Ποια κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας

Στην σύγχρονη εποχή, για τους περισσότερους από εμάς το κινητό τηλέφωνο αποτελεί «προέκταση» το χεριού μας αρκετές ώρες την ημέρα, και σίγουρα δύσκολα βρίσκεται πιο μακριά από τα 2μ. Είναι στην τσέπη μας, στην τσάντα, στο γραφείο, στο κομοδίνο.

Αυτή η διαρκής εγγύτητα και υπέρμετρη χρήση κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται εάν και κατά πόσο μπορεί μπορεί να κινδυνεύουν από δυσάρεστες μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μια οριστική, αποδεκτή έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων δεν έχει ακόμη υπάρξει, ωστόσο το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας από την Ακτινοβολία (Bundesamt für Strahlenschutz) διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για smartphones – παλιά και νέα μοντέλα- που ενημερώνει για το επίπεδο ακτινοβολίας που εκπέμπουν.

Στο γράφημα του Statista εμφανίζονται τα τηλέφωνα που εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία όταν κρατούνται στο αυτί ενώ μιλάμε, και παρουσιάζονται ακολουθώντας τα κριτήρια που επισημαίνονται (*τρέχονται μοντέλα smartphone 9/12/2021 των Apple, Google, Huawei, LG, Motorola, Openplus, Oppo, Samsung, Sony, Xiami, ZTE και ** watt ανά κιλό καθώς τα κινητό ακουμπά στο αυτί).

Βάσει αυτών το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας είναι το Motorola Edge.

Infographic: The Phones Emitting the Most Radiation | Statista

Τα δε premium τηλέφωνα, όπως το iPhone 7 και το iPhone 8, ήταν κοντά στην κορυφή αυτής της λίστας στο παρελθόν αλλά τα τελευταία κινητά τηλέφωνα της Apple έχουν χαμηλότερο SAR, κάτι που τα απομακρύνει από την λίστα με τα κινητά που εκπέμπουν περισσότερη ακτινοβολία.

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει καθολική οδηγία για ένα «ασφαλές» επίπεδο ακτινοβολίας τηλεφώνου και η γερμανική πιστοποίηση φιλικότητας προς το περιβάλλον «Der Blaue Engel» (Μπλε Άγγελος) πιστοποιεί μόνο τηλέφωνα που έχουν ειδικό ρυθμό απορρόφησης μικρότερο από 0,60 watt ανά κιλό.

Όλα τα τηλέφωνα που παρουσιάζονται στο γράφημα έχουν υπερδιπλάσια τιμή αναφοράς.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr