Πρόστιμο-χαστούκι στην ΙΚΕΑ Γαλλίας για κατασκοπεία εργαζομένων

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια υπόθεση κατασκοπείας των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη ότι αποθήκευε δεδομένα εργαζομένων της τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορούνταν ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka. Η IKEA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Ρόιτερς για να σχολιάσει.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Οι δικαστές τού επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονταν στην περίοδο 2009-2012, αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές κατασκοπείας είχαν αρχίσει ήδη από το 2000.

ΠΗΓΗ: zougla.gr