Οι σκύλοι διαισθάνονται τα φυσικά φαινόμενα

Οι σκύλοι έχουν ανεπτυγμένη τη διαισθητική ικανότητα, γι’ αυτό και μπορούν να καταλάβουν τα φυσικά φαινόμενα ακόμη και δυο μέρες πριν συμβούν.

Γι αυτό άλλωστε, είναι οι καλύτεροι φύλακες και τους χρησιμοποιούν και στις αστυνομικές έρευνες;

Φυσικά φαινόμενα

Σεισμός
Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται ότι επίκειται σεισμός λόγω της οξύτατης ακοής τους, που τους επιτρέπει να ακούσουν τους βράχους να σείονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Οι σεισμολόγοι, θεωρούν ότι τα πέλματά τους είναι πολύ ευαίσθητα και τους επιτρέπουν να νιώσουν τη δόνηση πριν γίνει αντιληπτή. Ωστόσο δεν είναι προσδιορισμένο πόσο νωρίτερα τον αντιλαμβάνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της πρόληψης.

Καταιγίδα
Διαισθάνονται την καταιγίδα, λόγω του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα.

Μπορούν να νιώσουν την αλλαγή στην ατμόσφαιρα, πριν αρχίσει η θύελλα.
Αν έχετε σκύλο στην αυλή ή το μπαλκόνι σίγουρα πριν την καταιγίδα αγωνίζεται να μπει στο σπίτι.

Συναισθήματα και Παθήσεις

Πολλές φορές ένας σκύλος μυρίζει επίμονα κάποιο σημείο του ανθρώπινου σώματος ή τον αέρα. Έρευνες έδειξαν, πως από τη μυρωδιά μπορεί να διακρίνει ότι ένα άτομο νοσεί.

Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτουν 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα ενώ στην ανθρώπινη μύτη υπάρχουν μόνο 5 εκατομμύρια. Συγκεκριμένα οι σκύλοι μυρίζουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Ακόμη, διακρίνουν από τη μυρωδιά πότε περνάει κοντά τους κάποιος τοξικομανής, αλκοολικός ή ψυχικά διαταραγμένος και γαβγίζουν, γιατί ανησυχούν.

Υπάρχουν σκύλοι ειδικά εκπαιδευμένοι, ώστε να αναγνωρίζουν και να διαισθάνονται μια επερχόμενη κρίση επιληψίας και να ειδοποιούν το αφεντικό τους. Ακόμη και την άνοδο του σακχάρου.

Γέννα
Οι σκύλοι ξέρουν πότε η έγκυος ιδιοκτήτριά τους θα γεννήσει.
Δεν έχει εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο προβλέπουν τη γέννα, δηλαδή αν οφείλεται στην μυρωδιά της ετοιμόγεννης ή αν καταλαβαίνει τη σωματική αλλαγή.

Αντιπάθεια
Όταν ανεβαίνει η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, αυξάνονται τα επίπεδα χαράς και ο σκύλος αντιλαμβάνεται ότι το αφεντικό του είναι χαρούμενο.
Όταν όμως οι ορμόνες λειτουργούν διαφορετικά, καταλαβαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ενοχλήθηκε από κάποιον και μαθαίνει να αναγνωρίζει το άτομο που προκάλεσε αυτή τη μεταβολή.

Φόβος
Διαισθάνονται τον φόβο στους ανθρώπους λόγω της αδρεναλίνης που απελευθερώνεται στον οργανισμό όταν κάποιος φοβάται. Γι’ αυτό και όταν ένας άγνωστος σκύλος πλησιάσει, η πρώτη σκέψη είναι να μην υπάρχει φόβος γιατί ο σκύλος θα τον καταλάβει. Κατανοούν την πρόθεση του κάθε ανθρώπου.

Αν νιώσουν οικειότητα θα προσφέρουν χάδια, αν όμως νιώσουν να απειλούνται θα προσπαθήσουν να προστατευτούν γαβγίζοντας ή έχοντας επιθετική συμπεριφορά.

govastileto.gr