Σύγκρουση τρένων στην Λάρισα: Τριήμερο εθνικό πένθος.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην χώρα με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με τη σύγκρουση τρένων στο ύψος της Λάρισας.

Το τριήμερο πένθος για το δυστύχημα στην Λάρισα ξεκινά να ισχύει από σήμερα 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Επίσης, λόγω της σύγκρουσης τρένων στην Λάρισα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες αναβλήθηκαν οι σημερινές συνεδριάσεις στην Βουλή.

Τι συμβαίνει στο εθνικό πένθος.


Γενικά, όταν αποφασίζεται εθνικό πένθος, το κράτος αποφασίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, την ανάρτηση των σημαιών μεσίστια για μία ή περισσότερες ημέρες καθώς και την αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων. Άλλες συμβολικές κινήσεις περιλαμβάνουν την τήρηση ενός λεπτού σιγής σε συναθροίσεις ή συγκεντρώσεις.

Πόσες φορές έχει κηρύξει η Ελλάδα εθνικό πένθος


Η Ελλάδα έχει κηρύξει επίσημα 7 φορές εθνικό πένθος:

Τον Μάρτιο του 1994 για τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη
Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή
Το καλοκαίρι του 2007 για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων
Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος
Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα
Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΗΓΗ: newsit.gr