Η ανάρρωση από COVID-19 θωρακίζει με μακροχρόνια ανοσοπροστασία. (Έρευνα)

Άτομα που νόσησαν ήπια από COVID-19 διαθέτουν πλέον μακροχρόνια προστασία αντισωμάτων έναντι μελλοντικών ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Jackson S. Turner – Wooseob Kim – Elizaveta Kalaidina – Charles W. Goss – 

Adriana M. Rauseo – Aaron J. Schmitz –

 Lena Hansen – Alem Haile – Michael K. Klebert – Iskra Pusic – Jane A. O’Halloran – 

Rachel M. Presti & Ali H. Ellebedy.

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε με τον ευρύ τίτλο

https://source.wustl.edu/2021/05/good-news-mild-covid-19-induces-lasting-antibody-protection/ ως έρευνα του Πανεσπιτησμίου της Ουάσιγκτον  στην γνωστή επιστημονική επιθεώρηση https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4

Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται :

Tamara Bhandari  

24 Μαΐου 2021

Washington University School of Medicine

Μήνες μετά την ανάρρωση από ήπια νόσηση με COVID-19, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ανοσοκύτταρα στο σώμα τους και διαθέτουν αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis. Αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να παραμείνουν για μια ζωή, παράγοντας διαρκώς αντισώματα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 24 Μαΐου στο περιοδικό Nature, δείχνουν ότι ήπιες περιπτώσεις νόσησης με COVID-19, καταλείπουν σ’ εκείνους που έχουν μολυνθεί διαρκή προστασία αντισωμάτων και ότι οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι ασθένειας είναι μάλλον ασυνήθιστες.

Ο Ali Ellebedy, PhD , αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας και ανοσολογία, ιατρικής και μοριακής μικροβιολογίας και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε:

«Το περασμένο φθινόπωρο, υπήρχαν αναφορές ότι τα αντισώματα εξαφανίστηκαν γρήγορα μετά τη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί την COVID-19, και τα κύρια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι αυτό σημαίνει πως ‘η ανοσία δεν ήταν μακροχρόνια’. Αλλά αυτό συνιστά εσφαλμένη ερμηνεία των δεδομένων. 

Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα αντισωμάτων να μειώνονται μετά από μια οξεία λοίμωξη, αλλά δεν μηδενίζονται. Στην έρευνα, βρήκαμε κύτταρα που παράγουν αντισώματα σε άτομα 11 μήνες μετά τα αρχικά συμπτώματα. Και ότι αυτά τα κύτταρα θα ζήσουν και θα παράγουν αντισώματα για το υπόλοιπο της ζωής των ανθρώπων. Αυτό είναι ισχυρή απόδειξη ότι πρόκειται για μακροχρόνια ανοσία».

«Κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς λοίμωξης, τα ανοσοκύτταρα που παράγουν αντισώματα πολλαπλασιάζονται γρήγορα και κυκλοφορούν στο αίμα, οδηγώντας τα επίπεδα των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα.

Μόλις ξεπεραστεί η λοίμωξη, τα περισσότερα απ’ αυτά τα κύτταρα πεθαίνουν και τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα μειώνονται. 

Ένας μικρός πληθυσμός κυττάρων που παράγουν αντισώματα, που ονομάζονται κύτταρα πλάσματος μακράς διαρκείας, μεταναστεύουν στον μυελό των οστών, εγκαθίστανται εκεί, και διαχέουν συνεχώς χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στην κυκλοφορία του αίματος για να βοηθήσουν στην προστασία από άλλη επαφή με τον ιό».

«Το κλειδί για να εξακριβώσουμε αν η COVID-19 οδηγεί σε μακροχρόνια προστασία αντισωμάτων, βρίσκεται στο μυελό των οστών». 

Για να ερευνήσουν το αν αυτοί που έχουν αναρρώσει από ήπιες περιπτώσεις COVID-19 διαθέτουν μακροχρόνια κύτταρα πλάσματος που παράγουν αντισώματα που στοχεύουν ειδικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, ο Ellebedy συνεργάστηκε με τον συν-συγγραφέα  Iskra Pusic , MD , αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής και με τις συν-συγγραφείς  Rachel Presti, MD, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και  Jane O’Halloran, MD, PhD , βοηθό καθηγήτρια ιατρικής, σε ένα έργο παρακολούθησης των επιπέδων αντισωμάτων στα δείγματα αίματος από τους αναρρώσαντες από την COVID-19 .

Οι ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα από 77 συμμετέχοντες που έδιναν δείγματα αίματος σε διαστήματα τριών μηνών ξεκινώντας περίπου ένα μήνα μετά την αρχική μόλυνση. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ήπιες περιπτώσεις COVID-19. Μόνο 6 είχαν νοσηλευτεί.

Με τη βοήθεια του Pusic, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ellebedy και οι συνεργάτες του πήραν μυελό των οστών από 18 από τους συμμετέχοντες 7 ή 8 μήνες μετά τις αρχικές μολύνσεις τους. 

Πέντε από αυτούς έδωσαν 4 μήνες αργότερα και έδωσαν ένα δεύτερο δείγμα μυελού των οστών. Για λόγους σύγκριση, οι ερευνητές πήραν επίσης μυελό των οστών από 11 άτομα που δεν είχαν ποτέ COVID-19.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επίπεδα των αντισωμάτων στο αίμα των συμμετεχόντων στο COVID-19 μειώθηκαν γρήγορα τους πρώτους μήνες μετά τη μόλυνση και στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι, ως επί το πλείστον, ορισμένα αντισώματα ανιχνεύονταν ακόμη και 11 μήνες μετά τη μόλυνση. 

Επιπλέον, 15 από τα 19 δείγματα μυελού των οστών από άτομα που είχαν COVID-19 περιείχαν κύτταρα που παράγουν αντισώματα που στοχεύουν ειδικά τον ιό που προκαλεί COVID-19. Τέτοια κύτταρα θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα τέσσερις μήνες αργότερα στα πέντε άτομα που επέστρεψαν για να δώσουν ένα δεύτερο δείγμα μυελού των οστών. 

Κανένα από τα 11 άτομα που δεν είχαν ποτέ COVID-19 δεν είχε τέτοια κύτταρα που παράγουν αντισώματα στο μυελό των οστών τους.

Όπως δήλωσε ο Ellebedy: «Τα άτομα με ήπιες περιπτώσεις COVID-19 καθαρίζουν τον ιό από το σώμα τους δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, οπότε δεν θα υπήρχε ιός που να οδηγεί ενεργή ανοσοαπόκριση 7 ή 11 μήνες μετά τη μόλυνση. 

Τα ανοσοκύτταρα δεν διαιρούνται. Είναι ήρεμα, απλώς κάθονται στο μυελό των οστών και παράγουν διαρκώς αντισώματα. Αυτό κάνουν από τότε που αντιμετωπίστηκε η λοίμωξη και θα συνεχίσουν να το κάνουν επ ‘αόριστον».

«Άτομα που μολύνθηκαν αλλά δεν είχαν ποτέ συμπτώματα μπορούν επίσης να διατηρούν μακροχρόνια ανοσία

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διερευνηθεί εάν αυτοί που ανάρρωσαν από σοβαρή λοίμωξη θα προστατεύονταν από μια μελλοντική επαναλοίμωξη»,  είπαν οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Jackson Turner, PhD, παθολόγος και ανοσολόγος: «Η φλεγμονή παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη σοβαρή COVID-19 και η υπερβολική φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματικές ανοσολογικές αντιδράσεις. 

Αλλά από την άλλη πλευρά, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αρρωσταίνουν είναι συχνά επειδή έχουν μεγάλο ιικό φορτίο στο σώμα τους και η ύπαρξη πολλών ιών μπορεί να οδηγήσει σε καλή ανοσολογική απόκριση. 

Άρα, σε σχέση μ’ αυτούς, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να επαναλάβουμε τη μελέτη σε άτομα σοβαρή λοίμωξη για να καταλάβουμε εάν είναι πιθανό να προστατεύονται από την επαναλοίμωξη».                                                                                 

Ο Ellebedy και οι συνεργάτες του μελετούν τώρα εάν ο εμβολιασμός οδηγεί ή όχι στη μακροχρόνια ύπαρξη κυττάρων που παράγουν αντισώματα.

Turner JS, Kim W, Kalaidina E, Goss CW, Rauseo AM, Schmitz AJ, Hansen L, Haile A, Klebert MK, Pusic I, O’Halloran JA, Presti RM, Ellebedy AH: Η μόλυνση με SARS-CoV-2 προκαλεί μακροχρόνια ανοσία στα κύτταρα πλάσματος του μυελού των οστών στους ανθρώπους». NATURE. Μάΐος 2021. DOI:  10.1038 / s41586-021-03647-4

Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από το «Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Μολυσματικών Νοσημάτων» (NIAID) των «Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας» (NIH), [αριθμοί επιχορηγήσεων U01AI1419901, U01AI150747 και 5T32CA009547 και αριθμοί συμβάσεων HHSN272201400006C, HHSN272201400008C και 75N93019C00051], από το «Νορβηγικό Συμβούλιο Έρευνας» [αριθμός επιχορήγησης 271160], και από την «Εθνική Μεταπτυχιακή Σχολή» του Πανεπιστημίου του Όσλο στη Βιολογία των Μολύνσεων [αριθμός επιχορήγησης 249062]. Και χρησιμοποίησε δείγματα που ελήφθησαν από το βιολογικό αποθετήριο της COVID-19 του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, υποστηριζόμενο από το «Εθνικό Κέντρο Προώθησης Μεταφραστικών Επιστημών» των NIH [αριθμό επιχορήγησης UL1 TR002345] .

Οι 1.500 ιατροί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον είναι επίσης και μέλη του ιατρικού προσωπικού των  παιδιατρικών  νοσοκομείων Barnes-Jewish  και  St. Louis . 

Η Ιατρική Σχολή είναι ηγέτιδα στην ιατρική έρευνα, τη διδασκαλία και τη φροντίδα των ασθενών, και κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων ιατρικών σχολών των ΗΠΑ από την US News & World Report. Μέσω της σχέσης της με τα παιδιατρικά νοσοκομεία Barnes-Jewish και St. Louis, η Ιατρική Σχολή συνδέεται με το  BJC HealthCare .

ΠΗΓΗ: zougla.gr