ΣΟΚ! Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Πόσο κοστίζει με το αυτοκίνητο;

Με την τιμή της αμόλυβδης να φλερτάρει πολύ έντονα πλέον με τα 2,5€/λίτρο, οι καθημερινές μας διαδρομές γίνονται όλο και πιο αγχωτικές. Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσο κοστίζει πλέον ένα ταξιδάκι από την Αθήνα μέχρι την συμπρωτεύουσα;

Αν είστε λάτρης της παραδοσιακής μπουγάτσας ή σας αρέσουν τα ντόπια τρίγωνα πανοράματος, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Το newsauto.gr υπολόγισε για εσάς το μέσο κόστος για μία απλή (δίχως επιστροφή) διαδρομή μέχρι τη Θεσσαλονίκη με τα νέα δεδομένα στις τιμές των καυσίμων.

Ενδεικτικά, για ένα σχετικά οικονομικό ΙΧ δεκαετίας (πχ. ένα βενζινοκίνητο VW Golf με χαμηλό κυβισμό, ή ένα Nissan Qashqai) μπορεί να καταναλώσει 9 λίτρα/100 χλμ. θα χρειαστούν 45 λίτρα αμόλυβδης μόνο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα βαρύ… σενάριο με τουλάχιστον 2-3 επιβάτες, τα μπαγκάζια τους και ενεργοποιημένο το σύστημα κλιματισμού.

Θα χρειαστούμε, δηλαδή, 113€ μονάχα για καύσιμα και επιπλέον 32€ για τα διόδια που μεσολαβούν μέχρι να διανύσουμε τα 500 χλμ. που απαιτούνται.

Κατά προσέγγιση θα ξοδέψουμε 290€ aller-retour. Όσο και ένα ταξίδι στο Παρίσι ή στη Ρώμη!

Πάμε να δούμε όμως πόσο θα κόστιζε το ίδιο δρομολόγιο αν προτιμήσουμε το ταξίδι με τρένο ή ΚΤΕΛ.

Χωρίς να υπολογίσουμε σημαντικές εκπτώσεις για φοιτητές, πολύτεκνους ή για αγορά e-ticket (25% μειωμένο κόστος αγοράς), το εισιτήριο κοστίζει 39€ για λεωφορείο των ΚΤΕΛ και 45€ για το τρένο για ταξίδι στη β’ θέση.

Για να συμφέρει να ταξιδέψουμε με το αυτοκίνητο μας μέχρι τον τελικό προορισμό, θα πρέπει να ταξιδέψουν τουλάχιστον 3 επιβάτες, χωρίς φυσικά να προσμετράμε τις φθορές του οχήματος μας.

Θέλετε μία εικόνα και για τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα; Το κόστος είναι σαφώς χαμηλότερο λόγω της μειωμένης κατανάλωσης (5-6 λίτρα/100 χλμ.) και της χαμηλότερης τιμής (πλησιάζει τα 2€/λίτρο). Ωστόσο και πάλι η επιβάρυνση σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από μερικές μέρες είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης ενός VW Polo TDI θα χρειαστεί μίνιμουμ 30 λίτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς 60€ σε καύσιμα + 32€ για τα διόδια (χωρίς να συνυπολογίζεται η διέλευση από την Αττική οδό).

ΠΗΓΗ: newsauto.gr