Χαβάη: Η θάλασσα ξέβρασε μήνυμα σε μπουκάλι που “ταξίδευε” για 37 χρόνια

Μήνυμα που ταξίδεψε μέσα σε γυάλινο μπουκάλι από την Ιαπωνία στη Χαβάη, εντόπισε ένα 9χρονο κορίτσι σε θάλασσα της Χαβάης.

Ένα ντόπιο κορίτσι από το νησί της Χαβάης, βρήκε στη θάλασσα ένα γυάλινο μπουκάλι το οποίο μετέφερε για 37 ολόκληρα χρόνια μήνυμα από την Ιαπωνία.

Το γυάλινο μπουκάλι είχε τοποθετηθεί σε θάλασσα της Ιαπωνίας από μαθητές λυκείου, το 1984. Η κίνηση αυτή ήταν μέρος ενός πειράματος που μελετούσε τα θαλάσσια ρεύματα.

Σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi, μαθητές της λέσχης φυσικών επιστημών στο Λύκειο Τσόσι, στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Τσίμπα, άφησαν στον ωκεανό το μπουκάλι στα πλαίσια ενός έργου που διερευνούσε τα ρεύματα των ωκεανών.


Η εννιάχρονη Abbie Graham εντόπισε σε μια βραχώδη παραλία στο πάρκο ‘Παράδεισος’ στη Χαβάη το μπουκάλι. Εντός του, υπήρχαν φόρμες επικοινωνίας στα Ιαπωνικά, στα Αγγλικά και στα Πορτογαλικά που εξηγούσαν ότι το μπουκάλι είχε ταξιδέψει ανοιχτά των ακτών του Τσόσι και ζητούσαν από τον άνθρωπο που θα το διάβαζε να επικοινωνήσει με το σχολείο.

Η μικρή έστειλε στις αρχές Σεπτεμβρίου, τις φόρμες επικοινωνίας πίσω στο σχολείο.

Ο υποδιευθυντής Jun Hayashi είπε σε συνέντευξη στις 15 Σεπτεμβρίου: “Νομίζαμε ότι το τελευταίο βρέθηκε στο Κικαϊτζίμα. Δεν φανταζόμασταν ότι θα βρεθεί άλλο μπουκάλι 37 χρόνια μετά”.

Η Mayumi Kanda, 54 ετών, μέλος της λέσχης φυσικών επιστημών το 1984, είπε σχετικά με το περιστατικό: “Έμεινα έκπληκτη, μου ξύπνησε νοσταλγικές αναμνήσεις από τις μέρες του λυκείου μου. Ευχαριστώ τους εμπλεκόμενους”.

Από το 1985, τα μπουκάλια που αφέθηκαν στη θάλασσα από το σχολείο, εντοπίστηκαν σε 17 μέρη μεταξύ αυτών στις Φιλιππίνες, στην Κίνα και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Από το 1984 έως το 1985, τοποθετήθηκαν στον ωκεανό, κοντά στο νησί Μιγιακετζίμα, του Τόκιο συνολικά 750 μπουκάλια.

Το πιο πρόσφατο μπουκάλι, όπως αναφέρει ο Guardian βρέθηκε το 2002 στην περιοχή Καγκοσίμα, νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας.