ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΚΑΛΠΑΚΗ

Ο Νίκος Καρακαλπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος παμψηφεί του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Επαγγελματικά ξεκίνησε στα τέλη του 2004 με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Graviton και στον ομώνυμο δίσκο(CD) τους, με σημαντική στιγμή τη κοινή τους εμφάνιση με τον Μίλτο Πασχαλίδη στα τέλη του 2005. Ακολούθησαν σημαντικές και μακροχρόνιες συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Γιάννης Σπανός και ο Γιώργος Χατζηνάσιος , όπου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Από το καλοκαίρι του 2007 συνεργάζεται με την συνθέτρια Πηγή Λυκούδη με σημαντικότερη κοινή τους εμφάνιση τη συναυλία που δόθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Έλληνες ποιητές στην Κωνσταντινούπολη με μουσική της Πηγής Λυκούδη» προς τιμή και με τη παρουσία του Οικουμενικου Πατριάρχη Κων/πολεως κ.κ Βαρθολομαίου.

Ο ίδιος επιμελήθηκε και συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις και προγράμματα που παρουσιάστηκαν σε μουσικές σκηνές και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί/συμπράξει με πολλούς και σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες όπως: Σταμάτης Σπανουδάκης, Mανώλης Mητσιάς,Αρλέτα,Κώστας Καράλης,Πίτσα Παπαδοπούλου,Λένα Αλκαίου,Αλέξανδρος Χατζής,Γιώτα Νέγκα,Μόρφω Τσαιρέλη, Δημήτρης Παπάζογλου, Ανδρέας Μπουτσικάκης, Βασίλης Χατζηλούκας, Γιώργος Παγιάτης και πολλούς άλλους.

Με την Πένυ Ξενάκη και τη Μαρία Κανελοπούλου συνεργάζεται για δυο συνεχόμενες σεζόν (2011-2013) στον «Ακροβάτη» στο Μεταξουργείο κι αποτελούν ένα από τα πιο πετυχημένα καλλιτεχνικά σχήματα στην Αθήνα. Τον Αύγουστο του 2012 κυκλοφορεί digital απο την nucafe records το single “Turning the tide” σε μουσικη και στίχους του Gorgi. Την άνοιξη του 2013 τραγουδά αποσπάσματα από τον κύκλο τραγουδιών “Καπετάν Μιχάλης” των Μ.Χατζιδάκι και Ν.Καζαντζάκη, όπως παρουσιάστηκαν στην παράσταση “Ν.Κaζαντζάκης – Αναφορά στον Γκρέκο” στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά υπό την αιγίδα του Ομιλου της Unesco νομού Πειραιώς και Νήσων.

Το 2014 κυκλοφορεί οπτικοποιημένο το τραγούδι “Άνοιξη” σε μουσικη και στίχους της Ανδριανής Ζαγγανά, προπομπός μιας δισκογραφικης δουλειας που θα κυκλοφορήσει. Το 2015 παίζει και τραγουδά πρωτότυπα τραγούδια στην μουσικοθεατρική παράσταση “Τα πάθη της αγάπης” σε σενάριο και σκηνοθεσία Θανάση Σάλτα και σε μουσική της Πηγής Λυκούδη. Τον Μάρτιο του 2015 κυκλοφορησε ο δίσκος της Πηγής Λυκόυδη σε στίχους του Φίλιππου Γράψα με τίτλο “Εν ονόματι του χρόνου” όπου ερμηνεύει τρία τραγούδια.

Οι μουσικοί κριτικοί τον χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικό ερμηνευτή που η ευέλικτη φωνή του, η σκηνική του παρουσία αλλά και ο αισθαντικός τρόπος ερμηνείας του, τον κατατάσσει στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες.

Επιμελεια και παρουσιαση
Αλέξανδρος Τσιώλας
www.moodradio.gr

Ακουστε