Χρυσή σφαίρα στο “Favourite” του Λάνθιμου

Ελληνικό «χρώμα» είχαν εφέτος οι Χρυσές Σφαίρες.

Στην 76η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών, που αποτελεί τον προάγγελο των Όσκαρ, της μεγαλύτερης και εμπορικότερης διοργάνωσης του κινηματογράφου, το «The Favourite» του Έλληνα σκηνοθέτη βρέθηκε στο πόντιουμ των νικητών.

Η Βρετανίδα ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν, η οποία πρωταγωνιστούσε στην ταινία του Λάνθιμου υποδυόμενη τη βασίλισσα Άννα, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ γυναικείου ρόλου σε κωμική ή μουσική ταινία.

Το «The Favourite» μετρούσε συνολικά πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία – αυτή του πρώτου γυναικείου ρόλου (με την Κόλμαν), δύο υποψηφιότητες για δεύτερο γυναικείο ρόλο (Έμμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις) και υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου.

Το «Bohemian Rhapsody», που πραγματεύεται τη ζωή του Βρετανού θρυλικού αστέρα της ροκ Φρέντι Μέρκιουρι και του συγκροτήματος Queen, κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες κάνοντας την έκπληξη. Παρά τις «χλιαρές» κριτικές που δέχθηκε, το «Bohemian Rhapsody» πήρε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ στον Ράμι Μάλεκ απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

To φιλμ «Green Βοοk» κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες, καλύτερης μουσικής ή κωμικής ταινίας, καλύτερου σεναρίου και Χρυσή Σφαίρα Β’ ανδρικού ρόλου με τον Μαχερσάλα Αλί.

Μια από τις εκπλήξεις της τελετής ήταν και η απονομή Χρυσής Σφαίρας καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Γκλεν Κλόουζ για το φιλμ «The Wife». Φαβορί για το βραβείο ήταν η Lady Gaga, για την ταινία «A Star Is Born».

Στον Κρίστιαν Μπέιλ απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμική ή μουσική ταινία. Υποδύθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι.

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Δραματική Ταινία – Bohemian Rhapsody

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Glenn Close, The Wife

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Δραματική Ταινία – Rami Malek, Bohemian Rhapsody

Καλύτερη Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Green Book

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Olivia Colman, The Favourite

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία Σε Κωμική Ή Μουσική Ταινία – Christian Bale, Vice

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία – Roma

Καλύτερη Β’ Γυναικεία Ερμηνεία – Regina King, If Beale Street Could Talk

Καλύτερη Β’ Ανδρική Ερμηνεία – Mahershala Ali, Green Book

Καλύτερη Σκηνοθεσία – Alfonso Cuaron, Roma

Καλύτερο Σενάριο – Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Currie, Green Book

Καλύτερη Μουσική – Justin Hurwitz, First Man

Καλύτερο Τραγούδι – Shallow, A Star Is Born

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων – Spider-Man: Into the Spider-Verse

Cecil B. Demille Award – Jeff Bridges