Ναουρού: Η πρώτη χώρα που εμβολίασε το σύνολο του πληθυσμού της

Το Ναουρού, ένα μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, κέρδισε την παγκόσμια πρωτιά εμβολιασμού κατά της Covid-19, καθώς έχει προσφέρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό του.

Η μικρή χώρα, που είναι μία από τις σπάνιες παγκοσμίως που δεν κατέγραψε κρούσματα κορωνοϊού, ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Μέσα σε έναν μήνα 7.392 άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, δηλαδή περίπου το 100% του ενήλικου πληθυσμού του νησιού. Στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι αλλοδαποί που ζουν εκεί.

«Η ομάδα δράσης που έχει αναλάβει τη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι ικανοποιημένη για αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ και ευχαριστεί τους κατοίκους που συνέβαλαν ώστε το Ναουρού να παραμείνει ένα μέρος χωρίς Covid-19» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Κίρεν Κέκε της task force παραδέχθηκε ότι η μικρότερη χώρα παγκοσμίως είχε την τύχη να διαθέτει επαρκή αριθμό εμβολίων για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της, προσθέτοντας όμως ότι θα συνεχιστεί η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.

«Με την άφιξη κάθε ταξιδιώτη παραμένει ο κίνδυνος να εισέλθει ο κορωνοϊός στο Ναουρού και τα πρόσφατα γεγονότα στην Παπούα Νέα Γουινέα, τα Φίτζι και την Ινδία μάς δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξελιχθεί αυτό» είπε.

Το Ναουρού έλαβε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του προγράμματος Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της Covid-19 στις πιο φτωχές χώρες.