Σε συναγερμό λόγω κρουσμάτων και μεταλλαγμένου στελέχους

Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και ο αριθμός των μολυσμένων από τον νέο μεταλλαγμένο ιό.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Αττική και βόρεια Ελλάδα (συνολικά 59), ενώ αρκετά από αυτά θεωρούνται «ορφανά», καθώς δεν συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Ο μεταλλαγμένος ιός είναι πιο επιθετικός και εξαπλώνεται γρηγορότερα.

Έως τώρα, διψήφια νούμερα των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).

Παρόλο που στις περιοχές της Λέσβου και της Βοιωτίας υφίσταται ακόμη αυστηρό lockdown, το οποίο παρατάθηκε έως την 1η Φεβρουαρίου, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε αριθμό.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα στις ενότητες της Χαλκιδικής (16 κρούσματα), Εύβοιας (38), Ξάνθης (12), Λάρισας (37), Καρδίτσας (14), Μυκόνου (6 κρούσματα).

Μητσοτάκης: «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε προσαρμογή στρατηγικής»

Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά πιο σκληρών μέτρων.

«Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και, αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε» είπε ο ίδιος.

Αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής

Στο μικροσκόπιο τίθεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, μετά τη χθεσινή επιδημιολογική εικόνα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ, καθώς τα μισά από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων εμφανίζονται σε περιοχές της πρωτεύουσας (427).

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτό οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ή όχι, πάντως οι επιδημιολόγοι είχαν κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, δεδομένου ότι έχουν ανοίξει και τα σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κεντρικός τομέας Αθηνών και τα προάστια. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.

Στη Δυτική Αττική εντοπίστηκαν ακόμη 28 νέα κρούσματα. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Αύξηση παρουσιάζεται και στις εισαγωγές των ασθενών από κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής. Χθες έγιναν 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Οι 77 καταγράφηκαν στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ».

Μέχρι στιγμής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Αττική.

Συνολικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

ΠΗΓΗ: zougla.gr