη, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπουλάς, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Δήμου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κούτρας, Βλάσσης Μπονάτσος, Βασίλης Καζούλης, Λάκης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Μπαλάφας, Παύλος Κοντογιαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Δημήτρης Σταρόβας και πάρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

Πρόκειται για έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας και έναν άνθρωπο που εκτός από το πλήθος και το εύρος των δημιουργιών του έχει προσφέρει έναν τρόπο σκέψης βασισμένο στην αγάπη για τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

επιμέλεια και παρουσίαση
Φτίκας Πέτρος & Βασίλης Κανελλόπουλος
www.moodradio.gr

Ακούστε