Η Ελλάδα 31η μεταξύ των 37 χωρών του ΟΟΣΑ στη διαχείριση της πανδημίας τον Απρίλιο

Συγκρίνοντας 10 παραμέτρους της πανδημίας που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, έγινε κατάταξη των 37 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όσον αφορά τη συνολική διαχείριση της πανδημίας στο χρονικό διάστημα 1-30 Απριλίου 2021.

Στην παρούσα μελέτη γίνεται μία προσπάθεια βαθμολογίας της συνολικής διαχείρισης της πανδημίας στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην υγεία, λαμβάνοντας υπόψη 10 παραμέτρους από επίσημα στοιχεία των παγκόσμιων εφαρμογών Wordmeter και Ourworldindata, κατά τον μήνα Απρίλιο 2021.

Οι 10 παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη είναι τα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, η θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα), τα ενεργά κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι διασωληνωμένοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους (διαφορά νοσηλευόμενων μεταξύ 30 Απριλίου και 31 Μαρτίου), το ποσοστό θετικότητας των τεστ, οι συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους, η αυστηρότητα του lockdown και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt.

Μεθοδολογία

Οι 10 παράμετροι βαθμολογούνται σε κλίμακα 0-100 για όλες τις χώρες, όπου το 100 δείχνει την καλύτερη απόδοση και το μηδέν τη χειρότερη και οι υπόλοιπες αποδόσεις κλιμακώνονται από την απόσταση μεταξύ τους. Η τελική βαθμολογία κατάταξης είναι ο μέσος όρος των αποδόσεων και των δέκα παραμέτρων.

Αποτελέσματα

Το τελικό αποτέλεσμα κατάταξης των 37 χωρών του ΟΟΣΑ και η συνολική βαθμολογία τους φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Οι τιμές των 10 παραμέτρων (οι αρνητικές τιμές δείχνουν υποχώρηση τον μήνα Απρίλιο) που ελήφθησαν υπόψη φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Η κατάταξη της Ελλάδας ανά υγειονομική παράμετρο μεταξύ των 37 χωρών είναι:

– Στα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 21η.

– Στους θανάτους ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 33η.

– Στη θνητότητα (αναλογία θανάτων προς κρούσματα) η Ελλάδα είναι 31η.

– Στα ενεργά κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 21η.

– Στους διασωληνωμένους ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 21η.

– Στους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους η Ελλάδα είναι 32η.

– Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα είναι 18η.

– Στις συνολικές δόσεις εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους η Ελλάδα είναι 27η.

Ως προς την αυστηρότητα του lockdown, η χώρα μας είχε το πιο σκληρό lockdown τον Απρίλιο και είναι τελευταία.

Στον δείκτη μεταδοτικότητας Rt η Ελλάδα είναι 18η.

Η ταξινόμηση των τιμών των 10 υγειονομικών παραμέτρων στην κλίμακα 0 έως 100 και ο μέσος όρος τους φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπεράσματα

Οι τρεις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ με τις υψηλότερες βαθμολογίες στη διαχείριση της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο ήταν η Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, ενώ τελευταία ήταν η Κολομβία, προτελευταία η Τουρκία και τρίτο από το τέλος το Μεξικό.

Η Ελλάδα, με συνολική βαθμολογία 43 στην κλίμακα 0-100, ήταν 31η ανάμεσα στις 37 χώρες.

ΠΗΓΗ: zougla.gr