Σχέδιο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική

Τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μεταλλαγμένοι ιοί και αύξηση των εισαγωγών λόγω σοβαρών περιστατικών από Covid-19 φέρνουν πιο κοντά την απόφαση για αυστηρότερο lockdown στην Αττική και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων εδώ και έναν μήνα και το οποίο θα εφαρμοστεί λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

«Τίποτα δεν αποκλείεται, όλα τα σενάρια είναι πιθανά» λένε κυβερνητικές πηγές, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε ότι «η κατάσταση στην Αθήνα μάς προβληματίζει.

Οι νοσηλείες αυξάνονται στα νοσοκομεία αναφοράς. Προέχει η υγεία και έπειτα τα υπόλοιπα. Για κανέναν δεν είναι εύκολη η κατάσταση, όμως πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, πρέπει να προσέξουμε για τις οικογένειές μας.

Τα εμβόλια είναι εδώ. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε περισσότερες δόσεις καθώς εγκρίνονται κι άλλα εμβόλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

«Πρώτο μας μέλημα η Δημόσια Υγεία – Θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειαστεί»

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, είπε: 

«Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη…

Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, αν χρειαστεί, θα πάρουμε μέτρα. Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα -και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία- η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων.

»Όμως πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα» τόνισε.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις είπε: «Οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κα. Θεοδωρίδου. Είπε ότι “υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Ο αριθμός των 1.261 θετικών κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φέρνει πιο κοντά το αυστηρότερο lockdown στην Αττική, καθώς οι επιδημιολόγοι προβλέπουν να… κοκκινίζουν όλο και περισσότερες περιοχές, μέχρι την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων είχε ανακοινωθεί 29 Δεκεμβρίου με 1.046 κρούσματα.

«Πρέπει να προσέξουμε αυτή την περίοδο. Να αυξήσουμε τον εμβολιασμό και να κάνουμε περισσότερα τεστ. Από την πλευρά του ο κόσμος πρέπει να προσέχει περισσότερο, να τηρεί τα μέτρα και τις αποστάσεις. Δεν είναι εύκολο να παρθεί μια απόφαση για κλείσιμο των αστικών κέντρων από νωρίς το απόγευμα, γιατί αυτό θα φέρει συνωστισμό τις άλλες ώρες της ημέρας», είπε στην ΕΡΤ ο γνωστός λοιμωξιολόγος Χ. Γώγος.

Προς το παρόν, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες των διασωληνωμένων υποχωρούν αργά και σταθερά (χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 244) και των θανάτων που επίσης βρίσκονται σε καθοδική πορεία (χθες αναφέρθηκαν 22 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 5.851).

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων χθες Τρίτη ήταν διπλάσιος από εκείνον της περασμένης Δευτέρας (είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα) στην επικράτεια και υπερδιπλάσιος στην «κόκκινη» Αττική, όπου από 265, που ήταν προχθές, τα κρούσματα εκτινάχθηκαν χθες στα 625.

Αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στο κέντρο της Αθήνας, με 180 νέα κρούσματα, ενώ 68 καταγράφηκαν στην Ανατολική Αττική, 36 στη Δυτική, 79 στον Βόρειο και 84 στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Επίσης 97 στον Πειραιά, ενώ τα 105 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών συνοδεύτηκαν από μια υψηλή αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, η οποία διαμορφώνεται στο 21,44.

ΠΗΓΗ: zougla.gr