Η πόλη της Ολλανδίας που δεν έχει δρόμους

Πολλοί την αποκαλούν και ως τη «Βενετία του Βορρά»

Οι δρόμοι, κατά κοινή ομολογία, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν στο να φτάσει κανείς από το σημείο Α στο σημείο Β. Ωστόσο, οι μαύρες αυτές επιφάνειες συχνά γεμάτες με διάσπαρτες λακκούβες, κίτρινες γραμμές και τεράστια λευκά βέλη δεν είναι και το ομορφότερο θέαμα που θα αναζητούσε κανείς στην καθημερινότητά του.

Φανταστείτε, λοιπόν, ένα μέρος όπου όλοι οι δρόμοι αντικαθίστανται από κανάλια. Χωρίς κορναρίσματα, φρένα που τρίζουν και φυσικά επιθετικούς οδηγούς.

Τα νέα είναι ευχάριστα, καθώς ένα τέτοιο μέρος δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας, αλλά πραγματικότητα.

Ο λόγος για την πόλη Giethoorn στην Ολλανδία, όπου ο μόνος τρόπος για να μετακινηθείτε είναι η βάρκα είτε το ποδήλατο ή τα πόδια από ειδικά φτιαγμένες γέφυρες μεταξύ των καναλιών, το μήκος των οποίων αγγίζει τα 6,5 χλμ.

Η πόλη πρωτοκατοικήθηκε τον 13ο αιώνα από Φραγκισκανούς μοναχούς, οι οποίοι έσκαψαν τα κανάλια για τη μεταφορά τύρφης, με το βάθος τους να αγγίζει μόλις το ένα μέτρο.

Σήμερα, κατοικείται από λιγότερους από 3.000 κατοίκους ο καθένας από τους οποίους κατοικεί στο ιδιωτικό νησί του!

Το Giethoorn συναντάται περίπου 120 χλμ. βόρεια του Άμστερνταμ, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Weeribben-Wieden, και διαθέτει 180 πεζογέφυρες, οι οποίες επιτρέπουν τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών πάνω από τα κανάλια.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας και του ποδηλάτου θα βρουν πολλά μονοπάτια για να γνωρίσουν την πόλη με τον δικό τους τρόπο.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μέρος με ιδανικότερη εποχή να το επισκεφτεί κανείς την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ωστόσο, και κατά την διάρκεια του χειμώνα έχει τη γοητεία του καθώς όταν τα νερά των καναλιών παγώνουν η εξερεύνηση της πόλης μπορεί να γίνει με παγοπέδιλα!