Κορονοϊός: Τρεις νέες παρενέργειες από το εμβόλιο ανακοίνωσαν οι ειδικοί

Ολοένα και περισσότερες μελέτες προσφέρουν επιπλέον δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19.

Το Ισραήλ έχει δείξει ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech λειτουργεί σε πραγματικές συνθήκες όπως και σε κλινικές δοκιμές. Το εμβόλιο αποτρέπει αποτελεσματικά την σοβαρή COVID-19, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει την βρετανική μετάλλαξη αποτελεσματικά.

Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, προσφέροντας δεδομένα αποτελεσματικότητας για άτομα που έλαβαν μόνο μία δόση είτε του εμβολίου της Pfizer, είτε της AstraZeneca. Ξεχωριστά, μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιζώντες της COVID-19 εμφανίζουν την ίδια ανοσοαπόκριση μετά από μία δόση με εκείνη που έχουν μετά από δύο δόσεις όσοι δεν πέρασαν ποτέ COVID-19.

Κορονοϊός: Οι γνωστές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες εμβολιασμών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ισραήλ και άλλες χώρες, είναι επίσης σαφές ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης και βραχυπρόθεσμα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων τους τελευταίους μήνες. Τώρα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανανέωσαν τις οδηγίες τους για τις παρενέργειες των εμβολίων COVID-19, προσθέτοντας τρεις ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Πριν από λίγες ημέρες, οι ειδικοί γνωστοποίησαν ότι μια συγκεκριμένη ήπια παρενέργεια του εμβολίου COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί αρκετές ημέρες μετά την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, και όχι αμέσως: το δερματικό εξάνθημα. Αυτό γενικά δεν προκαλεί καμία ανησυχία και τείνει να εξαφανίζεται μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.

Κορονοϊός: Οι νέες παρενέργειες στα εμβόλια COVID-19, οι οποίες προστέθηκαν στην λίστα του CDC


Το CDC πραγματοποίησε μερικές αλλαγές στις οδηγίες για τα εμβόλια COVID-19, προσθέτοντας τρεις νέες ανεπιθύμητες ενέργειες στη λίστα. Αρχικά, το CDC ανέφερε έξι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Δύο είναι τοπικές (πόνος και οίδημα) και τέσσερις είναι συστημικές (πυρετός, ρίγη, κόπωση και πονοκέφαλος), όπως φαίνεται παρακάτω:

κορονοϊός

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν εννέα πιθανές παρενέργειες των εμβολίων COVID-19. Εκτός από τον πόνο και το πρήξιμο στο χέρι όπου γίνεται η ένεση, οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ερυθρότητα.

Όσον αφορά τις συστημικές αντιδράσεις, το CDC πρόσθεσε τον μυϊκό πόνο και τη ναυτία στην λίστα. Ο μυϊκός πόνος δεν πρέπει να συγχέεται με τον πόνο στο σημείο της ένεσης. Έτσι η νέα λίστα του CDC είναι η εξής:

κορονοϊός

Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην “απειλή” (δηλαδή στο εμβόλιο) και αναπτύσσει ανοσία. Τα αντισώματα κορονοϊού αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται περίπου δύο εβδομάδες μετά και τη δεύτερη δόση.

Κορονοϊός: Συμβουλές για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από τα εμβόλια COVID-19

Οι οδηγίες του CDC παρέχουν επίσης χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των παρενεργειών: “Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη, ασπιρίνη ή αντιισταμινικά, για τυχόν πόνο και δυσφορία που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τον εμβολιασμό. Μπορείτε να πάρετε αυτά τα φάρμακα για να ανακουφίσετε τις παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό εάν δεν έχετε άλλους ιατρικούς λόγους που σας εμποδίζουν να παίρνετε αυτά τα φάρμακα κανονικά”.

Το CDC υπενθυμίζει επίσης στους ανθρώπους ότι δεν συνιστάται η λήψη αυτών των φαρμάκων πριν από τον εμβολιασμό σε μια προσπάθεια πρόληψης των παρενεργειών.

Μετά τον εμβολιασμό, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δροσερά, βρεγμένα πανιά πάνω από την περιοχή του εμβολίου για να μειώσουν τον πόνο και την ταλαιπωρία και να κινήσουν/ασκήσουν το χέρι. Το να πίνετε άφθονα υγρά και να ντύνεστε ελαφρά μπορεί να βοηθήσει με τις γενικές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν.

Το CDC συμβουλεύει τους ανθρώπους να ενημερώσουν τους γιατρούς τους εάν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές ημέρες. Εάν η ερυθρότητα, ή η ευαισθησία στο χέρι χειροτερεύει μετά από 24 ώρες, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν με έναν γιατρό.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr