Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνουν οι εμβολιασμοί – Τι αποκάλυψε ο Κικίλιας

«Προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αναλύοντας το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και γίνει η παραλαβή τους την ίδια μέρα, τότε εντός 24 ωρών ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

«Για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις» τόνισε ο κ. Κικίλιας, και συμπλήρωσε:

«Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη σειρά με την οποία θα γίνουν τα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρώτα θα εμβολιαστούν: υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.

Μάλιστα, εξήγησε πως σε περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν τότε το κράτος θα πάει στον πολίτη.

«Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους» ανέφερε ο ίδιος.

Επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει και άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΗΓΗ: cnn.gr