Ποιοι θα πάρουν φθηνότερη βενζίνη

Σε περίπου 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται κόστος για το νέο Fuel Pass, και με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τους 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων. Η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου, ενώ η ενίσχυση που προβλέπεται έχει αυξηθεί σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων για τα καύσιμα διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η επιδότηση για τη βενζίνη που αφορά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί σε φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. 

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι θα πρέπει να έχει δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 33.000 ευρώ. Τα ζευγάρια με ένα, δύο, τρία και τέσσερα παιδιά θα πρέπει να δηλώνουν έως 36.000. 39.000, 42.000 και 45.000 ευρώ αντίστοιχα. 

Η διαδικασία

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Τα ποσά της επιδότησης

Σύμφωνα με όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τα καύσιμα για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από 45 ευρώ που ίσχυε. Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, από 55 ευρώ που ίσχυε. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Συνεπώς, όπως επισήμανε ο υπουργός, «η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο». «Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων», πρόσθεσε.

Παραδείγματα

Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς κατά την εξειδίκευση των νέων παρεμβάσεων έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.

 Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.

Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ. Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

Πότε καταβάλλεται η ενίσχυση

Από τη στιγμή που η πλατφόρμα θα ανοίξει στο τέλος Ιουλίου, η καταβολή του fuel pass εκτιμάται ότι θα γίνει είτε στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Αυγούστου. Αυτό γιατί προϋπόθεση είναι η υποβολή φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2021.

Επιδότηση πετρελαίου κίνησης

Ένα άλλο μέτρο που ανακοινώθηκε την Τρίτη είναι η επέκταση της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, της τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το κόστος εκτιμάται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες.

Εντός Αυγούστου 2022 επιστρέφεται ο ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο 

Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της επιστροφής για το έτος 2022 εκτιμάται σε 60 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: zougla.gr