Το τέλος για τις Χρυσές Σφαίρες; Επιστροφές βραβείων, μποϊκοτάζ και διαμαρτυρίες

Τα προβλήματα για τις Χρυσές Σφαίρες ξεκίνησαν από τις υποψηφιότητες των 78ων βραβείων: από την πεντάδα των καλύτερων ταινιών απουσίαζαν όλες οι «μαύρες» ταινίες («Da 5 Bloods», «One Night in Miami», «Ma Rainey’s Black Bottom», «Judas and the Black Messiah»), όλες τους ταινίες που τιμήθηκαν στα Όσκαρ.

Λίγες μέρες πριν την απονομή, η εφημερίδα Los Angeles Times έκανε μια πολύ δυσάρεστη για το θεσμό αποκάλυψη: Κανένα από τα 87 μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, που διοργανώνει τα βραβεία, δεν είναι μαύρος/η.

Η Ένωση προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ανασχηματισμού του θεσμού, όμως δεν φαίνεται να έπεισε κανέναν.

Ανάμεσά τους η Ενωση δεσμεύτηκε για α) την εισαγωγή νέων δημοσιογράφων («με στόχο να εισαχθούν και μαύρα μέλη»), β) την πρόσληψη ενός PR strategist που θα έχει στόχο την διαφορετικότητα και την ισότητα στα βραβεία και γ) τη δημιουργία μίας συμβουλευτικής επιτροπής που θα καθοδηγεί το διοικητικό συμβούλιο σε πιο δίκαιους χειρισμούς στο μέλλον.

Από το «Time’s Up» κίνημα που έβγαλε με τη σειρά του επίσημη ανακοίνωση, μέχρι το Netflix και το Amazon που τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του μποϊκοτάζ των Χρυσών Σφαιρών («δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία μαζί τους πια»), όλοι μίλησαν για επιφανειακές τοποθετήσεις και κινήσεις «βιτρίνας» που δεν πείθουν κανέναν.

Σκάρλετ Γιόχανσον & Μαρκ Ράφαλο καλούν σε μποϊκοτάζ.

Δύο σταρ πρώτης γραμμής, η Σκάρλετ Γιόχανσον και ο Μαρκ Ράφαλο, επίσης καταφέρθηκαν ξεκάθαρα εναντίον του θεσμού.

Η Γιόχανσον χαρακτήρισε τις συνεντεύξεις Τύπου των μελών των Golden Globes άκυρες, με «σεξιστικές ερωτήσεις και σχόλια» από τους δημοσιογράφους της Ενωσης.

«Είναι ο λόγος που, εδώ και χρόνια, δεν αποδέχομαι τις προσκλήσεις τους για συνέντευξη», είπε η Γιόχανσον στις δηλώσεις της.

«Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών κατάφερε να επιβληθεί και να κερδίσει κύρος στην οσκαρική κούρσα, στηριζόμενη από τύπους σαν τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Κι έτσι αναγκάστηκε να ακολουθήσει και η υπόλοιπη βιομηχανία. Αν δεν δούμε ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν εντελώς την οργάνωση, πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να απομακρυνθούμε από αυτήν».

Ο συμπρωταγωνιστής της, Μαρκ Ράφαλο, ανέβασε μία αναλυτική γνώμη για το θέμα στα social media. Ανάμεσα σε πολλά, λέει κι ο ίδιος την «ή τώρα ή ποτέ» στιγμή: πρέπει να πιέσουν για πραγματικές, ουσιαστικές αλλαγές.

Και καταλήγει «Ως πρόσφατος νικητής Χρυσής Σφαίρας δεν αισθάνομαι και πολύ περήφανος ή χαρούμενος για αυτό το βραβείο….»

Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει τα βραβεία.


Μέσα σε όλα αυτά, ο Τομ Κρουζ ήταν εκείνος που έκανε την κίνηση ματ: επέστρεψε και τις 3 Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει στην καριέρα του (Α’ Ανδρικού για το «Γεννημένος την 4η Ιουλίου» και «Jerry Maguire» και Β’ Ανδρικού για το «Magnolia»).

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη δήλωση του Κρουζ που συνοδεύει αυτή του την κίνηση διαμαρτυρίας, όμως εκτιμάται ότι το παράδειγμα του Κρουζ θα ακολουθήσουν αρκετοί ακόμα πρωταγωνιστές.

Το NBC σταματάει τη μετάδοση


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τηλεοπτικό σπίτι των Χρυσών Σφαιρών, το δίκτυο NBC ανακοίνωσε ότι σταματάει τη συνεργασία τους.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, επειδή μια αλλαγή τέτοιου μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά και νιώθουμε ότι η Ένωση πρέπει να πράξει το σωστό, δεν θα μεταδώσουμε τις Χρυσές Σφαίρες για το 2022. Θεωρώντας πως ο οργανισμός θα ολοκληρώσει το έργο του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε την απονομή τον Ιανουάριο του 2023».

ΠΗΓΗ: cnn.gr