Πέντε διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους

Σε δύο ταχύτητες θα λειτουργήσουν οι χώροι υψηλής πυκνότητας, με τους ιδιοκτήτες αυτών να επιλέγουν εάν θα έχουν μαγαζιά ανοίχτα προς όλους ή μόνο για εμβολιασμένους.

Εάν επιλέξουν να ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία τότε ο αριθμός των πελατών τους θα είναι συγκεκριμένος, εν αντιθέσει με εκείνους τους ιδιοκτήτες που θα δέχονται στα μαγαζιά τους μόνο εμβολιασμένους. Στη δεύτερη περίπτωση η πληρότητα στο χώρο θα αγγίζει το 100%.

Η μόνη υποχρέωση εκ μέρους των εμβολιασμένων θα είναι να επιδείξουν είτε το έγγραφο του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού είτε το QR Code μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Με την ανησυχία για την μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού να μεγαλώνει και την ανάγκη για περισσότερους εμβολιασμούς να γίνεται πιο επιτακτική, η κυβέρνηση σχεδιάζει το «πακέτο προνομίων» για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, προκειμένου να ασκήσει πίεση προς τους ανεμβολίαστους για να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ουσιαστικά, δεν τίθενται άμεσα απαγορεύσεις σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αφού αυτό απαγορεύεται, αλλά δίνονται επιλογές στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, προκειμένου να αποφασίζουν οι ίδιοι σε ποιους θα επιτρέπουν την είσοδο και σε ποιους όχι.

Συγκεριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ τα πέντε βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν χωρίς self test στην εργασία τους και στο γυμναστήριο, αρκεί να έχουν περάσει 15 μέρες από τη δεύτερη δόση.
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα προνόμια στην πράξη έδωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός καθώς ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Φαίνεται λοιπόν, πως το σχέδιο που εξετάζεται για την εστίαση και την ψυχαγωγία είναι το εξής: Οι υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους, οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή με πληρότητα 90% ή και 100%.

Αντίθετα, αν οι επιχειρηματίες επιλέξουν να απευθυνθούν σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Για παράδειγμα στην εστίαση 70% πληρότητα, στα τραπέζια μέχρι 10 άτομα, εργαζόμενοι με μάσκες κλπ.

Από αυτό το μέτρο θα εξαιρεθούν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

ΠΗΓΗ: zougla.gr