Το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα μας δείχνει το «μέλλον» των υπηρεσιών υγείας

Το ασθενοφόρο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και ο διασώστης προσπαθεί να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια στον ασθενή, λίγο προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός που τον παρακολουθεί βρίσκεται μακριά και συγκεκριμένα, στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει από το να εξετάσει ο ίδιος τον ασθενή και να κάνει τη διάγνωση, προτού μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο διασώστης στέκεται δίπλα στη συσκευή υπερήχων και μπροστά από την οθόνη του laptop, που βρίσκεται στο ασθενοφόρο, φορώντας ταυτόχρονα ειδικά ακουστικά και ένα απτικό γάντι με αισθητήρες.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, ο γιατρός κρατάει το ειδικό χειριστήριο-joystick, το οποίο στέλνει σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη. Και μέσα από τη δύναμη της τεχνολογίας 5G o γιατρός αρχίζει να κουνάει το χειριστήριο, καθοδηγώντας σε πραγματικό χρόνο, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο.

Η παραπάνω περιγραφή αρκεί για να μας μεταφέρει νοητά σε μία σκηνή από το «αύριο» των υπηρεσιών υγείας. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα case που έλαβε χώρα πρόσφατα, μέσα από το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, μία πρωτοβουλία που αναμφίβολα μας έδωσε μία «γεύση» από το πώς τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής.

Η τεχνολογία και η έρευνα που έφεραν το «αύριο» στο «σήμερα»


Πώς το πρώτο 5G ασθενοφόρο έφτασε όμως στην Ελλάδα και με ποιον τρόπο αυτή η πρωτοποριακή εξέταση έγινε πραγματικότητα; Πίσω από τη εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκεται η COSMOTE, η οποία σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΑΒ και την Ericsson, κατάφερε να φέρεις εις πέρας με επιτυχία μία πιλοτική εφαρμογή ενός use case απομακρυσμένης εξέτασης ασθενούς.

Βασικό «όχημα» της εν λόγω ενέργειας ήταν το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%, ενώ η καινοτόμα αυτή εξέταση ασθενoύς έγινε εξ αποστάσεως και παρουσιάστηκε και στην ακαδημαϊκή κοινότητα στο ΕΚΠΑ.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που διερωτάστε γιατί αυτή η πιλοτική εφαρμογή ενός use case απομακρυσμένης εξέτασης ασθενούς, έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας, αρκεί να αναλογιστείτε ότι μας αποδεικνύει το πώς οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος σε συνδυασμό με τη δύναμη των δικτύων πέμπτης γενιάς, μπορούν ακόμη και να σώσουν ζωές, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τον ασθενή, αφού επιτρέπουν στον γιατρό να είναι μαζί του, ακόμη και αν βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Για τους λάτρεις της τεχνολογίας και για εκείνους οι οποίοι ανυπομονούν να μάθουν περισσότερα για τα όσα τους επιφυλάσσει το μέλλον της τεχνολογίας δε, η διαδικασία και οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο με το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Να αναφέρουμε, λοιπόν, ότι στο νοσοκομείο και το ασθενοφόρο είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, που αξιοποιούσε την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson και επέτρεπε την εντυπωσιακά χαμηλή απόκριση δικτύου.

Όσο για τους «πρωταγωνιστές» της ιστορίας, δηλαδή τον διασώστη του ΕΚΑΒ και τον γιατρό στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας, ενώ ο δεύτερος διέθετε οθόνη, ακουστικά, καθώς και ένα ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη.

Κάπως έτσι, ο γιατρός ήταν σαν να παρακολουθούσε και να εξέταζε τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο.

Και αυτό το πιλοτικό 5G use case ήταν σίγουρα αρκετό για μας δείξει στην πράξη το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ασθενών, πριν ακόμη φτάσουν στο νοσοκομείο, αλλά και το πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος, που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου.

Με λίγα λόγια, μας έδωσε μία καλύτερη ιδέα αναφορικά με τα όσα θα μας προσφέρει το 5G τα επόμενα χρόνια, θέτοντας τις βάσεις για έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Για τον Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανο Θεοχαρόπουλο, πάντως, «τα επόμενα χρόνια καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας».

ΠΗΓΗ: cnn.gr