Γιατί οι άντρες γονατίζουν όταν κάνουν πρόταση γάμου

Παγκόσμια πρακτική, εκτός από τις περιπτώσεις που η φαντασία οργιάζει στην κυριολεξία, για την πρόταση γάμου είναι ο άντρας να γονατίζει προκειμένου να κάνει στην αγαπημένη του την πολυπόθητη ερώτηση.

Έχετε αναρωτηθεί, ωστόσο, ποτέ για ποιο λόγο είθισται ο άντρας να είναι γονατιστός όταν κάνει πρόταση γάμου;

Εκτός, λοιπόν, του ότι είναι αρκετά πρακτικό, ο γονατισμός πιθανότατα να έχει ρίζες σε κάποια παλιά ιστορική πρακτική -ή σε συνδυασμό πολλών- όπως επισημαίνει το MarthaStewart.com. Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, για χιλιάδες χρόνια τώρα οι άνθρωποι προκειμένου να δείξουν σεβασμό είθισται να γονατίζουν.

Κάτι που μπορεί να οφείλεται στην Περσική Αυτοκρατορία, όταν οι χαιρετισμοί ήταν εξαρτημένοι από την κοινωνική τάξη, με τον Ηρόδοτο να αναφέρει περίπου το 430 π.Χ. ότι «Όταν η διαφορά του βαθμού είναι μεγάλη, ο κατώτερος γονατίζει στο έδαφος».

Το συγκεκριμένο σύστημα χαιρετισμού, γνωστό και ως προσκύνημα, υιοθετήθηκε και από τον Μέγα Αλέξανδρο, όταν ανέλαβε την αυτοκρατορία έναν αιώνα αργότερα, με ορισμένους ιστορικούς να πιστεύουν ότι αυτή η παράδοση οφείλεται σε εκείνον.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διαφωνούσαν κάθετα με τις πρακτικές του Μεγάλου Αλεξάνδρου πιστεύοντας ότι τέτοιες χειρονομίες πρέπει να προορίζονται για θεούς.

Όμως, η ιδέα του γονατίσματος ως ένδειξη σεβασμού θα αποδειχθεί δημοφιλής τόσο σε θρησκευτικούς όσο και σε κοσμικούς τομείς στο μέλλον.

Οι Καθολικοί, για παράδειγμα, πέφτουν στο ένα γόνατο όταν παραλαμβάνουν τη θεία Ευχαριστία, ενώ οι Ευρωπαίοι πολεμιστές ιππότες μετά τη μάχη συχνά γονάτιζαν μπροστά από τον διοικητή τους, ο οποίος τους χαιρέτιζε με το σπαθί του.

Ζωντανό παράδειγμα μέχρι σήμερα και το γεγονός ότι οι πολίτες που είναι να χριστούν ιππότες από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είθισται να γονατίζουν μπροστά της.

Το MentalFloss αναφέρει ότι το γονάτισμα ίσως έχει και μια πιο ρομαντική ερμηνεία κατά τη διάρκεια της ακμής των ιπποτών. Τον 11ο αιώνα, οι ιππότες άρχισαν να σχηματίζουν στενούς δεσμούς με κυρίες της αυλής -ένα έθιμο που αργότερα ονομάστηκε «ευγενική αγάπη».

Δεδομένου ότι η γυναίκα ήταν συχνά ήδη παντρεμένη, η φύση της σχέσης δεν ήταν συχνά σεξουαλική, αλλά ήταν πάντα μια σοβαρή δέσμευση. Οι ιππότες δεσμευόντουσαν να υπηρετήσουν και να τιμήσουν τις ίδιες με το ίδιο πάθος που ίσχυε για τους άρχοντες και τους βασιλιάδες τους.

Ο ρομαντισμός της Guinevere με τον Sir Lancelot είναι ένα καλό παράδειγμα «ευγενικής αγάπης» (παρόλο που η συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει και μοιχεία).

Δεν υπάρχει ρητή σύνδεση μεταξύ αυτής της μεσαιωνικής τάσης και της σημερινής παράδοσης των προτάσεων, ωστόσο, πολλά από τα έργα τέχνης που απεικονίζουν την «ευγενική αγάπη» χαρακτηρίζουν τον άνδρα να γονατίζει μπροστά στη γυναίκα -μια σκηνή που αντικατοπτρίζει πολλές σύγχρονες φωτογραφίες αρραβώνων (χωρίς τις χαρακτηριστικές πανοπλίες!).

Εν ολίγοις, το γονάτισμα ερμηνεύεται με το πέρασμα των χρόνων ως αφοσίωση και ταπεινότητα, την οποία, ίσως, οι περισσότεροι άντρες θέλουν να προσφέρουν στις αγαπημένες τους όταν κάνουν πρόταση γάμου.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr