Στο έλεος της βρετανικής μετάλλαξης

Η «στρατηγός» του Ευαγγελισμού στη μάχη κατά του κορωνοϊού, κα. Αναστασία Κοτανίδου, τάραξε τα νερά και άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί πως οι αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής αλλά και των λοιμωξιολόγων λαμβάνονται εν θερμώ, υπό πίεση και για τον λόγο αυτό αποτυγχάνουν.

Τα λόγια της κας. Κοτανίδου προφανώς θέτουν σε νέες βάσεις και τη λειτουργία της επιστημονικής επιτροπής, αλλά και την ίδια την παρουσία των επιστημόνων, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερο ομιλούν, ακόμα περισσότερο εμφανίζονται στην τηλεόραση και προφανώς πειραματίζονται με τις αντοχές του συστήματος, τα νεύρα του κόσμου και την ανθεκτικότητα του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην επιτροπή, η κα. Κοτανίδου είπε: «Η επιτροπή, ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο, κάπου στη μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι.

Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες, με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα, και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στη λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων».

Όσον αφορά δε στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει εξαπλωθεί στον κόσμο μετά τον αρχικό εντοπισμό της στη Βρετανία στο τέλος του 2020, ερευνητές ανακοίνωσαν πως είναι 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη.

Σε μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στη Βρετανία μεταξύ ατόμων που προσβλήθηκαν από την παραλλαγή του κορωνοϊού που ονομάζεται B.1.1.7 και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.

Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίστηκε στη Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού -σχετικά μεγάλο αριθμό- και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα ισχυρή πίεση δέχεται το ΕΣΥ, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού δεν πέφτουν.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν πάνω από 2.500 περιπτώσεις μολύνσεων και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία προκαλούν ασφυξία στο σύστημα Υγείας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος την Τετάρτη είπε: «Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο». Τέλος πρόσθεσε ότι «η πληρότητα των ΜΕΘ φτάνει στα όριά της».

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ασθενών με Covid χθες έφτασαν τις 501 σε ένα μόνο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 506, με τους 325 από αυτούς να νοσηλεύονται μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής.

ΠΗΓΗ: zougla.gr