Τι παθαίνουμε όταν αλλάζει η ώρα;

Η αλλαγή της ώρας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απότομη εναλλαγή του χρόνου που ζούμε με ηλιοφάνειά και με σκοτάδι, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι σχετίζονται με μία σειρά από προβλήματα υγείας, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Κι αυτό διότι η αλλαγή αυτή, φέρνει και απότομη μεταβολή στις ορμόνες του οργανισμού και κυρίως στην μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι.

Όταν εμείς βάζουμε μία ώρα μπροστά τους δείκτες, το βιολογικό μας ρολόι θα προσαρμοστεί σταδιακά, μέχρι όμως να γίνει αυτό, ο οργανισμός περνά από μια στρεσογόνο κατάσταση.

Στην καρδιά.


Ερευνητές από το Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα μελέτησαν τη σχέση που μπορεί να έχει η θερινή ώρα με την υγεία.

Είναι ενδεικτικό, ότι βάσει μιας σειράς ερευνών κυρίως την επόμενη ημέρα της αλλαγής της ώρας, τη Δευτέρα, παρατηρείται αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια κατά 5%-10%.

Οι καρδιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς το ρολόι του οργανισμού μας είναι ρυθμισμένο να κάνει συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένη ώρα.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Γιονγκ Ζου, μελέτησε τη σχέση που έχουν οι καρδιακοί ρυθμοί με τον καρκίνο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή μίας ώρας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου – σε όσους είναι ήδη επιρρεπείς σε παθήσεις, όπως τα καρδιακά νοσήματα ή η κατάθλιψη – όταν αλλάζει το πρόγραμμα εργασίας ή ύπνου.

Στην άσκηση.


Μία ώρα μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητά μας; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Έκθεση Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη μία ώρα ημέρας παραπάνω ξεκίνησαν τη γυμναστική.

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι αντί της πρωινής γυμναστικής επιλέγει την απογευματινή κυρίως σε εξωτερικούς χώρους. Το αντίθετο συμβαίνει με την αλλαγή της ώρας τον χειμώνα, δηλαδή υπάρχουν αρκετοί που αλλάζουν το πρόγραμμα της άσκησής τους και αντί για απόγευμα, γυμνάζονται το πρωί.

Στην εργασία.


Η αλλαγή της ώρας κάνει τους εργαζομένους περισσότερο… λουφαδόρους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Psychology, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι τις επόμενες κιόλας ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας σερφάρουν όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο.

Στο ημερήσιο πρόγραμμα στους νέους.


Έρευνα που έγινε το 2009 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine, εξέτασε πώς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι έφηβοι νύσταζαν περισσότερο μέσα στην ημέρα ακόμη και τρεις εβδομάδες μετά την αλλαγή.

Οι επιστήμονες απέδωσαν το αποτέλεσμα στην προσπάθεια του ανθρώπινου οργανισμού να προσαρμοστεί στο νέο ημερήσιο πρόγραμμα.

Οι 4 συμβουλές για να κοιμηθείτε βαθιά.


Για να περιορίσετε τις επιπτώσεις από την αλλαγή ώρας:

-Αποφύγετε την καφεΐνη, ειδικά τις απογευματινές ώρες. Προτιμήστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, το ασβέστιο του οποίου έχει μυοχαλαρωτική δράση.

– Ορίστε μια ώρα και ακολουθήστε την πιστά καθημερινά.

-Μην αφήνετε φως ανοιχτό όταν πέφτετε για ύπνο.

-Μην τρώτε βαριά πριν κοιμηθείτε, αλλά μην πάτε και πεινασμένοι για ύπνο. Φροντίστε να έχετε φάει κάτι ελαφρύ 1 ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.