Ταξίδια στην στρατόσφαιρα με φαγητό, ποτό και 120.000 ευρώ το άτομο

Ταξίδι στο διάστημα, και συγκεκριμένα στην στρατόσφαιρα θα μπορεί να κάνει όποιος θέλει στο μέλλον, και κυρίως, όποιος… έχει τα απαιτούμενα χρήματα.

Η γαλλική εταιρεία Zephalto φιλοδοξεί από το 2025 να προσφέρει ταξίδια στο διάστημα (στην στρατόσφαιρα) μέσα σε ένα μπαλόνι. Το κόστος για κάθε άτομο;

Μόλις… 120.000 ευρώ

Ο ιδρυτής της εταιρείας Βενσάν Φαρέ ν’ Αστιέ δήλωσε πως τα σχέδια έγιναν σε συνεργασία με τη γαλλική διαστημική υπηρεσία.

Οι επιβάτες όχι μόνο θα πηγαίνουν στο διάστημα, αλλά θα πολαμβάνουν γαλλικό φαγητό και κρασί. Η Zephalto υπολογίζει να πραγματοποιεί 60 πτήσεις ετησίως, με 6 επισκέπτες ανά πτήση.

Επίσης θα είναι διαθέσιμος και ψυχολόγος για όποιον το χρειαστεί, πριν την πτήση.

Η γαλλική εταιρεία μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τρεις δοκιμαστικές πτήσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έχει φτάσει στο ύψος των 25 χλμ. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές, το μπαλόνι της θα λάβει πιστοποίηση αεροπορικής εταιρείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Ο τρόπος λειτουργίας


Το σχέδιο προβλέπει πως το διαστημικό μπαλόνιθα γεμίζει με ήλιο ή υδρογόνο και θα απογειώνεται από τη Γαλλία με δύο πιλότους. Το ταξίδι θα κρατά 1,5 ώρα μέχρι να φτάσει 25 χιλιόμετρα ύψος. Εκεί θα μένει για 3 ώρες. Σύνολο 6 ώρες.

Το ύψος αυτό επιλέχτηκε καθώς σύμφωνα με τον ντ’ Αστιέ: «Είναι το ύψος όπου βρίσκεστε μέσα στο σκοτάδι του διαστήματος, με το 98% της ατμόσφαιρας από κάτω σας. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε την καμπυλότητα της Γης. Είστε δηλαδή στο διάστημα, χωρίς όμως τη μηδενική βαρύτητα»