Το… μικρότερο περιπολικό του πλανήτη είναι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα και το νησί της Χάλκης, εδώ και σχεδόν ενάμισι χρόνο «περιπολεί» το μικρότερο περιπολικό στον πλανήτη, το περίφημο Citroen Ami.

Στο νησί της Χάλκης στα Δωδεκάνησα «τρέχει» ένα πολύ φιλόδοξο και καινοτόμο project, το οποίο καθιστά το νησί ως ένα από τα πιο «πράσινα» και οικολογικά ολόκληρου του πλανήτη.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που περιλαμβάνει αυτή η μετατροπή, συμπεριλαμβάνεται και η χρήση αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων για τις ανάγκες του Δήμου, καθώς και των σωμάτων ασφαλείας όπως της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν προσφερθεί δωρεάν από τη Citroen και τον Όμιλο Συγγελίδη, αποτελώντας απτό παράδειγμα και πρότυπο αειφόρου κινητικότητας με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήσης.

Το… μικρότερο περιπολικό του πλανήτη είναι στην Ελλάδα – Τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα - Εικόνα 1

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το περίφημο Citroen Ami το οποίο παίζει διπλό ρόλο στη Χάλκη ως περιπολικό, αλλά και ως αυτοκίνητο του Λιμενικού, καθιστώντας το έτσι ως ένα από τα μικρότερα αυτοκίνητα σωμάτων ασφαλείας που βρίσκονται σε υπηρεσία σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Ami, δημιουργήθηκε από τη Citroen ως μια εναλλακτική λύση για απολύτως οικολογικές μετακινήσεις. Έχει πολύ μικρές διαστάσεις, με μήκος 2,41 μέτρων και πλάτος 1,39 μέτρων, ενώ έχει βάρος μόλις 471 κιλά, συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας 5.5 kWh.

Το… μικρότερο περιπολικό του πλανήτη είναι στην Ελλάδα – Τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα - Εικόνα 2

Η εμφάνισή του ορίζεται από τα διπλά φωτιστικό σώματα στα δύο άκρα του εμπρόσθιου και πίσω μέρους του, αλλά και τις ασύμμετρες πόρτες που ανοίγουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Με βάση την ταξινόμησή του, το Citroën Ami μπορεί να οδηγηθεί χωρίς άδεια οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 16 ετών κατά μέσο όρο).

Το Citroen Ami είναι αμιγώς ηλεκτρικό και η μπαταρία του, για μια πλήρη φόρτιση, χρειάζεται μόλις 3 ώρες σε πρίζα του κοινού οικιακού δικτύου – όπως ακριβώς ένα smartphone.

Το… μικρότερο περιπολικό του πλανήτη είναι στην Ελλάδα – Τελική ταχύτητα 45 χλμ/ώρα - Εικόνα 3

Η αυτονομία του Ami με μια φόρτιση είναι 75 χιλιόμετρα, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας των 8 ίππων του χαρίζει τελική ταχύτητα που περιορίζεται στα 45 χλμ./ώρα.

Με βάση τα παραπάνω χαρακτηριστικά, το Citroen Ami καθίσταται ιδανικό για να ελίσσεται και να χωρά στα στενά δρομάκια της Χάλκης και γενικότερα των ελληνικών νησιών, έχοντας πάντα το πλεονέκτημα της μη εκπομπής ρύπων.

Συχνά-πυκνά η ελληνική αστυνομία αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης posts με το Citroen Ami ενώ το μικρότερο περιπολικό στον πλανήτη έχει γίνει θέμα και από τα μεγαλύτερα μέσα παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: newside.gr