Το πιο παράξενο νησί που έχεις δει και δεν θα υπάρχει σε μερικά χρόνια

Το Τουβαλού είναι μια μικρή χώρα περίπου 12.000 κατοίκων στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα Ηνωμένα Έθνη κατατάσσουν αυτό το μικρό κράτος στην κατηγορία εξαιρετικά ευάλωτο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Αυτό που παρατηρούμε στο Τυβαλού είναι η μορφολοφία του εδάφους του, αφού το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελείται από μια πολύ στενή λωρίδα γης, που παρόμοια της δεν θα συναντήσεις εύκολα πουθενά στον κόσμο.

Οι κάτοικοι του μικρού νησιωτικού κράτους ίσως γίνουν οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής, μέσα στα επόμενα 80 χρόνια ή και λιγότερο. Το Κιριμπάτι και οι Μαλβίδες είναι κράτη που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, ενώ τα νησιά Μάρσαλ δεν βρίσκονται κι αυτά πολύ μακριά.

Ένας κάτοικος του Τουβαλού είχε δηλώσει πριν από δυο χρόνια: «Είμαι από μια μικρή χώρα. Το μόνο που ζητάω από τις μεγαλύτερες χώρες είναι να μας σεβαστούν και να σκεφτούν τις ζωές μας».

Αν πάρουμε τώρα διαφορετικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τότε μπορούμε να σώσουμε αυτές τις χώρες και πολλά ακόμα πλάσματα πάνω στον πλανήτη. Μας αφορά έτσι κι αλλιώς όλου.