Έντονη κακοκαιρία μέχρι την Τρίτη

Ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προκαλεί προβλήματα σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κέρκυρα, όπου βρέχει καταρρακτωδώς και η ένταση των ανέμων φτάνει τα 8 μποφόρ, έχουν δυσκολέψει την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, καθώς δέντρα και κλαδιά έχουν ξεριζωθεί ή παρασυρθεί και έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνα εμπόδια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη κληθεί για δέκα κοπές δέντρων στο νησί.

Ταυτόχρονα, δυνατές βροχές και έντονα φαινόμενα παρατηρούνται στη Ζάκυνθο, όπου μεγάλες ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Καλαμάκι. Από τη μανία των ανέμων, ξηλώθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, ξύλινες πέργκολες διαλύθηκαν ολοσχερώς, ενώ από την έντονη και μεγάλη βροχόπτωση πλημμύρησαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής. Ακόμα, στην ίδια περιοχή, φερτά υλικά από το βουνό, έφραξαν στον κεντρικό δρόμο, αλλά, με τη βοήθεια ιδιώτη, καθαρίστηκαν αμέσως. Εντός της ημέρας αναμένεται κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή.

Δυνατές βροχές πέφτουν επίσης στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο. Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα τις επόμενες ώρες.

Όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι, αιτία για το κύμα κακοκαιρίας είναι η αλλαγή της διεύθυνσης του αεροχειμάρρου από δυτική σε βόρεια πάνω από τη Δυτική Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων με κίνηση προς τα ανατολικά. Οι αεροχείμαρροι εντοπίζονται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ δύο αερίων μαζών, ενώ η κίνησή τους καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Η αλλαγή στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία και ο έντονος κυματισμός του αεροχειμάρρου πάνω από τη Δυτική Μεσόγειο θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ μεταφορά θερμών αερίων μαζών αναμένεται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα βρεθεί στο μεταίχμιο δύο αερίων μαζών με έντονη θερμοκρασιακή διαφορά. Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη όπου αναμένεται ο σχηματισμός και η κίνηση διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών τις επόμενες ημέρες.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν έντονες και επίμονες βροχοπτώσεις σε τμήματα της Νότιας Ιταλίας, στα δυτικά τμήματα της Βαλκανικής Χερσονήσου και στα δυτικά τμήματα της χώρας μας τουλάχιστον μέχρι τις αρχές τις νέας εβδομάδας.

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα σαρώσουν τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη και της κίνησης του αεροχειμάρρου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά αναμένεται να είναι τοπικά έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Από τις απογευματινές ώρες και σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, εκτός από τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα, όπου οι τοπικές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν και κατά τις βραδινές ώρες.

ΠΗΓΗ: zougla.gr