Πόση ειλικρίνεια μπορείς να περιμένεις από το κάθε ζώδιο

Έκανες ένα καινούργιο, εντελώς αποτυχημένο κούρεμα, φοράς ένα μπλουζάκι που δε σε κολακεύει, η μανία σου να χορεύεις ζεϊμπέκικο σε κάθε ευκαιρία μάλλον σε εκθέτει και η καινούργια σου κατάκτηση δε σε αντιμετωπίζει με σεβασμό. Ποιος όμως από τους ανθρώπους γύρω σου θα παίξει τον ρόλο του αντικειμενικού παρατηρητή και θα σου πει την πικρή αλήθεια, ακόμα και με κίνδυνο να γίνει δυσάρεστος και να παρεξηγηθεί;

Κριός

Ο αυθόρμητος Κριός, ακόμα κι αν δε μιλήσει, θα σου ρίξει ένα τέτοιο βλέμμα απαξίωσης, οίκτου ή φρίκης (αναλόγως του περιστατικού), που θα πει πολλά. Αν πάλι μιλήσει, θα είναι τόσο, μα τόσο, υπερβολικά περιγραφικός με τους χαρακτηρισμούς του, που αν είσαι ευαίσθητο άτομο, μπορεί να πάθεις τέτοιο σοκ με το πόσο ρεζίλι κατά τη γνώμη του έγινες, ώστε να κλειστείς στο σπίτι σου για εβδομάδες. Αν πάλι του δείξεις ότι πειράχτηκες από την υπερβολική του ειλικρίνεια, θα τα ακούσεις κι από πάνω, γιατί δε φταίει κανένας άλλος, φταίει αυτός που ασχολείται μαζί σου και προσπαθεί να σε γλιτώσει από τις κακοτοπιές, ορίστε μας!

Ταύρος

Ο Ταύρος θα συγκρατήσει την απαρέσκειά του για κάτι που κάνεις ή φοράς μία, δύο, τρεις, ώσπου κάποτε δε θα αντέξει και θα σου τα πει όλα μαζεμένα. Ιδίως αν η συμπεριφορά σου προσβάλλει την αισθητική του, η οποία είναι το ευαίσθητο σημείο του, δε θα καταφέρει να κρατηθεί. Μπορεί να προσπαθήσει να το πει ανώδυνα, όμως αν του κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις, θα τα ομολογήσει όλα και σε όλο τους το μεγαλείο. Αλλά αν δει αρνητική αντίδραση από μέρους σου, το πολύ-πολύ να μη σου ξαναπεί τίποτα στο μέλλον και μείνε εσύ να ρεζιλεύεσαι. Όχι, που θα κάτσει να σκάσει.

Δίδυμος

Από τον παρατηρητικό Δίδυμο τίποτα δεν ξεφεύγει και καθώς ένα από τα αγαπημένα του σπορ είναι η κριτική (στους άλλους λέμε), όχι μόνο θα σου αναφέρει κάποιο «φάουλ» που έκανες, αλλά θα σου το αναλύσει σε βάθος και πλάτος. Είναι όμως σκόπιμο εσύ από τη μεριά σου, πριν πάρεις τοις μετρητοίς όσα άκουσες και σπεύσεις να ξαναβάψεις τα μαλλιά σου καστανά από κόκκινα ή να πετάξεις το παντελόνι που, υποτίθεται, σου προσθέτει έξι κιλά, να ρωτήσεις και κανέναν άλλο. Γιατί μπορεί το φιλαράκι σου να αλλάξει γνώμη και μετά, εντελώς αθώα, να σε ρωτήσει, αλήθεια, γιατί δεν κράτησες εκείνο το ωραίο κόκκινο μαλλί που είχες κάνει.

Καρκίνος

Στον Καρκίνο δεν αρέσει να πληγώνει τους άλλους, οπότε, προκειμένου να βρεθεί στη δύσκολη θέση, μπορεί να φανεί υπερβολικά επιεικής στην κριτική του. Εντάξει, είσαι άσ’ τα να πάνε με αυτό το πουλόβερ και ο καινούργιος σου αντιπαθέστατος έρωτας είναι επιπλέον εξακριβωμένα όχι εντάξει, αλλά κομμάτια να γίνει. Αν πάλι πρόκειται για κάτι που αισθάνεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να σου πει, είναι ικανός να το στραβοκαταπίνει κάθε φορά που πάει να εκστομιστεί, ώσπου πλέον να μην αντέχει και να το αμολήσει. Χάρη δε στο καλό μνημονικό του, είναι ικανός να σου αναφέρει λεπτομερώς και όλες τις προηγούμενες φορές που υπέπεσες στο ίδιο σφάλμα.

Λέων

Το να ασχοληθεί μαζί σου ο Λέων είναι τιμή για σένα, πρέπει λοιπόν να φυλάξεις τις κριτικές και τις επικρίσεις του σαν ιερή παρακαταθήκη. Γιατί σημαίνει ότι σε θεωρεί τόσο σημαντικό πρόσωπο, που δε θα διστάσει να γίνει ακόμα και δυσάρεστος για την πάρτη σου. Το γεγονός ότι ο Λέων απλώς τα λέει επειδή ενοχλούν πρωτίστως τον ίδιο και σκασίλα του πώς θα το πάρεις, δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Πάντως εσύ μείνε στο γεγονός ότι δεν έχει κακές ή ιδιοτελείς προθέσεις και ότι κατά πάσα πιθανότητα, σαν «μανούλα» στο πώς κερδίζονται οι θετικές εντυπώσεις, θα έχει δίκιο. Οπότε κοίτα, αντί να προσβληθείς ή να πληγωθείς, πώς θα επωφεληθείς.

Παρθένος

Το να βρει ο Παρθένος επάνω σου κάτι που τον ενοχλεί, αισθητικά, ιδεολογικά ή με χίλιους άλλους τρόπους, δεν αποτελεί σπάνιο γεγονός. Ως γνωστόν είναι τελειομανής και αυτή η εμμονή του επεκτείνεται, πέρα από τον εαυτό του και σε όλο το προσωπικό του σύμπαν. Και δυστυχώς, όσο πιο πολύ μετράς για εκείνον, τόσο περισσότερη τελειότητα απαιτεί από εσένα. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, δε θα σου επισημάνει απλώς το στραβό, αλλά και θα σε πιέσει να το ισιώσεις. Κι αν πάψει να μιλάει, μη νομίζεις ότι αποδέχτηκε το «αγάπα τους φίλους σου με τα ελαττώματά τους». Θα κάνει ολοφάνερη την αποδοκιμασία του στο απορριπτικό βλέμμα και στις εύγλωττες σιωπές του.

Ζυγός

Για τον Ζυγό, τον λάτρη της καλαισθησίας, της καλλιέργειας και των υψηλών επιπέδων γενικά, το να υποστεί από μέρους σου μια προσβολή αυτών των αξιών του είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, που πολύ θα ήθελε να τη σταματήσει. Γιατί ναι, είναι προσβολή στις αξίες του η όποια δική σου αγένεια, απρέπεια, ή αβλεψία. Το θέμα είναι όμως πώς να σου το πει, καθώς από την άλλη, δε θέλει και να γίνεται δυσάρεστος. Θα προσπαθήσει να το αναφέρει διακριτικά, ενδεχομένως με τόσα υπονοούμενα, που εσύ να μην τα πιάσεις με την πρώτη. Αν τελικά αναγκαστεί να μιλήσει πιο ωμά, θα χαλαστεί περισσότερο κι από σένα που θα τα ακούσεις.

Σκορπιός

Ο Σκορπιός δε μασάει τα λόγια του, όταν έχει να πει κάτι που τον ενοχλεί, ακόμα κι αν είναι θέμα που δεν τον αφορά. Αν τώρα είσαι και δικός του άνθρωπος, οπότε θα έχει το άλλοθι ότι σου κάνει κριτική από ενδιαφέρον και (κομματάκι κτητική) αγάπη, ετοιμάσου να ακούσεις την αρνητική γνώμη του χωρίς καθόλου περιστροφές. Μπορεί να προσβληθείς, να πληγωθείς, να νιώσεις άχρηστος, κακόγουστος, αδαής, αλλά το κάνει για το καλό σου βρε κουτό, για να μην εκτίθεσαι. Βέβαια, η αδυσώπητη κριτική είναι συχνά και ένα παιχνιδάκι εξουσίας, για όποιον θέλει να έχει το «πάνω χέρι» σε μια σχέση, αλλά τίθεται τέτοιο θέμα για τους Σκορπιούς; Επ’ ουδενί…

Τοξότης

Καθώς ο Τοξότης δύσκολα κακοκαρδίζεται, θεωρεί ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με όλους τους άλλους. Και άσε που για εκείνον δε νοείται σχέση που να μη βασίζεται στην ειλικρίνεια, κατά προτίμηση την ωμή. Ως εκ τούτου, λέει τη γνώμη του απερίφραστα για κάτι που θα δει επάνω σου και όποιον πάρει ο Χάρος. Προσβλήθηκες; Πληγώθηκες; Τσαντίστηκες; Έλα μωρέ τώρα, αφού είναι ένα χάλι μαύρο η κατάσταση, να μη σου το πει; Τουλάχιστον, μαζί του θα ξέρεις ότι, αν δεν πει κάτι αρνητικό, σημαίνει πως όλα με εσένα βαίνουν καλώς, πάντα σύμφωνα με το γούστο του.

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως είναι από τους τύπους που δίνουν μεγάλη σημασία στην αρμόζουσα εμφάνιση και συμπεριφορά, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω του. Φυσικά το «αρμόζουσα» είναι πάντα σύμφωνα με τα δικά του, πολλές φορές συντηρητικά κριτήρια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Σίγουρα θα σου το πει αν δε συμφωνεί με μια επιλογή σου, στο βαθμό που αυτή πλήττει και τη δική του εικόνα, σαν φίλου, συγγενή, συνοδού ή συνεργάτη σου. Αν πάλι δεν τον αφορά άμεσα, πιθανόν να μην ανακατευτεί, ή να το πει απ’ έξω-απ’ έξω, κι αν δε διακρίνει δεκτικότητα από μέρους σου να μην επιμείνει. Ενήλικας είσαι, ας πρόσεχες…

Υδροχόος

Ο Υδροχόος σπάνια αποσιωπά κάτι επάνω σου με το οποίο διαφωνεί, από την άλλη όμως σε πολλά θέματα τα κριτήριά του είναι διαφορετικά από του υπόλοιπου κόσμου. Μπορεί να βρει τέλειο ένα ντυσιματάκι σου, που θα ταίριαζε περισσότερο στη Lady Gaga ή στον Λάκη Γαβαλά, έστω κι αν καταλήξεις να σε φωτογραφίζουν άγνωστοι με τα κινητά τους κρυφογελώντας. Ή να θεωρήσει «περιπτωσάρα» το καινούργιο σου αμόρε, επειδή γράφει ένα προοδευτικό μπλογκ στο Ίντερνετ, ακόμα κι αν εσένα σε απατάει. Με άλλα λόγια, από τον Υδροχόο μια αλήθεια θα την ακούσεις, ταιριάζει όμως με τη δική σου αλήθεια;

Ιχθύς

Ο Ιχθύς αγαπά με αφοσίωση τους δικούς του ανθρώπους και είναι εξαιρετικά ανεκτικός απέναντι στις επιλογές τους. Μπορεί λοιπόν να σε βλέπει μέσα από ροζ γυαλιά και να επικροτεί ό,τι κι αν κάνεις, έστω κι αν κινδυνεύεις να εκτεθείς. Από τη στιγμή όμως που θα δει το αρνητικό επάνω σου, κάτι που του χαλάει την όμορφη εικόνα που θέλει να έχει για σένα, θα το πει. Ίσως να μην είναι τόσο άμεσος και να προσπαθήσει να το φέρει γλυκά, τόσο γλυκά που να μη γίνει άμεσα κατανοητός. Πάντως, θα επιμείνει μέχρι να το καταλάβεις, ακόμα και με το τίμημα να στενοχωρηθεί (που σε στενοχώρησε) περισσότερο κι από σένα.