«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης

Πριν καλά καλά χειμωνιάσει, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν τραβήξει ήδη την ανηφόρα, με τη μέση τιμή ανά λίτρο στην Επικράτεια να αγγίζει το 1,16 ευρώ και σε αρκετούς νομούς να διαμορφώνεται πάνω από τα 1,20 ευρώ ανά λίτρο, έναντι των 0,798 ευρώ ανά λίτρο την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η επιβάρυνση υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 360 ευρώ και είναι αισθητά πιο βαριά για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς το «Top10» της ακρίβειας αλφαβητικά συμπληρώνουν τα Δωδεκάνησα με 1,269 ευρώ, η Ευρυτανία με 1,202 ευρώ, το Ηράκλειο με 1,225 ευρώ, η Κέρκυρα με 1,203 ευρώ, οι Κυκλάδες με 1,279 ευρώ, η Λέσβος με 1,220 ευρώ, η Μαγνησία με 1,200 ευρώ, το Ρέθυμνο με 1,217 ευρώ, η Σάμος με 1,275 ευρώ και η Φωκίδα με 1,211 ευρώ.

Αν με βάση τα παραπάνω δεδομένα ανατρέξουμε στις ελάχιστες και τις μέγιστες τιμές, γίνεται αντιληπτό πως η αγορά πετρελαίου θέρμανσης θα είναι «φωτιά και λαύρα» σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, αφού η διαφορά στην τιμή είναι χαώδης.

Το κόστος θέρμανσης της νέας χρονιάς, ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ο διαχωρισμός της φορολογίας, έναντι της πραγματικής αξίας του καυσίμου. Ειδικότερα, η τιμή του διυλιστηρίου διαμορφώνεται στα 0,557 ευρώ. Το περιθώριο κέρδους των εταιρειών και των πρατηριούχων δεν ξεπερνά τα 0,0874 ευρώ, έτσι το υπόλοιπο ποσό στην αντλία οδηγείται στα φορολογικά ταμεία, λόγω των φόρων και των τελών.

Δεν εξετάζεται μείωση της φορολογίας

Το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες δεν επεξεργάζεται καμία μείωση της φορολογίας στα καύσιμα. Έτσι, το βάρος της ελάφρυνσης μονοπωλεί η επιδότηση των νοικοκυριών που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μετά τη διεύρυνση των κριτηρίων, υπολογίζεται ότι το 80% των νοικοκυριών, που θα καταναλώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ, θα ενταχθεί στην επιδοματική πολιτική.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα MyΘέρμανση για την επιδότηση θα ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου και ένα μήνα πιο μετά υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί η πρώτη δόση με το σύστημα της προκαταβολής για τους περίπου 700 χιλιάδες περσινούς δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ακριβώς το ίδιο ποσό που πήραν και πέρσι.

Όσον αφορά τη δεύτερη δόση, αυτή θα καταβληθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου και στους νέους, αλλά και στους περσινούς δικαιούχους, που θα έχουν μεγαλύτερης αξίας τιμολόγια από αυτά που πληρώθηκαν ως προκαταβολή. Η εκκαθάριση της φετινής επιδότησης αναμένεται να γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, αφού υπολογίζεται ότι η υποβολή των τιμολογίων θα γίνει ως το Μάρτιο- Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το φετινό επίδομα θα είναι διπλά αυξημένο και ως προς το επίδομα βάσης με τους ειδικούς συντελεστές ανά περιοχή και ως προς την προσαύξηση ανά παιδί.

Ειδικότερα, θα σύμφωνα με τα δεδομένα, αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ.

Αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής. Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

ΠΗΓΗ: zougla.gr