Ποια ζώδια λένε τα περισσότερα ψέματα

Όμως, φαίνεται και στο προσωπικό ωροσκόπιο, αν κάποιος έχει μια τάση προς τη… μυθομανία. Μια ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι τα τετράγωνα και οι αντιθέσεις μεταξύ Ερμή και Άρη, Δία ή Κρόνου στον γενέθλιο χάρτη. 

Στις βαρύτερες περιπτώσεις ψευτών, μπορεί να υπάρχουν επίσης δυσαρμονικές όψεις μεταξύ Ερμή και Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, καθώς και τετράγωνα ή αντιθέσεις Άρη, Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα. Μπορείς να τσεκάρεις αν υπάρχει κάτι από όλα αυτά στο δικό σου ωροσκόπιο, κοιτάζοντας τον αστρολογικό χάρτη σου.

ΚΡΙΟΣ: Ο Κριός είναι πολύ αυθόρμητος και ειλικρινής. Αν λέει ψέματα, πράγμα που συμβαίνει όταν είναι πιο μικρός σε ηλικία, το κάνει παρορμητικά και τόσο αδέξια, που οι άλλοι τον καταλαβαίνουν αμέσως. Καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει, τα καταργεί εντελώς. Εφαρμόζει το σοφό ρητό ότι: «Η γυμνή αλήθεια είναι καλύτερη από το πιο καλοντυμένο ψέμα». Αλλά δεν ξέρει ούτε ο ίδιος αν είναι από προσωπική ηθική ή αν δεν θέλει να χάσει το γόητρό του στους γύρω, με κάποιο ψέμα που θα αποκαλυφθεί.

ΤΑΥΡΟΣ: Ο Ταύρος προτιμά να κρατιέται στις περιοχές της αλήθειας γιατί, έχοντας πρακτικό πνεύμα, δεν θέλει να χάνει χρόνο για να θυμάται τι ψέμα είπε, ώστε να μην πέσει σε αντιφάσεις και βγει στη φόρα. Υπάρχει μια σοφή φράση που του… ταιριάζει γάντι και λέει: «Εκείνος που λέει μια φορά ψέματα, πρέπει να συνηθίσει στο ψέμα, γιατί θα χρειαστεί άλλα επτά να καλύψει το αρχικό». Έτσι ακολουθεί την ευθεία και αφήνει τους παράδρομους, για εκείνους που έχουν χρόνο για χάσιμο και διάθεση να περιπλέκουν τη ζωή τους.

ΔΙΔΥΜΟΙ: Ο Δίδυμος θεωρείται ο μεγαλύτερος ψεύτης του ζωδιακού, αλλά αυτό είναι η απόλυτη προκατάληψη. Απλώς πάσχει από φαντασιοπληξία. Άλλωστε και ο λόρδος Βύρων είχε πει: «Στο κάτω κάτω τι είναι το ψέμα; Μια αλήθεια μεταμφιεσμένη». Μερικές φορές τα παραμύθια του Διδύμου χρησιμεύουν σαν το μελάνι της σουπιάς, είναι μια άμυνα από λέξεις, για να προφυλάξει τον ιδιωτικό του χώρο. Δυστυχώς για εκείνον, έχει το ελάττωμα να μη θυμάται το επόμενο πρωί τι έλεγε χθες, και έτσι να βγαίνει ανακόλουθος και ψεύτης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Αν ο Καρκίνος λέει παραμύθια, ως επί το πλείστον αυτά χρησιμεύουν για να ομορφύνουν τις αναμνήσεις του. Δεν κάνει κακό σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό του, γιατί έτσι όπως είναι απασχολημένος να κάνει ωραίο το παρελθόν, δεν ζει στο παρόν. Όμως, αν θελήσει, είναι πολύ καλός στο να λέει όχι ακριβώς ψέματα, αλλά μισές αλήθειες. Μεταξύ μας, βέβαια, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Κι αυτό που φαίνεται σαν ειλικρίνεια μπορεί να είναι ένα ψέμα που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα…

ΛΕΩΝ: Η φυσική τάση του Λέοντα είναι να μη λέει ψέματα για λόγους τιμής. Όμως, έχει ανάγκη από την επιδοκιμασία των άλλων, του αρέσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και αυτό μπορεί να τον κάνει να παραφουσκώνει πότε πότε την πραγματικότητα. Θέλει να τονίζει πόσο σπουδαία συμπεριφέρθηκε στην άλφα ή στη βήτα περίσταση και να παινεύεται για τα καταπληκτικά αποτελέσματα που είχε. Μπορεί να τον παρηγορήσει το απόφθεγμα: «Ακόμα και ο καλύτερος πρέπει καμιά φορά να λέει ψέματα… και μερικές φορές το κάνει με ευχαρίστηση».

ΠΑΡΘΕΝΟΣ: Τα ψέματά του ο Παρθένος τα λέει συνήθως για να συγκαλύψει την ευθύνη του για κάποιο λάθος ή μια ατέλειά του, που δεν θέλει να φανεί στον έξω κόσμο. Δημιουργεί άλλοθι, που στο τέλος καταλήγει να τα πιστέψει και ο ίδιος. Και είναι ιδιαίτερα επιδέξιος στην κατασκευή και στην εκλογίκευσή τους. Άλλωστε, έχει και ένα ανεπτυγμένο ένστικτο χειραγώγησης των άλλων, πράγμα που δεν γίνεται χωρίς κάποιο ψεματάκι. Του ταιριάζει το απόφθεγμα: «Το να υποκρίνεσαι είναι ένα συνηθισμένο ελάττωμα, αλλά το να υποκρίνεσαι καλά είναι μια ιδιαίτερη αρετή».

ΖΥΓΟΣ: Θεωρητικά ο Ζυγός ανήκει στα ζώδια που θα προτιμούσαν να σωπάσουν, προκειμένου να μην πουν ψέματα. Όμως έχει τόση ανάγκη από αρμονία, που μπορεί να πείσει τον εαυτό του πως η αλήθεια είναι αφόρητη και νιώθει την ανάγκη να την αλλάξει. Έτσι, της δημιουργεί ένα όμορφο περιτύλιγμα. Στο τέλος καταλήγει να πιστέψει και ο ίδιος εκείνα που διηγείται. Όπως είπε και ο Νίτσε, «Το πιο συνηθισμένο ψέμα είναι αυτό που λέει κάποιος στον εαυτό του. Τα ψέματα στους άλλους είναι σε κάποιο βαθμό η εξαίρεση».

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: Τον Σκορπιό δεν τον νοιάζει καθόλου να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, να κουκουλώσει δυσάρεστες αλήθειες, να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Όμως ακόμα κι εκείνος λέει το ψέμα του, αν χρειαστεί. Πώς το καταλαβαίνεις; Φαίνεται αμέσως όταν θα τον ρωτήσεις για κάτι και θα απαντήσει «Δεν θυμάμαι». Ένας Σκορπιός δεν ξεχνάει ποτέ πράγματα! Αλλά αν θέλει να επινοήσει κάτι, το κάνει τόσο καλό που φαίνεται πιο αληθινό κι από την αλήθεια. Όπως είχε δηλώσει και ο Αλ Πατσίνο, «Πάντα λέω αλήθεια. Ακόμα κι όταν λέω ψέματα».

ΤΟΞΟΤΗΣ: Ο Τοξότης δεν είναι ψεύτης με την κυριολεκτική έννοια, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, λόγω της κλίσης του προς την υπερβολή. Συχνά ωραιοποιεί την πραγματικότητα, κάνει να φαίνονται πιο σπουδαία τα δικά του κατορθώματα και αποσιωπά λεπτομέρειες που δεν κολακεύουν την εικόνα του. Δυστυχώς για εκείνον, συνήθως τα λέει με κενά και αντιφάσεις, με άλλα λόγια είναι τόσο αδέξιος στην «τέχνη» του ψέματος, που τον καταλαβαίνουν αμέσως. Επιπλέον συχνά τον θεωρούν ψεύτη, επειδή υπόσχεται πράγματα από ενθουσιασμό και παρορμητική γενναιοδωρία, τα οποία μετά απλώς… ξεχνάει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ: Προκειμένου να μην πει ψέματα, ο Αιγόκερως προτιμά να μη μιλήσει καθόλου. Αφήνει να εννοηθούν τα πράγματα μέσα από τη σιωπή του. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το εφαρμόζει πάντα και η αμείλικτη ζωή τον αναγκάζει μερικές φορές να φερθεί διαφορετικά. Θα καταστρώσει λοιπόν κι εκείνος το ψεματάκι του, αλλά μόνο αν ξέρει ότι αποκλείεται να τον κάνουν τσακωτό και αν πρόκειται για σημαντικό σκοπό. Και θα παρηγορηθεί με το ρητό που λέει πως «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ειλικρινείς και πεθαίνουν ψεύτες».

ΥΔΡΟΧΟΟΣ: Ο Υδροχόος δεν λέει ψέματα για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του, ή για να καλύψει τα λάθη του. Δεν τον απασχολεί να ωραιοποιήσει γεγονότα, ούτε να εντυπωσιάσει τους άλλους. Δεν τον απασχολεί η γνώμη τους, έτσι είναι ευθύς, λέει ό,τι σκέφτεται, μιλά ανοιχτά για ό,τι έκανε… Αλλά δεν του αρέσει να αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια και τις προθέσεις του. Ούτε τα βαθύτερα συναισθήματά του. Εδώ μπορεί να λέει μισόλογα ή να αφήνει πράγματα αδιευκρίνιστα. Εντάξει όμως, αυτό δεν το λες και ψέμα.

ΙΧΘΕΙΣ: Ο Ιχθύς δεν είναι «αγγελάκι» και μπορεί να λέει… φούμαρα, με καλή πίστη ή χωρίς. Όμως τα μεγαλύτερα ψέματα είναι εκείνα που λέει ο ίδιος στον εαυτό του, όταν παριστάνει ότι ζει τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής του, όταν επιμένει πως έχει τη δυνατότητα να αναλάβει το ένα ή το άλλο πράγμα, όταν φαντάζεται πως προσφέρει κάπου τη βοήθειά του χωρίς να περιμένει ανταπόδοση. Διηγείται το παραμύθι, που πρώτος αυτός πιστεύει. Όμως το πιστεύουν και οι άλλοι, οι οποίοι μετά απογοητεύονται και τον θεωρούν ψεύτη.