Χωρίς προηγούμενο η υπόθεση της Πάτρας

Οργή, θυμό και θλίψη έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η υπόθεση των τριών νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα μετά και τις συνταρακτικές εξελίξεις, αφού συνελήφθη η μητέρα των θυμάτων, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Με την Εισαγγελία Αθηνών να ασκεί ποινική δίωξη κατά της μητέρας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για απαντήσεις και στα άλλα δύο παιδιά, που επίσης έχασαν τη ζωή τους κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

Ο γρίφος της συγκεκριμένης υπόθεσης που συγκλόνισε την κοινωνία άρχισε να λύνεται έπειτα από τη φαρμακευτική ουσία κεταμίνη που εντοπίστηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, ουσία που όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές, δεν περιλαμβανόταν στη φαρμακευτική της αγωγή.

Οι έμπειροι αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από τους γιατρούς του νοσοκομείου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν χορήγησαν ποτέ στην Τζωρτζίνα τη συγκεκριμένη ουσία. Επίσης τόνισαν πως δεν της χορήγησαν ούτε κάποιο σκεύασμα που να την περιέχει. Οι υποψίες λοιπόν στράφηκαν προς την πλευρά της μητέρας.

Τους τελευταίους μήνες η υπόθεση της Πάτρας είχε μπει στο μικροσκόπιο πολλών επιστημόνων αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου. Οι απόψεις των ειδικών σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και οι μαρτυρίες που έρχονταν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, οι οποίες αναφέρονταν κυρίως στη μητέρα και στη σχέση της με τα παιδιά και τον σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πάει καλά.

Η υπόθεση της Πάτρας, με το θάνατο των τριών αδερφών, έχει απασχολήσει και την παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ιατροδικαστές από τις ΗΠΑ να κοιτούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιδιάζουσα αυτήν περίπτωση.

Οι άνδρες του Ανθρωποκτονιών, γνωρίζοντας πως η μητέρα ήταν παρούσα και στους τρεις θανάτους των παιδιών της και όπως η ίδια περιέγραφε όλον αυτό τον καιρό, έζησε λεπτό προς λεπτό αυτό το ανατριχιαστικό και επαναλαμβανόμενο σκηνικό, είχαν αρχίσει από την πρώτη στιγμή να ερευνούν συγκεκριμένα πράγματα.

Παράλληλα μέσα από τις συνεντεύξεις, τις ανακοινώσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και τις φωτογραφίες, είχαν φτιάξει το προφίλ των γονέων, έτσι ώστε να καταφέρουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να διεισδύσουν στο μυαλό τους και να αντιληφθούν τον τρόπο που σκέφτονται με στόχο να αντλήσουν στοιχεία τόσο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου όσο και για τον Μάνο Δασκαλάκη.

Στις τρεις υποθέσεις θανάτων των παιδιών που θεωρήθηκαν «αιφνίδιοι» και διερευνούνται ενδελεχώς από έμπειρους αξιωματικούς , σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι κατέληξαν ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Μάλιστα την ώρα του θανάτου τους γιατροί και νοσοκόμες ήταν απόντες.

Ταυτόχρονα έντονο προβληματισμό προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές δεν κατάφεραν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για τα αίτια των ξαφνικών θανάτων, χαρακτηρίζοντας ως ανεξήγητη την εξέλιξη τους.

Τον Απρίλιο του 2019, τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης της Πάτρας ανέφεραν ότι η οικογένεια έχασε το πρώτο της παιδί, τη Μαλένα , σε ηλικία 3,5 ετών. Τον Μάρτιο του 2020 βρήκαν χωρίς σφυγμό το 6μηνών κοριτσάκι τους μέσα στην κούνια του, από σπάνια – όπως ανέφεραν – αγενεσία στον φλεβοκόμβο.

Λίγους μήνες μετά, το μεγαλύτερό τους παιδί, η Τζωρτζίνα υπέστη ανακοπή. Μετά τον θάνατο του τελευταίου παιδιού, τον Ιανουάριο του 2022, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρονταν σε ανείπωτη τραγωδία, όμως κάποιες πληροφορίες από ιατρικούς κύκλους προς τις Αρχές αλλά και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα δημιούργησαν εξελίξεις.

Η υπόθεση άρχισε να προκαλεί όλο και περισσότερο ενδιαφέρον ενώ δεν άργησαν να ακουστούν δημοσίως συμπεράσματα από ειδικούς πως «αυτοί οι τρεις θάνατοι έχουν τόσα κοινά που είναι δύσκολο να θεωρηθούν συμπτώσεις».

Έτσι σιγά – σιγά ο γρίφος αυτός άρχισε να απασχολεί μεταξύ άλλων και την κοινή γνώμη η οποία περίμενε τόσον καιρό μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ο θάνατος της Μαλένας

Η 3,5 ετών Μαλένα άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Απριλίου του 2019. Ήταν 3 ετών και 8 μηνών όταν εισήχθη στο Παίδων με λευχαιμία σε πολύ αρχικό στάδιο, η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση των γιατρών ήταν απόλυτα θεραπεύσιμη και σύντομα το παιδί θα επέστρεφε υγιές στο σπίτι του.Τα ερωτηματικά όμως για την αιτία θανάτου αντί να βρίσκουν απαντήσεις, συνεχώς πληθαίνουν.

Όπως έχει ισχυριστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου το πρωί του Σαββάτου, 13 Απριλίου του 2019, το κοριτσάκι ήταν σε καλή κατάσταση και μάλιστα χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που την έδειχνε να τρώει σουβλάκι στο δωμάτιο του νοσοκομείου της. Λίγες ώρες μετά, όταν ο πατέρας αποχώρησε, όλα άλλαξαν.

Η ίδια δήλωνε πως «εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα, γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε έναν ρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα “Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών».

Το παιδί κατέληξε. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η μαρτυρία της μητέρας δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα έγγραφα που κατέγραψαν οι γιατροί για την κατάληξη της Μαλένας, καθώς αναφέρουν ότι κλήθηκαν από τη μητέρα για παροχή βοήθειας στις 17:15, δηλαδή 35 λεπτά αργότερα. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία βέβαια που διερευνούνται και είναι σημαντικά.

Στη συνέχεια, ο θάνατός της από την ιατροδικαστή που την εξέτασε, αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Σημειώνεται πως στην ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα, την οποία υπογράφει η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα, ξεκαθαρίζεται ότι εντοπίστηκαν κάποιες μικρές εκδορές στη μύτη.

Ο θάνατος της Ίριδας

Το μικρότερο παιδί της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, η 6 μηνών Ίριδα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πέθανε στον ύπνο της, στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021. Βρισκόταν στο ίδιο δωμάτιο με την Τζωρτζίνα.

Το κοριτσάκι, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε από «αγενεσία φλεβοκόμβου», δηλαδή εκφυλισμό κυττάρων της καρδιάς που οδηγούν σε σταμάτημα των ηλεκτρικών διεγέρσεων και κατ’ επέκταση ανακοπή.

Το μοιραίο βράδυ μαζί με τη μητέρα της οικογένειας, Ρούλα Πισπιρίγκου κοιμήθηκε στο σπίτι η αδελφή της, Δήμητρας. Όπως περιέγραψε η θεία των παιδιών σε συνέντευξή της «γύρω στις 7.30 το πρωί το μωρό ξύπνησε και η μητέρα σηκώθηκε και του έβαλε την πιπίλα στο στόμα.

Στη συνέχεια πριν τις 11 πήγαν να το ξυπνήσουν και η θεία είδε ότι δεν ανέπνεε. Πρώτα ειδοποίησαν τον Μάνο Δασκαλάκη να σπεύσει, στη συνέχεια έκαναν προσπάθεια αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και ειδοποίησαν και το ΕΚΑΒ. Η θεία των τριών παιδιών φάνηκε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το παιδί το βρήκαν χωρίς αισθήσεις πριν τις 11 ενώ, όπως ανέφερε τότε τοπική εφημερίδα, η μητέρα είχε πει «το παιδί το εντόπισαν χωρίς αισθήσεις στις 11.30».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας το κυριότερο ερώτημα για τον θάνατο της Ίριδας ήταν πότε βρέθηκε νεκρή και αν το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε ενώ ήταν ήδη αργά.

Τελικά, το παιδί μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Πολύς λόγος έχει γίνει και για το πανάκι με το αίμα που βρέθηκε δίπλα από το άτυχο κοριτσάκι. Αυτό προσκομίστηκε στην ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, δύο μέρες μετά το θάνατο του βρέφους, καθώς οι γονείς φέρεται να μην το είχαν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή. Επίσης 2,5 μήνες μετά τον θάνατο της Ίριδας η μητέρα της ζήτησε, για ανεξήγητους λόγους από τις Αρχές να επιστρέψουν το πανάκι κάτι το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας αλλά και της Ίριδας ήταν «καθαρές», όμως δεν ήταν σε ευρύ φάσμα παρά μόνο σε ένα τυπικό πρωτόκολλο και πλέον όλα διερευνώνται από την αρχή και για τα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας που έχασαν την ζωή τους.

Ο θάνατος της Τζωρτζίνας

Το τρίτο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη η 9 ετών Τζωρτζίνα πέθανε στις 29 Ιανουαρίου του 2022. Εισήχθη στο «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Πατρών με ακαθόριστης αιτιολογίας καρδιακή ανακοπή.

Ακολούθησε η εμφύτευση απινιδωτή και βηματοδότη στο Ωνάσειο για να διασφαλιστεί από τυχόν καρδιακά αρρυθμιολογικά επεισόδια. Στις αρχές του καλοκαιριού εισήχθη στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο, με «εγκεφαλοπάθεια μη καθορισμένης αιτιολογίας».

Ακολούθησε μία σειρά από επισκέψεις στο νοσοκομείο και το 2022 το 9χρονο πλέον κοριτσάκι επανεισάγεται στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, με σπασμούς.

Η ιατρική ομάδα έκρινε ότι το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω νευροπαθολογικό έλεγχο και αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Στις 29 Ιανουαρίου πέθανε από αιφνίδιο θάνατο.

Τότε, λίγες ώρες μετά το τελευταίο «αντίο» η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook: «Σας γέννησα, σας έδωσα ζωή! Όμως σας έχω θυμώσει γιατί αφήσατε τη αγκαλιά μου άδεια!

Ήσουν το στήριγμα μου, ο λόγος που γελούσα, ο λόγος που έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω! Ήσουν μαχήτρια μέχρι τελευταία στιγμή γελούσες, μας κοίταγες χωρίς να μπορείς να μιλήσεις και μας έλεγαν τα μάτια σου συνεχίστε εγώ είμαι εδώ παλεύω!

Καλό ταξίδι μιτσιμπονάκι μου! Καλή αντάμωση με τις αδερφούλες σου! Για μένα δε φύγατε και δε θα φύγετε ποτέ! Σ’ αγαπάω και τις τρεις Τζωρτζίνα».

Ακολούθησαν μια σειρά από δημοσιεύματα και εκπομπές που έφεραν στο «φως» τις λεπτομέρειες της πολύκροτης υπόθεσης αλλά και το μυστήριο με τον θάνατο της Τζωρτζίνας αλλά και των άλλων δύο παιδιών των δύο γονιών από την Πάτρα. Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έζησε και τις δύο απώλειες.

Στο Ανθρωποκτονιών, οι αναλυτές επικεντρώθηκαν στον θάνατο της Τζωρτζίνας, καθώς είχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης και να εξιχνιαστεί.

Έτσι, ξεκίνησαν να καταθέτουν σε πρώτη φάση όσοι γιατροί ασχολήθηκαν με το πρόβλημα υγείας του παιδιού. Πρόκειται για 20 γιατρούς που εργάζονται σε πέντε νοσοκομεία, σε Αθήνα και Πάτρα.

Οι αστυνομικοί, αφού ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό, προσπάθησαν να διεισδύσουν σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με προβλήματα υγείας, την αγωγή που ελάμβανε, όπως επίσης και τις συνθήκες νοσηλείας.

Οι πρώτες πληροφορίες έδειχαν διάσταση απόψεων στα όσα υποστηρίζουν οι γιατροί και στα όσα έχει πει η μητέρα της 9χρονης τόσο στην πρώτη της κατάθεση στο Α.Τ. Αμπελοκήπων όσο και στις συνεντεύξεις της.

Στις καταθέσεις τους οι πρώτοι γιατροί που εξετάστηκαν αναφέρθηκαν στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας εκφράζοντας απορίες για τα αδιευκρίνιστα αίτια αυτού, καθώς το παιδί δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά και στο γεγονός ότι παρά τα όσα ανέφερε η μητέρα περί σπασμών και νευρολογικών προβλημάτων, αυτοί δεν διαπίστωσαν κάτι που να επιβεβαιώνει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Καταθέσεις κλήθηκαν να δώσουν και οι νοσηλευτές που ασχολήθηκαν με τη φροντίδα του κοριτσιού στα νοσοκομεία όπου φιλοξενήθηκε.

Τελικά οι τοξικολογικές εξετάσεις απέδειξαν πως το άτυχο παιδί έπεσε θύμα δολοφονίας από χορήγηση του αναισθητικού κεταμίνη και κατηγορούμενη γι’ αυτό είναι η 33χρονη μητέρα της.

ΠΗΓΗ: zougla.gr