Κορονοϊός: «Παγώνει» το lockdown για τους ανεμβολίαστους – Τα μέτρα που εξετάζονται

Σοβαρές επιφυλάξεις για ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους διατηρεί η κυβέρνηση και απορρίπτει κατηγορηματικά τη σχετική εισήγηση που διατυπώνεται από επιστήμονες, και βλέπουν θετικά και αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Μόνο “παρότρυνση” προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στους άνω των 60 ετών… Μέσα στην εβδομάδα το κλιμακωτό ωράριο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το «αυστριακό μοντέλο» σε μια στιγμή που οι εμβολιασμοί αυξάνονται μέρα με τη μέρα, κρίνεται ότι δεν θα βοηθήσει στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση να αυξηθούν τα ραντεβού, πρωτίστως για την 1η δόση, αλλά και για την 3η, που επίσης είναι καθοριστική για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι ανεμβολίαστοι είναι ήδη αντιμέτωποι με πολλά περιοριστικά μέτρα. Αν χρειαστεί, είμαστε εδώ για βελτιώσεις και μόνο» δηλώνει στο newsit.gr κυβερνητική πηγή.

Με ικανοποίηση είδαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τώρα, έχουν κλειστεί περίπου 300.000 ραντεβού για εμβολιασμούς, κάτι που γεννά ελπίδες ότι ως τα τέλη του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου θα καταγραφούν 7.000.000 εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα.

Ποσοστό σημαντικό στο οποίο αν προστεθεί και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα, εκτιμάται ότι μέσα στον “γιορτινό” Δεκέμβρη, η χώρα θα έχει καταφέρει να υψώσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας.

Προς σύνδεση του Green Pass με την 3η δόση για τους άνω των 65

Κι αν η κυβέρνηση απορρίπτει το «αυστριακό μοντέλο», ωστόσο βλέπει θετικά το «γαλλικό», το οποίο συνδέει την ισχύ του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού με την 3η δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Ένα μέτρο για το οποίο η συζήτηση στην Ευρώπη είναι σε πλήρη εξέλιξη και θεωρείται θέμα χρόνου να ληφθεί κεντρική απόφαση…

Το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στα τέλη Νοεμβρίου.

Μόλις υπάρξει Ευρωπαική απόφαση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι, οι πολίτες άνω των 60 ετών αν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με “μπλόκο” στην είσοδο τους σε κλειστούς χώρους αλλά και στα ταξίδια  εντός της Ευρώπης.

Δύο βασικά «εμπόδια» που τρόπο τινά θα «υποχρεώσουν» αρκετούς συμπολίτες μας να ξανασκεφτούν τυχόν ενστάσεις για την 3η δόση. Αν και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όσοι έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ και η συμμετοχή τους ως τώρα κρίνεται ικανοποιητική.

Για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει και την τρίτη δόση. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί, χωρίς κανένα πρόβλημα, να έχει την πρόσβαση που έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι παντού και κυρίως την ασφάλεια απέναντι στις απειλές του κορονοϊού” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες  έσπευσαν να προαναγγείλουν “μπλόκο” σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, προφανώς μεταφέροντας εισηγήσεις των ειδικών που έχουν τεθεί στο τραπέζι του Μαξίμου.

Μόνο “παρότρυνση” προς εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών…

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και θα περιορίστεί σε… παρότρυνση να σπεύσουν να κάνουν την 1η δόση.

Εκτιμούν ότι η έκρηξη της πανδημίας, σε συνδυασμό με την δραματική εικόνα στα νοσοκομεία, θα σημάνει καμπανάκι κινδύνου σε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις, ενώ έχουν τη βεβαιότητα ότι ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη λόγω της υποχρεωτικότητας.

«Υποχρεωτικότητα με την έννοια κάποιων κυρώσεων όπως για παράδειγμα αυτές που είχαμε στους υγειονομικούς, δεν υπάρχει. Από κει και πέρα ανάλογα και με τις εισηγήσεις που θα μας κάνουν οι ειδικοί, είμαστε εδώ να δούμε τι περισσότερο πρέπει να γίνει” τόνισε ο Γ. Οικονόμου στην εκπομπή Live News, στο Mega.

Μέσα στην εβδομάδα το κλιμακωτό ωράριο για το Δημόσιο

Οι Επιστήμονες συνεδριάζουν εκ νέου και θα επανέλθουν με τις εισηγήσεις στην Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πορείας της πανδημίας, η οποία προκαλεί δραματική πίεση στο Σύστημα Υγείας.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μόνο μέτρο που συζητά αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι το κλιμακωτό ωράριο στην προσέλευση των εργαζομένων στο δημόσιο, με εφαρμογή πιθανότητα ως το τέλος της εδβομάδας. ‘Ενα μέτρο το οποίο παράλληλα θα ανακουφίσει και το κυκλοφοριακό στο κέντρο της Αθήνας.

Ξεκινά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Σήμερα, ξεκινά η αποστολή των φύλλων πορείας για την επιστράτευση των γιατρών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών.

Οι πρώτες ανάγκες ενίσχυσης του ΕΣΥ αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

ΠΗΓΗ: newsit.gr